Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Premek_Orac píše:
Pokud ti vadí jen to vykání, jinak jsou vztahy + - o. k., tak bych to vůbec neřešil…
Ale vždyť já to zase tolik neřeším
. Jen jsem narazila na tuto diskusi, tak jsem napsala zkušenost a názor. Jináč to není předmětem našich denních debat s mužem, fakt to neřeším.
Je pravda, že moji tchánovci, ačkoli nejsou staří, tak jsou docela stará škola. Ale jinak v poho ![]()
@Premek_Orac píše:
Pokud ti vadí jen to vykání, jinak jsou vztahy + - o. k., tak bych to vůbec neřešil…
A neřekla bych ani +- ok. Myslím, že naše vztahy jsou spíše + ![]()
S pritelem jsme 5 let, nasim uz v poho tyka… Rikali ze jim to po tolika letech prijde uchylny a ze jim neni 70, aby jim furt vykal… No u nas to bylo vzdycky takhle s tema klukama, ale taky me stve ze i kamaradi pritele muzou jeho tatovi tykat a ja furt jak idiot - dobry den, a to prej jeho bejvalka jim taky mohla tykat…
tak uz si rikam co sem teda za povl, ja mu budu rikat brej den a malá za chvili cau dedku.. No on je zvlastni, to bude taky tim
Ahoj, s manželem jsme spole celkem 14 let, z toho 8 let máme od svatby a nikdy mi tykání nenabídli a já jsem ráda. Tykat bych jim ani nechtěla. To samé naši - nikdy manželovi nenabídli tykání a je taky rád.
@Muzz, já nejsem a priori proti vykání. Dokonce ho mám raději třeba ve společnosti lidí, o kterých vím, že je uvidím jednou dvakrát, a pak třeba až za rok.
Nedochází potom k nedorozumění, kdy jeden tykne a druhý vykne.
Třeba můj manžel má potřebu mě neustále seznamovat se svými kolegy, když je jednou za uherák někde potkáme (běžně se nevídáme). Ale já už jim prostě jen vykám a kašlu na to, protože se mi jednou stalo, že nás s jedním takto představil, potykali jsme si. Pak jsme se potkali za dlouhou dobu, já říkám ahoj a on mě dobrý den. Připadala jsem si jako blbec ![]()
Navíc ze své profese jsem zvyklá vykat i patnáctiletým holkám ![]()
Jen prostě v té rodině jsem pak sama „vykouš“ ![]()
Svym tchanovcum vykam, tykani nikdy nenabidli, parkrat jsem se omylem prerekla s stejne nic, ale oni jsou stara skola, i kdyz je jim kolem 50. Tchyne vyka svym rodicum, vychovali ji tak. Je to ale divne, kdyz se sejde rodina a deti jim vykaji a vnoucata - dospeli lidi kolem 30 - jim tykaji. Nemyslim si ani, ze tykani a vykani ma vliv na nejakou uctu a respekt, to si clovek musi zaslouzit, ne si to umele „vynutit“ tim, ze si nechavaji vykat. Pokud se ke me clovek chova hnusne, je mi jedno, zda mu tykam nebo vykam, svuj nazor reknu a pripadne se i ohradim, kdyz me nekdo urazi. Jak se rika, ze je tezsi rict jdete do pr.dele, nez jdi do pr.dele, to na me osobne nema vliv, ja tam neposilam ani ty, kterym tykam. Kdyz takova situace nastane a nejradsi bych to rekla, resim to tak, ze argumentuji, pripadne se ohradim jinymi slovy a ve finale slusne poslu nekam cloveka, kteremu tykam i toho, kteremu vykam. Mam kolem sebe lidi, ke kterym chovam velkou uctu a tykam jim a taky lidi, kterym vykam, ale o ucte nemuze byt rec, jen zachovavam dobre vztahy. A zpusobili si to svym chovanim k druhym, kteri jsou na tom stejne jako ja. Manzel mym rodicum tyka a oni ho berou jako vlastniho. A stejne by si nedovolil s nimi mluvit jak s chlapama u piva, protoze tykani na urcitou uctu a respekt nema vliv. Tak si to alespon myslim ja, protoze to tak vidim v rodine a blizkem okoli. ![]()
@berusa.m píše:
No taky jsem čučela jak blázen, když jsem se to dozvěděla. Je z východního Slovenska a tam je to docela zvykem. I manželův brácha si nechává vykat od svých dětí. U něho už mi to přijde opravdu divné. Bavím se s ní uplně normálně jako s mojí mamkou, řeknu klidně „Ahoj mami“ ale zbytek vykám. Vlastně je to jedno. Nedokážu si představit jim tykat. Jelikož jsou už dost staří, nešlo by mi přes pusu jí v jejím věku tykat. Už i dceři to plánuji vysvětlit.
