Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, potrebuju radu, útěchu nebo nevím. Po třech týdnech spani mame novou kapitolu spaciho sado-maso 🙊 A je zas horší nez předtím. Anka se zacala budit chvilku po třetí, da si mliko, ale pak neodpadne jako dřív, ale začne se ruzne mrcasit - leží zprava, přímo na mě, zleva, snaží se střídat prsa, do toho mi rukou omatlava oblicej, stoucha do oka, do nosu. Dudlík, kterej ma v pohodě na spaní ve svy postylce nebo si ho sama bere pres den, když je unavená, v noci najednou nesnese. Občas se odvalí vedle mě a začne kňourat, řvát nebo hulakat. A tak to jde tak do sesti, pak usne, načež se tak za hodinu a pul začne probouzet, zuzlat prsa… a jedem znovu, než se definitivně probere.
Zajimavy je, že zatimco dřív me to buzení nekdy trefilo v blbou dobu a strašne jsem chtela spat, ted jsem pokazdy a úplně celou dobu bdela - takze realne spim tri hodiny v kuse a ak k ranu hodinu, hodinu a pul. A uz to zas prestavam davat. Navic je unavená a protivna pres den, režim v haji, vubec nevim, co bude, kdy ji dat spat, kdy jídlo…
Je to období? Prejde to? Kazdej den kolem pátý uvažuju o odstavu… Jenže se bojim, ze pak budu jako moje kamarádka, ktery dítě po UM vubec báječně nespi a mnoho nocí ho musela houpat, chodit s nim po bytě a tak, když treba rostly zuby (s tema to mela jak Anka, pomalu a bolestivě). Navíc kojením uspavam i pres den, jednoduše proto, ze nic jinyho nefunguje (krome nositka venku - a tam zas dite spi v jiny casy, nez potřebuje chodit pes, to bych byla tak sest hodin denne venku). Anku prostě spani zdrzuje od života a neodpadne, ani když je úplně hotová
Další věc je, že tri noci nepřicetneho revu, nez si zvykne jednoduše nevydržím (nevydržím ani pet minut) a ani mi to nepřijde moc spravne ![]()
Tak vlastně nevím, proc to píšu, na odstav pripravena nejsem… Jak to máte vy?
@Ba-stet to ti fakt nezávidím, ptže to znám 🤦🏼♀️ U nás tedy jednou za čas, tahle party, ale stačí
co dělat, to ti neporadím, sama vždycky akorát improvizuju, vždycky jen ležíme v posteli a něco (povídáme, hrajem si s ručičkama, s mobilem svítíme…) každopádně bych neodstavovala, kor když nejsi připravená - můj odstav tomuhle nepomohl, teď v noci cucá vodu z flašky místo prsa, ale cca stejně často a spí stejně, jak dřív s prsem
(já teda odstavovala cca dva měsíce zpět a z jiného důvodu) a ani za ty dva měsíce se spaní kojo/nekojo vůbec nezměnilo, ani denní, ani noční… každopádně - jednou to nespaní přejde, ještě budem držkovat, až budou děcka chrápat do oběda, že už mají být dávno vzhůru
jediný zádrhel to má, nevím, kdy to ‚jednou‘ bude
no, tak jak tak jsme tomu každý den o den blíž ![]()
@MiliKuu Tak to mě nepotěšilo, ale uklidnilo
Ja se prave bojím, že to by to ten odstav nevyřešil a ještě bych ztratila svuj univerzální lek, mliko. A bez nej jsem nemožná ![]()
Nejhorší je, ze uz tecou nervy i muži, a to je trpělivější než ja. Takže mi ve čtyři pravidelně dává za příklad naše známé. Jenže ti nechavaji natvrdo vyřvat (dítě samo v postýlce a řve, dokud neodpadne), navic maji dítě o půl roku starší a to je podle mě pořád ještě hroznej rozdíl ![]()
A az bude pubos spat cele dopoledne, to mu za zlé mit nebudu. Budu spat taky ![]()
Ahoj holky, nás macek má 5.85 kg
a to mu před 8 dny byly dva měsíce. Rodil se s 2.85. Mazec ![]()
Na pupíku máme granulom musíme mazat. Pod krkem kvasinky
máme taky kremik.
Hlavičku víc slehlou do leva, tak musíme polohovat napravo. Je fakt, že mi takhle usíná i ori kojení na levé straně na noc.
A víc máme dávat na bříško. Do toho jsem koupila kyblík na bezplenkovou metodu.
Očkování jsme odložili na 4 měsíc začátek s hexou a doktor jen řekl, že máme rozumné důvody.
Tak to je asi od nás vše ![]()
@Lamicka2016 Roste jako z vody, co
Vsechny ty kosmeticky veci vyřešíte. I hlavičku. O Ance furt nekdo rikal, ze ji ma blbou - pediatricka, ze ze strany, za tri dny ortodoktorka, ze je placata vzadu… Stridej strany a ono se to dotvaruje.
@Ba-stet to ano. Víme nw čem máme zapracovat. Teď k narozkam dostanu knihu o BLW metodě, tak uvidíme jestli to bude cesta pro nás. Pro mě snazší než dělat kaše
náš doktor a hlavně sestřička jsou super. Nic člověku neříkají jakoby výčitkou, ale upozorní. Hezky ukážou a určitě člověk nedochází nějak zdrbane. Víc takových doktorů.
@Lamicka2016 uvidíš. Nam teda blw nevyhovovalo, i když ji velky kousky davam od mala… Na prikrmy se mi osvědčilo nakoupit celou bedynku zeleniny a masa, naparit v parnim hrnci a zamrazit ve formickach na muffiny. Pak to skladam jak lego, vsechno ladi se vším.
