Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@warita píše: ale neni… ne tady v evrope tedy.
v cr zatim ne, ale na zapad od sumavy je to jasne,
nekonec v diskusich s muslimy mi jeden rozeny a castecne praktikujici muslim nakonec spontalne, v nadsazce, rekl, ze jsem lepsi muslim nez on,
vlika pocta to byla, musim rici
@Pesimistaa Valis tady dobry nesmysly. Sam rikas, ze muslimove nejsou homogenní skupina a pak od nas na zapad vidis druhou a treti generalizaci radikalu a za to muze Islam. Ten za to opravdu nemůže. Problem je socialne ekonomicky, ale ne nabozensky. To je az druhotna vec. Do ghet se nedostali kvuli tomu ze jsou muslimove. Radikalizace prave prameni z jejich frustrace, a urcite to nejsou zadni imamove. Protoze kdyz se koukneme zblizka, kdo jsou ti teroristi, tak to jsou ztroskotanci, kteri Islámu prave neporozumeli a proto bylo velmi jednoduche je zmanipulovat ruznyma nalejvarnama.
Z me vlastni zkusenosti z zivota v dost konzervativni muslimske zemi, tak vidim velmi silne verici lidi a nemuzu na ne rict nic negativního. Islam praktikuji, tak jak jej chapou a shoduje se to s mojim chapanim Islamu. Jsou to velmi hodni lidé. Zadne nenavistne projevy nemaji. Natoz aby to vstepovali detem. Opravdu nevim, kde jsi tohle videl.
K zakladatelce
takhle jak ho popisujes je fajn a je docela mozny, ze mu to takhle vydrzi, ze je takovy poevropstely, coz by pro tebe jako nemuslimku bylo idealni. Ale souhlasim s Waritou, ze se může stat a zas tak nepravdepodobne to neni, ze se z nejakeho duvodu, vrati l striktnimu dodrzovani Islamu a to by pro tebe mohla byt zmena, ktera by ti nemusela sedet. Hlavne v pripade ze uz by jste meli deti. Ono to u nich obcas odstartuje nejaka udalost, smrt rodice, nebo maji pocit ze starnou a zacnou panikarit, ze nepujdou do nebe, ze nejsou dobri muslimove atd. a mohli by zacit hrotit veci i do extremu. Pochlubil se doma rodicum, ze ma „kamaradku“?
@tlustyhrosik píše: Pochlubil se doma rodicum, ze ma „kamaradku“?
spravna otazka, tesim se na odpoved
@Pesimistaa píše:
v cr zatim ne, ale na zapad od sumavy je to jasne,
nekonec v diskusich s muslimy mi jeden rozeny a castecne praktikujici muslim nakonec spontalne, v nadsazce, rekl, ze jsem lepsi muslim nez on,
vlika pocta to byla, musim rici
No jo, tohle jsem o sobě parkrat taky slyšela. Zpusob, jak Ti oklikou říct, že bys byl dobrý muslim. Nic víc.
@Alladina z jednoho clanku (The Wall Street Journal) v podstate to odpovida tomu, co znam,
Reportér Bojan Pancevski popisuje, jak tisíce Arabů a Kurdů, kteří v osmdesátých letech přišli jako žadatelé o azyl z Libanonu a Turecka, podle zpráv úřadů „udržují kmenové a islámské zákony, které odmítají stát a jeho zákony" což vedlo k tomu, že se z některých velkých rodin staly „zločineckými podniky" fungující podle „vlastních pravidel a hierarchie“.
@Pesimistaa
Díky, ale zrovna tuhle debatu s Tebou já nevedu ![]()
@tlustyhrosik píše:S poslednim souhlasim, ale pokud upustime od extremnich prikladu, jako je saudska a afghanistan, pakistan, tak se spise jedna o patriarchální kulturni nastaveni, nez vliv Islamu. Islam nezakazuje zenam studovat, pracovat, pohybovat se ve veřejné sféře jako muzi.
já myslím, že vliv islámu tam samozřejmě je, ne nadarmo jsou muslimské země, co se týče postavení žen a jejich rovnoprávnosti někde spíše na chvostu.
Islám nedává ženě rovnoprávnost s mužem a nestaví ji na stejnou úroveň, ženská má jasně dané svoje místo a práva, stejně tak chlap. islám je poplatný době kdy vznikl, v té době byl třeba pokrokový, jenomže od té doby jsme se někam posunuli, zatímco islám zůstává tam kde byl před x stoletími.