Taky mám chlapa z východního Slovenska a taky rodičům vyká, takže jak říkáš, je to tam zvykem ![]()
@Muzz píše:
Ono jde o to, jestli to vykání je vzájemné, pak mi v zásadě zas tak nevadí. Prostě oboustranný odstup a respekt. Nemám moc rád jednostranné tykání. Tam je odstup a respekt jen vůči jedné straně.
Tak mně teda tchánovci tykají, a to mi nevadí ani trochu. Neumím si představit, kdyby ještě oni vykali mně, to už bychom byli jako blázni ![]()
A vím, že u nich nejsem na nějaké nižší úrovni, to ne..
U nás si netykáme, vykáme. Ale vycházíme skvěle.. Já v tom problém nevidím - ono je to asi i věkem, přecijen tchýně je ob 2 generace..
a můj chlap? Ani nevim, jestli si s našima tyká
vídáme se málo kvůli vzdálenosti..
@KPKristy píše:
Tak mně teda tchánovci tykají, a to mi nevadí ani trochu. Neumím si představit, kdyby ještě oni vykali mně, to už bychom byli jako blázni
A vím, že u nich nejsem na nějaké nižší úrovni, to ne..
Přesně. Mně tchánovci taky tykají, já jim vykám a nikdy mi to nepřišlo divné, vlastně jsem se nad tím ani nikdy nepozastavila
Přijde mi, že tohle fakt není vůbec důležité.
Já teda tchyni i tchánovi vykám - tchyně jednou při nějaké konverzaci řekla, že by své snaše nikdy tykání nenabídla, poněvadž by měla pocit, že si jí snacha neváží
no proti gustu žádný dišputát… Moji rodiče nabídli manželovi tykání už v době, kdy jsme spolu jen chodili, takže manžel mojemu tátovi tykal a mamce vyká (omluvil se jí s tím, že mu tykání nejde přes pusu a jestli jí neurazí, když jí bude pořád vykat)… Moji rodiče jsou stejné věkové kategorie jako tchánovci a navíc bydlí 6km od sebe, takže to zřejmě nebude dáno jiným krajem (mravem)… Jinak mé vztahy s tchyní jsou na bodu mrazu (s tchánem se dá rozumě mluvit), takže jí ani moc neoslovuju, a když už musím, říkám jí paní Šárko, poněvadž mi to přijde po těch letech lepší než jí říkat příjmením, když se navíc jmenujeme stejně
ona mi samozřejmě tyká, takže o úctě z její strany evidentně nemůže být řeč. Každopádně jsem rozhodnutá, že naše děti jí budou vykat taky, aby měla dostatečný důkaz o tom, že ji všichni velice vážíme ![]()
@KPKristy píše:
Aha, tak to jsou krajové zvyklosti, to chápu..
dřív se rodičům vykalo, hlavně na vesnici. Teď jsem to také neslyšela. Moji rodiče svým rodičům také vykali.
@Muzz, já jsem si teda jistá, že u mých tchánovců nejde o nadřazený postoj, když mi tykají a já jim vykám. Ale u tchýně od @KettyBo to nejspíš tak bude, to je smutný ![]()
@Makronka222 píše:
S pritelem jsme 5 let, nasim uz v poho tyka… Rikali ze jim to po tolika letech prijde uchylny a ze jim neni 70, aby jim furt vykal… No u nas to bylo vzdycky takhle s tema klukama, ale taky me stve ze i kamaradi pritele muzou jeho tatovi tykat a ja furt jak idiot - dobry den, a to prej jeho bejvalka jim taky mohla tykat…tak uz si rikam co sem teda za povl, ja mu budu rikat brej den a malá za chvili cau dedku.. No on je zvlastni, to bude taky tim
Nevím, jestli po těch letech už není pozdě, ale partnera jako prostředníka bys použít nemohla? Já to tak zpravidla dělala, ovšem hned zkraje, protože jsem chtěla předejít situaci, kdy se bude minimálně jedna strana divit, kdo jí to drze tyká ![]()
Příspěvek upraven 12.11.15 v 12:19
Pritelovo rodičům tykam. Nabídli mi to a dokonce i jeho babička. Oslovuji je je jménem a babicku „babicko“..ale tam jsem zustala u vykani. Byt to na me, vykam i jeho rodicum. Ale citili se dotčeni, kdyz jsem jim chtěla dale vykat s tim, ze oni by mi tykali.