Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
79816
17.1.19 18:14
@Tiger-lily píše:
@Lidym Tak jo, ale technologickou chemii těžko nahradíš, protože by ten materiál nikdo nezpracoval. A i když všichni volají po bio eko, tak v reále třeba o materiály barvené přírodními barvivy zájem není. No a co si budem nalhávat, přírodně nikdy nedosáhneš tak jasných a výrazných barevných odstínů. :nevim:

N vidíš, a já marně sháním bavlny v jemných tlumených tonech. Všechno jasná barva. A myslím bavlny na háčkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
17.1.19 18:16

@inkakřivák Páč přistěhovalec je z velké části vychován na sídlišti a při procházce již vzniklou hypotéční ulicí v dané obci došel k závěru, že právě toto je to, po čem jeho srdce touží? Určitě ne všichni, ale běžný profil přistěhovalce takto nejspíš vypadá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79816
17.1.19 18:19

@Tiger-lily Ono to dělá i hodně lidí přímo z venkova. Nechápu, ale je to tak. Přiznávám se, že jako zvědavá baba koukám po zahradách, když jdu z autobusu nebo vlaku. A bohužel hodně často mají lidi rozptylovou loučku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
17.1.19 18:20
@inkakřivák píše:
N vidíš, a já marně sháním bavlny v jemných tlumených tonech. Všechno jasná barva. A myslím bavlny na háčkování.

Tak kup režnou a nabarvi si ji. ;) Jestli budu mít čas, vrátím se k tomu, už jsem zkoušela různé byliny na barvení. Nicméně i při použití bylin k barvení je potřeba použít mořidlo, někdy přírodního, někdy syntetického původu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79816
17.1.19 18:21

@Tiger-lily To bych mohla, ale čím tu barvu pak stabilizovat? přeci jen děti hračky olizují, tak abych měla jistotu. Moc krásné barvy se dají sehnat ve vlně, vlněná příze, t mívá krásně tlumené tóny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
17.1.19 18:24

@inkakřivák Možná taky proto, že je to bezúdržbové. Nebo třeba vidíš jen toto? Že ta užitková nebo okrasná část je jinde, za domem… aby třeba na kytky byl výhled z posezení a „škaredá“ zelenina rostla za nějakým živým plotem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
17.1.19 18:29
@inkakřivák píše:
@Tiger-lily Zlatý voči, zahrada typu rozptylová loučka pořád frčí. Ve velkém, a bohužel i na vesnici. První, co udělá přistěhovalec, že vykácí sad, nasází kolem tůje a pak se poptává,kdo prodá jablka.

Přesně. Je to hrůza. U nás v ulici jsou velké zahrady, ale lidi na ně nemají čas, tak to není žádná sláva. Tráva a pár stromů. Ale i ovocné. Máme hezkou ulici - stejné typové domy ze 60. let, už různě pospravované. Ploty jsou řešené nízkou zídkou a na ní drátěné pole. Každý dům jiné. A do tohoto udělá nový soused dvoumetrovou zeď z gamibionů. :nevim: Ale už jsem si zvykla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
17.1.19 18:30
@inkakřivák píše:
@Tiger-lily To bych mohla, ale čím tu barvu pak stabilizovat? přeci jen děti hračky olizují, tak abych měla jistotu. Moc krásné barvy se dají sehnat ve vlně, vlněná příze, t mívá krásně tlumené tóny.

Vinný kámen, ocet, měď… různá mořidla s barvivy dávají různé odstíny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
17.1.19 18:33

@Tiger-lily To ne, hodně lidí nechce nic pěstovat. Jenom jedna moje kamarádka je stejná jako já. Zbytek si myslí, že jsem cvok, když chci pěstovat ovoce a zeleninu. Kdybych tady nečetla o lidech, co mají svou farmu, tak bych si myslela, že je to úpadek zahradničení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
17.1.19 18:34

@Lidym U nás jak kdo. Třeba se sousedy jsme vášniví pěstitelé a různě si i vyměňujeme osivo a tak. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79816
17.1.19 18:36

Ona se totiž přád traduje myšlenka, že trávník je vlastně bezúdržbová, kdežto kytky a zelenin jsou galeje. je to sranda, ale je to tak. Přitom vím, taky máme kusek trávníku, že se po tom musí každý týden se sekačkou a ještě raději vymetat a válet a kdovíco a stejně není nic moc, v tom našem létě. Kdežto kytky očistím najaře, a pak třeba jednou v ltě a dost. zelenina to stejné, nejsem typ, co se po tom pořád plazí. Máme malou zahrádku, i s domem a pracovnou máme clkem 530 metrů a máme tam terasu, trávník, ovocné stromy, zelenu , kytky, studnu a písek pro vnoučata. A pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
17.1.19 18:57

@inkakřivák Já už na to přišla taky při zakládání trávníku. Zlatý brambory. To bylo práce. Já si to ještě ručně kopala a hrabala, srovnávala. My máme jenom zahradu odhadem asi 900 metrů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.1.19 07:48
@inkakřivák píše:
@Tiger-lily Zlatý voči, zahrada typu rozptylová loučka pořád frčí. Ve velkém, a bohužel i na vesnici. První, co udělá přistěhovalec, že vykácí sad, nasází kolem tůje a pak se poptává,kdo prodá jablka.

Přesně tak…u nás to samý. Je to trend těch okrajových částí vesnic, kde si stavěj novostavby mladé rodiny. A pak přicházejí k nám a chtějí zeleninu, vajíčka atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.1.19 07:50
@Mercury píše:
@Lidym Ty recepty se mi taky libi, ale presne, byli bychom brzo o hladu.
Na jednu stranu lidi, kteri nemaji penize setri a nekupujou tolik jidla (tim padem nevyhazuji), na druhou stranu zase nemaji penize na to, kdyz je eko vyrobek drazsi. A ono to casto je. Proste kdyz koukam po cene, uz nemuzu koukat po obalu. Jo, a kdo mate nejaka zvirata tak urco dejte ceduli na plot, ze vezmete zbytky. My uz ji mame rok a jsme moc spokojeni. V zime nic moc, ale v lete chatari nanosi tolik sucheho chleba, ze staci i na zimu :) usetrime a mam i dobry pocit :)

Zdálo se mi to zprvu jako dobrý nápad, vím, že jsi tady o tom už psala..ale tady u nás je pár závistivců..aby nám tam neházeli něco hnusného :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115717
18.1.19 07:52
@Evulina píše:
Přesně tak…u nás to samý. Je to trend těch okrajových částí vesnic, kde si stavěj novostavby mladé rodiny. A pak přicházejí k nám a chtějí zeleninu, vajíčka atd..

U nás taky kromě nás a ještě jedněch sousedů. Každý má povinnou sestavu - bazén, trávník, túje, pergolu a nesmí chybět trampolína. :mrgreen:
My pěstujeme dost druhů zeleniny a že bych v těch záhonech nějak otročila mi nepřijde. Loni jsme hlavně zalevali, jak bylo sucho, nebyli ani slimáci ani plevel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.