Já to tak i beru. Zkusíme a uvidíme. Můj brácha třeba svoje dvojčata naučili tak blbě jist, že byly dlouho nepoužitelný mimo domov. To bych nerada. Malý už teď je jak sparťan ![]()
Už jsme dali i kočárkem ve velkém sněhu 10 km od nás z hor do města na kyčle. Kde byl nafoukany jazyk z pole tam jsem se tedy zapotila až na prde.. Ale jde se celou dobu lesní cestou a je to taková pohádka.
Jinak sem o spánku ani nepíšu, pac je mi líto, že takhle válčite a je mi taky jasné, že to není navždy což je škoda
ale malý mi prospi většinu dne i noci a chvíle co nespí tak se směje
zatím víc než dítko za odměnu. Jen ty prdiky zlobí. Neplace, ale kroutí se. Tak uvidíme co ta bezplenkova. Když ho rozbalím, tak to vždycky krásně vše vytlačíme. Jen je to všude, tak snad nádobka bude plus.
@Lamicka2016 Tak uvidíš. Anka jí luxusně, ale stejně pro mě trochu stres krmit ji mimo domov. I když od té doby, co jsem sehnala bryndák, který má jak rukávy, tak i korýtko, jsem o dost klidnější
A s tím spaním, budiž Ti přáno
Já zas nebudu protivná a nebudu psát, že do pěti měsíců Anka víc spala než byla vzhůru ![]()
@Ba-stet proto jsem ti o tom odstavu napsala svou zkušenost, mě by docela naštvalo, kdybych odstavovala kvůli něčemu, co by pak stejně nebylo lepší
třebas by to u vás zabralo, ale třeba taky ne
jediná možnost, jak to zkusit a o mlíko nepřijít, je třebas týden odsávat a Anku zkusit bez prsa, takže by ses k tomu po tom týdnu mohla vrátit, kdyby to nepomohlo
otázka, zda je týden dost dlouhá doba, aby se to projevilo a zároveň dost krátká, aby případně chtěla ještě prso
já bych vyřvat nenechala v žádném případě
teď trochu dost zpožděně (asi o rok a půl
) čtu Nejšťastnější miminko v okolí od Karpa a je mi dost líto, že jsem to nečetla dřív
mám tu pak i ty další dvě jeho Nejšťastnější…tak když tam najdu zázrak, dám hned vědět ![]()
@Lamicka2016 u nás blw taky nebylo to pravé, ačkoli kaše úplně jemné jsem nedělala od malička
zkusíš, uvidíš
já dělala dřív jak Barča - do formiček na led, ale pak jsem zjistila, že je pro mě lepší dělat denně čerstvé - mám parní hrnec, takže nakrájet, co zrovna mám doma, zapnout, za chvilku hotovo, pomačkat vidličkou a papat
když jsme někam šli/jeli a neměla jsem možnost tam si uvařit, tak jsem si buď udělala doma do opakovaně plnitelné kapsičky, nebo vzala příkrm z obchodu
malý roste jak z vody, náš prťous měl šest kilo na prohlídce po šestinedělí, rozumím ti
pronese se ještě, než bude chodit sám ![]()
@MiliKuu Já nic neodsála ani v dobách největší slávy
Navíc u ní to určitě není o hladu, chce kontakt no. Řekla bych, že má teď nějakou krizičku. Chodí se i přes den pomazlit (předtím moc neměla čas), zase začala rozdávat hubičky…
To nejštastnější miminko jsem Ti tehdy radila a byl tam nějaký zádrhel, ne? Že jste nezavinovali nebo tak
Myslíš, že by Karp býval pomohl? ![]()
Jinak parní hrnec je super! Já si ho koupila, když jsem připálila třetí normální hrnec, z bazaru za tři stovky. Až skončíme, tak zas půjde. Už se docela těším, až Ance narostou stoličky a bude jíst normálně. I když teda budu muset překopat jídelníček, moc dětských jídel nevařím
Jinak já jsem podle zdejších rad mačkala nebo mixovala dost nahrubo, kašičky dojemna byly paradoxně až někdy v devíti měsících, když rostly horní zuby, to Anýz vůbec nemohl jíst. Jsem si říkala, že to s ní piluju a všechno v háji, ale jak pominula bolest, zase to bylo dobrý. Akorát teď jsem myslela, že už je velká a všechno jsem jen nakrájela na kousky a to nějak vůbec nezabralo. Ona to normálně ukouše, ale jak to trvá dýl a je to pracnější, tak hrozně málo sní ![]()
@Ba-stet Mně je to právě jasné, ale i tak kdyby měl být takhle zlatý ještě 3 měsíce tak paráda
pal si zase budu stěžovat
stačilo těch pár dnů a byla to ocistec ![]()
My máme hroznou výhodu v tom, že můj taťka pěstuje od mrkve až po melounu. On je výborný zahradníka a vše je bez hnojiv. Takže od června do říjnu bude s jídlem paráda. Na zbytek roku asi taky zamrazime to je fajn nápad.
@Lamicka2016 My právě nemáme nic, takže jsem vždycky vzala celou bedýnku (v tom systému, co bereme i pro nás mají speciálně příkrmovou, takže tam není cibule, česnek a jiné nevhodné potraviny) a vždycky jsem to během dvou dnů zpracovala a byl klid. Jinak v dosahu slušnou zeleninu a ovoce nemáme ![]()