Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Evulina píše:
Jo aha, teprve teď čtu tenhle příspěvek..
No, toto bude asi teda náročný krok v tomto případě mluvit s rodiči o tom..resp. jaký je tatínek, nešlo by to aspoň pro začátek s ním?
Ale asi úplně nejlepší tedy v tomto případě bude, když půjdeš nejdřív k tomu odborníkovi - psychologovi a on dokáže poradit, jak na to i v případě rodičů..
Možná by šlo s psychologem domluvit, že by na některou další návštěvu přišla maminka s ní a zakladatelka by mamince všechno řekla za jeho asistence. ![]()
@Anka1313 píše:
Možná by šlo s psychologem domluvit, že by na některou další návštěvu přišla maminka s ní a zakladatelka by mamince všechno řekla za jeho asistence.
To není špatný nápad. ![]()
@mrav píše:
Ano, ale jsem kluk.![]()
Jé, omluva
![]()
Samozřejmě i kluky jsem měla na mysli!
@Anonymní píše:
Ted mi dcera rekla, ze me moc miluje a jsem jeji stesti, to me uplne dostalo.
Chytrá holčička, ví kdy co říct ![]()
Jinak jsi úžasná i jak se o dcerku staráš, jak se jí věnuješ..a vidíš, jak ona ti to zlatíčko krásně vrací ![]()
@Evulina píše:
Chytrá holčička, ví kdy co říct
Jinak jsi úžasná i jak se o dcerku staráš, jak se jí věnuješ..a vidíš, jak ona ti to zlatíčko krásně vrací
Já mám dojem, že ty děti to nejak vycítí
@medunka23 píše:
Já mám dojem, že ty děti to nejak vycítí
Jojo, moje jsou na mě taky napojené
![]()
@drewlet píše:
tak mít střední snad není nic extra, ale já bych byla ráda, kdyby na mě rodiče tlačili, aby ze mě něco bylo.
To sice ano, taky jsem na dceru tvrdá, aby z ní něco bylo. Ale když už rodiče na dítě tlačí, musí si taky všímat jak to dopadlo. Nedokážu pochopit jak by přede mou dcera utajila tolik let že maturitu nemá, že stále studuje, pak najednou přijde s dítětem a pak s dalším a přitom stále studuje VŠ a navíc si nevšimnout stavů a chování člověka (vlastního dítěte) s depresemi ![]()
@natyber píše:
To sice ano, taky jsem na dceru tvrdá, aby z ní něco bylo. Ale když už rodiče na dítě tlačí, musí si taky všímat jak to dopadlo. Nedokážu pochopit jak by přede mou dcera utajila tolik let že maturitu nemá, že stále studuje, pak najednou přijde s dítětem a pak s dalším a přitom stále studuje VŠ a navíc si nevšimnout stavů a chování člověka (vlastního dítěte) s depresemi
Jen takový malý dotaz - máš pocit, že kdybys na svou dceru nebyla tvrdá, že „by z ní nic nebylo“?
Ona sama chce co?
@Anonymní píše:
Ja chtela na nejakou stredni nebo se vyucit. Poslechla jsem a sla na gympl, kde me silene dusili, hlavne matematika. Jestli jsem se matiku naucila nebo nenaucila vzdy bylo za 5. V nizsim rocniku jsem mela uzasnou profesorku, ktera videla, ze mi to nejde. Pomahala mi co to slo, chodila jsem na doucovani. Pak onemocnela a prisla jina, ktera me dusila az jsem to nezvladala a pak jsem kasla uz i na dalsi predmety. Spoluzaci me sikanovali a tak no. Strasna doba, brecela jsem cestou do skoly i ze skoly. Prisla domu, lehla a spala az do dalsiho dne, nebyla jsem schopna niceho.
@Evulina píše:
Jen takový malý dotaz - máš pocit, že kdybys na svou dceru nebyla tvrdá, že „by z ní nic nebylo“?Ona sama chce co?
Asi to vyznělo špatně, ty máš dospělou maturující dceru? Já jsem tím nemyslela, že jsem zlá matka, která do ní jen hučí a jediné co chce je její maturita. Ale tak snad snažit se to dítě nějak nakopnout k učení, k tomu že je dobré mít vzdělání že ty čtyři roky nebyly zbytečné. Prostě nějak pomoc nasměrovat
Pokud bych viděla, že je ve škole problém, tak by mi bylo celkem fuk jestli bude třeba pekařka (tím neurážím pekaře), hlavně že je v pohodě. Třeba na třídních schůzkách učitel vždy rodiče informuje jak na tom student je, dále třeba zameškané hodiny jsou na středí problém, o tom tě taky informují. Kamarádky syn je v prváku, nebaví ho to a učitel sám doporučuje přestup na učňák. Sice to kamarádku mrzí, ale dítě kvůli tomu nezabije. Mě prostě nejde do hlavy jak se dá tohle před rodiči utajit
Prostě, ano dítě máš nějak vést ke zdárnému konci (školnímu), ale ne za každou cenu, aby se bálo mi cokoliv říct.
