Zeman versus Schwarzenberg

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7253
16.1.13 13:50

Zemanovo volební strategií je i spojit v představě cílové skupiny, že výkonná a prezidentská funkce jsou téměř jedno a to samé. Uvidí se, v čem Zeman kecá a manipuluje (to on umí dobře) a v čem Schwarzenberg chybuje. Z těch TV debat snad aspoň něco málo vyplyne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
16.1.13 13:59
@marye píše:
takže vlastně oboustranná služba, ne?
je mi opravdu záhadou, proč má tak „slušný a bezúhonný“ člověk tohle zapotřebí :nevim:

Ano, oboustranná služba. Ale proč ne? Nevím, zda o sobě KS prohlásil, že je „slušný a bezúhonný“. Část lidí ho tak vidí. Já ho řadím do té lepší poloviny politiků. Proto jsou to volby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17581
16.1.13 14:01

Koni, pro mě člověk, který táhne za jeden provaz s lumpem, je taky lump. těžko totiž může ten provaz táhnout na jinou stranu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7253
16.1.13 14:10

Na ČRO je právě duel kandidátů na prezidenta. Já si rádio pustila v televizi, protože on-line jsem se nechytla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
16.1.13 14:14
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
16.1.13 14:14

Taky ještě nevím koho volit… jeden za osmnáct a druhej bez dvou za dvacet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17581
16.1.13 14:16
@Kalisek píše:
Navíc, zdá se, že jsem jedna z mála VŠ a dobře situovaná, která má hluboké sociální cítění.
:palec: :palec:
z některých příspěvků tu vyplývá - mám se dobře a co je mi do ostatních…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
16.1.13 14:16

Za mě Zeman a doufám, že to vyhraje, byť to tedy také není úplná výhra, ale lepší než Karel..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
16.1.13 14:20

Národ si vybral dva kandidáty, národ si bude z těchto kandidátů vybírat. Je dost liché argumentovat tím, kolik bylo ve skutečnosti procent občanů pro daného kandidáta - o tom volby jsou. Plačte u těch, kteří k volbám nešli, plačte u těch, kteří hodili do urny hlas někomu, o kom třeba nebyli přesvědčeni, ale nechtěli hlas „zahodit“, když budou volit pro někoho méně favorizovaného. Neplačte u těch, kteří volili tak, jak o tom byli přesvědčeni.

Je trapná demagogie při pomlouvání či velebení Karla nebo Zemana, stačí si pročítat příspěvky a je vidět, že hodně lidí si opravdu vůbec nenastudovalo, koho volí nebo koho nemají rádi, protože tu občas padají neskutečné ptákoviny, a domněnky.

• Citovat
  • Upravit
14335
16.1.13 14:23

@Naima no já jsem právě dneskas říkala tátovi, který se měl ptal, jeslti půjdu volit, že snad ani ne.. a ptal se proč?,
No já si nejsem jistá ani pro jedno či druhého, volila jsem někoho jiného, ani nevím kohoa má smysl jenom tak si hodit korunou a někoho tam dát?? Neni lepší, aby šli volit jenom ti, co si za daným pánem stojí, že ho chtějí..
Nevím.. jak to uděláme.. jestli si hodíme korunou a půjdem a nebo to necháme na lidech, kteří jednoho opravdu chtějí..
U nás je to tak, že nechcem ani jednoho a volili jsme uplně někoho jiného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7253
16.1.13 14:24
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
16.1.13 14:26

To je samozřejmě věc názoru - vždycky bude mezi kandidáty jeden, se kterým se ztotožním alespoň o trošičku víc, než s tím druhým a kterého si na Hradě umím zase alespoň o ten fousek představit víc. Protože se na něj budu pár let dívat a bude mou zemi reprezentovat. I kdybych to měla pojmout jako výběr toho menšího ze dvou zel.

• Citovat
  • Upravit
14552
16.1.13 14:26

Kdysi tady nebo v druhé diskusi koho budete volit, nadnesl, že se honí za majetkem nebo že bude K. S. chtít zrušit Benešovy dekrety, aby se dostal ke svému majetku. Co si budeme nalhávat, tenkrát to byla prostě krádež.

K. S. byl v mládí (již jako ale dospělý) adoptován svým strýcem Jindřichem, který neměl mužského následníka, má dceru Elizabeth Pezold.
Ve své závěti Jindřich pověřil K. S., aby se pokusil o navrácení rozsáhle panství v Čechách, který v roce 1947 zkonfiskovali komunisté. Dále své nástupce zavázal, aby se ze všech sil i v budoucnosti snažili rodový majetek nedělit a chovat jej jako celek. V případě, že by se nedostávalo následníků po meči, mělo se rozdrobení zabránit prostřednictvím adopce. Že by se majetek mohl dedit po přeslici, si nedovedl představit. Svou vlastní dceru Elizabeth umístil až do zadních řad možných dědiců, daleko za svého adoptivního syna Karla Schwarzenberga (v případě jeho umrtí, je dědicem jeho syn Jan, nikoli Elizabeth). Svou adoptivní sestru K. S. řádně vyplatil dle pokynů v závěti.