@ospalámyš píše:
já myslím, že vliv islámu tam samozřejmě je, ne nadarmo jsou muslimské země, co se týče postavení žen a jejich rovnoprávnosti někde spíše na chvostu.
Islám nedává ženě rovnoprávnost s mužem a nestaví ji na stejnou úroveň, ženská má jasně dané svoje místo a práva, stejně tak chlap. islám je poplatný době kdy vznikl, v té době byl třeba pokrokový, jenomže od té doby jsme se někam posunuli, zatímco islám zůstává tam kde byl před x stoletími.
Stale to same dokola. Islam zarucuje kazdemu práva a povinnosti a zeny rozhodne nejsou brany jako méněcenne a nemaji mensi prava nez muzi. Co se týče praxe Islamu v muslimských zemich a zaručení těchto práv ženám, ktere jim nalezi, tak ano, to je katastrofální stav, ale ten ma na svedomi lidský faktor.
@tlustyhrosik já taky souhlasím s Waritou. Když ptáčka lapají… Ale já před pár dny zase viděla Bez dcerky neodejdu…
@Kamkam píše: @tlustyhrosik já taky souhlasím s Waritou. Když ptáčka lapají… Ale já před pár dny zase viděla Bez dcerky neodejdu…
souhlas,
ono je to jako s komunismem,
ideologie libiva, realita morbidni
@tlustyhrosik píše:
Stale to same dokola. Islam zarucuje kazdemu práva a povinnosti a zeny rozhodne nejsou brany jako méněcenne a nemaji mensi prava nez muzi. Co se týče praxe Islamu v muslimských zemich a zaručení těchto práv ženám, ktere jim nalezi, tak ano, to je katastrofální stav, ale ten ma na svedomi lidský faktor.
diskuze se vedou pořád dokola a jestli ti to tak vadí, tak je neveď.
Lidi mají různé názory na věc. Na islám a to jaká práva komu zaručuje mají různé názory dokonce sami muslimové, tisíc lidí a tisíc výkladů islámu, to platí pro všechna náboženství.
Tady se prostě neshodneme. To, že ženy v islámu nejsou stavěny na roveň mužům, to není ojedinělý názor.
Ten lidský faktor tam hraje roli už mnoho staletí, to se ty muslimky lepšího postavení a té aplikace dokonalého islámu asi nikdy nedočkají. Navíc pokaždé, když dojde k nějakému hledání nějaké ideální islámské společnosti, tak přijdou i o to, co už mají zaručeno, viz Irán, Afghánistán a další pokusy, které se budou pořád opakovat. ![]()
@ospalámyš píše:Tady se prostě neshodneme. To, že ženy v islámu nejsou stavěny na roveň mužům, to není ojedinělý názor.
To není názor, to je neoddiskutovatelný fakt. Jedinou vyjímku tvoří takzvaní Koránoví muslimové, kteří odmítají vše, co není v Koránu. Odmítají mimo jiné velice tvrdě mužskou obřízku, protože v Koránu se slovo obřízka nevyskytuje ani jedinkrát. Odmítají též nerovnoprávné postavení žen a též odmítají zahalování žen jako předislámský pohanský zvyk.
Takoví muslimové mi vůbec nevadí. Mají to těžké, ostatní muslimové jim jdou po krku. Ona i katolická církev před 500 lety upalovala za živa ty, kdo s ní nesouhlasili.
@ospalámyš píše:
islám je poplatný době kdy vznikl, v té době byl třeba pokrokový, jenomže od té doby jsme se někam posunuli, zatímco islám zůstává tam kde byl před x stoletími.
Přesně tak, i ta katolická církev se někam posunula, ale dobrovolně vůbec ne. Evropu to stálo přes sto let soustavného válčení a poslední z těch válek trvala dlouhých třicet let. Na území, kde ji moc zůstala, jela vesele dál, viz například násilná rekatolizace u nás. Změnila se až v posledních sto letech a to jenom z toho důvodu, že jí nic jiného nezbylo, protože Evropané si ty věci odmítli nechat líbit. Teď s náporem muslimských přistěhovalců si katoličtí preláti na tom přihřívají svou polívčičku a chtěli by svou moc zpět, jak se to nedávno projevilo ve Francii, kdy došlo ze strany katolické církve ke snaze o prolomení sekulárních reforem z roku 1905. Když mají muslimové výsady, tak my ty své chceme zpět.