@natyber píše:
Asi to vyznělo špatně, ty máš dospělou maturující dceru? Já jsem tím nemyslela, že jsem zlá matka, která do ní jen hučí a jediné co chce je její maturita. Ale tak snad snažit se to dítě nějak nakopnout k učení, k tomu že je dobré mít vzdělání že ty čtyři roky nebyly zbytečné. Prostě nějak pomoc nasměrovatPokud bych viděla, že je ve škole problém, tak by mi bylo celkem fuk jestli bude třeba pekařka (tím neurážím pekaře), hlavně že je v pohodě. Třeba na třídních schůzkách učitel vždy rodiče informuje jak na tom student je, dále třeba zameškané hodiny jsou na středí problém, o tom tě taky informují. Kamarádky syn je v prváku, nebaví ho to a učitel sám doporučuje přestup na učňák. Sice to kamarádku mrzí, ale dítě kvůli tomu nezabije. Mě prostě nejde do hlavy jak se dá tohle před rodiči utajit
Prostě, ano dítě máš nějak vést ke zdárnému konci (školnímu), ale ne za každou cenu, aby se bálo mi cokoliv říct.
Jako máš pravdu, že dceru ve věku té tvé nemám, ale já se řídím pravidlem výběru školy a výběru způsobu výuky tak, aby to samotnému dítěti něco říkalo, aby neztrácelo přirozenou touhu se učit a objevovat. Moje dcera je zatím na ZŠ, pravda, pubertu má ještě delší dobu před sebou, ale zatím chodí do školy velmi ráda a baví jí a přemýšlí už nyní, co chce jednou v životě dělat.
Mě připadá, že pokud se dítě dobře učí, ale přitom nemá ono samé potřebu a ambici něco dál dělat a „ty čtyři roky by zahodilo“, jak píšeš, tak tam prostě někde není něco v pořádku ![]()
@Evulina já s tebou souhlasím, asi to špatně píšu. Moje dcera si vybrala školu, kterou chtěla. Celé čtyři roky prošla v pohodě, ale když už pak byla plnoletá, začala to brát trošku na lehkou váhu. Všechno je v pohodě a jsou lidi i bez maturity a práci mají a kdybych to nedala tak půjdu v září atd. No prostě se pak snažíš toho mladýho dospěláka nějak usměrnit a občas musíš trochu přitvrdit. Jinak dcera počítá s tím, že maturitu udělá a poslala si přihlášku na VŠ, ale to obě bereme jako že, když to nedopadne tak se nic neděje. Proto právě nechápu, jak se dá taková věc utajit, mě to hlava nebere a přijde mi, že u zakladatelky jsou buď rodiče velmi přísní a nebo nevidí neslyší jak psala, protože tohle přeci normální rodič nemůže nevidět
Přijde mi, že tím jak měla strach, že by jí odsoudili tak to nějak ututlala, až se z toho sama zhroutila a trápí se do teď ![]()
@Evulina a jen ještě chci napsat, že spousta mladých lidí si sice školu vybere, ale nakonec zjistí, že vlastně to není to na co mají, nebo chtějí. Kamarádky dcera byla na ZŠ jedničkářka, šla na gympl, protože se to předpokládalo. Začala mít různé zdravotní problémy, kožní potíže, nervozita. Až psycholožka ve druháku přišla na to, že je toho na ní moc. Společně se dohodli na přestupu na kadeřnici a ejhle, holka naprosto v pořádku a spokojená. Takže určitě v tom hrají roli i rodiče.
Ja ani uz nevim, jak se to podarilo skryt. Vzdy kdyz jsem pridla, ze mi to nejde nebo uz i pozdeji, jim rict, ze tam nechodim. Tak jsem vzdy couvla, protoze se mi mama zacala hrouti, ze skolu musim dodelat, ze co pro me delaji a co jde, ze naucit to je hned a mam proto dobre podminky. Coz me pravda materialni podminky jo, ale ta moje blba hlava ze. Az jim to reknu, tak mamu odvezou a tata zkolabuje se srdcem( ma mensi problemy).
@Anonymní píše:
Ja ani uz nevim, jak se to podarilo skryt. Vzdy kdyz jsem pridla, ze mi to nejde nebo uz i pozdeji, jim rict, ze tam nechodim. Tak jsem vzdy couvla, protoze se mi mama zacala hrouti, ze skolu musim dodelat, ze co pro me delaji a co jde, ze naucit to je hned a mam proto dobre podminky. Coz me pravda materialni podminky jo, ale ta moje blba hlava ze. Az jim to reknu, tak mamu odvezou a tata zkolabuje se srdcem( ma mensi problemy).
Ale nezkolabuje, neboj
Zkolaboval by spis, kdyby sis neco udelala, na to jsi nepomyslela? A mamka to take zvladne ![]()