Od roku 2000 je veden u soudu v Leobenu přelíčení, ve kterém obvinují Pezoldovi K. S. z toho, že se jako představitel rodinného klanu dostatečně nezasadil o restituci jihočeských panství a tím nevyhověl poslední vůli Jindřicha. Dokonce ho viní z toho, že restituci sám zabránil.
Jak je známo do roku 1992 pracoval jako Kancléř prezidenta republiky Václava Havla. Když ČS vláda oznámila, že se rozhodla odstátnit komunistická družstva, tak Schwarzenberg se mezi jiná jména bývalých šlechticů nepřipojil. V dubnu 1991 byl stanoven termín pro první restituce (týkal se majetku, který byl zabrán k 25.2. 1948), v březnu 1992 vláda zrušila původní maximální možnou 250ha hranici pro navrácení vyvlastněného pozemku. Tím se nároky oprávněných osob zvýšily na 1,3 milionů ha. Pro Schwarzenbergy to znamenalo, že majetek primogenitury bylo možné považovat za ztracený.
Majetek sekundogenitury (orlická větev) se však do zákonem daných podmínek vešel a byl zrestituován.
Sám K. S. se v této otázce choval velmi zdrženlivě ebo se nevyjadřoval vůbec. Cítil se zavázán svým postavením na Hradě. Leckdo o něm rozhlašoval, že své funkce v Havlově kanceláři využívá k osobnímu prospěchu. Schwarzenberg přitom ani nevěděl, že už byl zákon scháveln. Dozvěděl se to, až od Havlova tiskového mluvčího. Nepřijímal ani delegace rakouských aristokratů, které ho žádaly o pomoc při navracení lesů, luk a zámků. „Když se v Československu rozběhly debaty o majetkových nárocích rakouské šlechty, řada z nás požádala K. S. o pomoc. Rychle jsme toho nechali, protože na to reagoval zlsotně a s nevolí,“ postěžoval si v létě roku 1991 majitel jistého dolnorakouského zámku. „Jestliže sloužíte státu, nemůžete vystupovat zároveň jako lobbista,“ shrnul Schwarzenberg stručně.

To že se mu vrátil majetek orlické větve je zásluha především jeho rakouské naceláře, on sám se o to až tak mooc nezajímal a nestaral. Do lesů se dojel podívat a vrátil se slovy: „Lesy jsou v katastrofálním stavu, je třeba do nich hodně investovat.“ Ani jeho manželka Therese nepropadala pražské zlatokopecké horečce.„Jestli to dostaneme, tak to pohltí všechno, co se v Rakousku vydělá.“ Bylo tomu tak.
Jeho adoptivní sestra dodnes marně bojuje o krumlovsko - hlubocké panství. Nevede spor pouze Pezold versus ČR, ale je tu i kauza Pezold versus Schwarzenberg. Podle jejich přesvědčení se Schwarzenberg pokusil zabránit restituci jejich majetku z pozice své funkce kancléře preidenta republiky, nebo ji přinejmenším dostatečně nepodporoval. Prý ho již v roce 1990 upozornovali na důležitost restituce, avšak adoptivní bratr Karel je vzhledem ke svému prominentnímu postavení v té době požádal o trpělivost. První termín prý promeškal a druhý (do 31.1.1993) již totálně ignoroval.

A co k tomuto řekl Karel? „Strůjcem toho všeho je manžel mé sestry…zřejmě ho nesmírně štvu. Ve skutečnosti je asi tohle ten pravý důvod.“ Za současné situace pokládá pezoldovské restituční touhy za beznadějné. „Otázka restituce Hluboké nepřipadá v úvahu - je to vyřešené. Vyvlastnění mého strýce bylo nesproně svinstvem. Znám svoje krajany a i tamní názory - s tím se nedá nic dělat. Právo je závislé také na politice. S normativní silou skutečnosti je třeba se smířit.“
Elizabet Pezold se snaží o vydědění Karla Schwarzenberga. Schwarzenberg se mezitím naučil brát tento nedůstojný dědický spor s černým humorem. „Jsem přesvědčen, že až dorazím k Poslednímu soudu, bude tam na mě čekat ještě nějaká obálka.“ Ve skutečnosti ho to ovšem velmi bolí a trápí. Není to totiž ani trochu schwarzenberské.

Použity citace z knihy Barbary Tóthové: Karel Schwarzenberg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552
16.1.13 14:31

KS se nevrátil kvůli restitucím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
16.1.13 14:32