Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mischelinka píše:
Holky, tady jsou občas takové příspěvky, co tchyně dělají a nedělají, jak jsou zlé, dělají naschvály, pomlouvají a já nevím co a vy tady z téhle děláte takovou megeru. Třeba chtěla mamince (zakl.) po kojení pomoct a dát odbrknout a pochovat, třeba to je úžasná a milující babička, která má prostě jen trochu jinou představu… kór, když byl její syn (zakl. manžel) malý, tak bylo normální krmit buchtama. Stačilo jen říct…
Jo?
tak já ti pošlu svou tchýni
Ono je pomoct a pomoct
Dokážu si představit ten výraz přitom když řikala: dej mi jí! Z čerstvé matky, která má nervy na pochodu a je novopečenou maminkou, udělala záměrně trotla a musela si vydobít svou. Maminka není typ co si umí udělat pořádek a tak to dopadlo jak to dopadlo. Dokážu se do toho vžít, i přesto, že děti nemám, tak moje tchýně dělala to samé, pořád mi musela dokazovat jak je nejlepší ve všem, s takovym arogantnim ksichtem a ton měla typu ( stojíš za hovno, já to umím líp ). Ze začátku mi to bylo líto
postupem času jsem to hodila za hlavu a přesvědčila jsem se, že to je naopak
Kdybych to měla rozebírat vše, tak tu jsem do rána, jen mě mate, že tchýně byla na pohodu a najednou se z ní stalo toto
možná to taky zakladatelky vidí hrozivěji než to je ![]()
@Lady Bee píše:
Jo?tak já ti pošlu svou tchýni
Ono je pomoct a pomoct
Dokážu si představit ten výraz přitom když řikala: dej mi jí! Z čerstvé matky, která má nervy na pochodu a je novopečenou maminkou, udělala záměrně trotla a musela si vydobít svou. Maminka není typ co si umí udělat pořádek a tak to dopadlo jak to dopadlo. Dokážu se do toho vžít, i přesto, že děti nemám, tak moje tchýně dělala to samé, pořád mi musela dokazovat jak je nejlepší ve všem, s takovym arogantnim ksichtem a ton měla typu ( stojíš za hovno, já to umím líp ). Ze začátku mi to bylo líto
postupem času jsem to hodila za hlavu a přesvědčila jsem se, že to je naopak
Kdybych to měla rozebírat vše, tak tu jsem do rána, jen mě mate, že tchýně byla na pohodu a najednou se z ní stalo toto
možná to taky zakladatelky vidí hrozivěji než to je
to je typ tchýně, co si hraje na kamarádku, aby mohla později, až budeš v nevýhodné a náročné situaci, zaútočit o to silněji
Já si se svojí i potykala a pohodička a pak jsem se nestíhala divit, co se mi tu děje. Brala to tak, že teď jsem na mateřské, takže můj čas je její čas, ona se k nám nakýbluje za čtyři dny v týdnu, vychová mi děti, u toho dovychová mě a přerovná mi domácnost. ![]()
@novo123 píše:
to je typ tchýně, co si hraje na kamarádku, aby mohla později, až budeš v nevýhodné a náročné situaci, zaútočit o to silnějiJá si se svojí i potykala a pohodička a pak jsem se nestíhala divit, co se mi tu děje. Brala to tak, že teď jsem na mateřské, takže můj čas je její čas, ona se k nám nakýbluje za čtyři dny v týdnu, vychová mi děti, u toho dovychová mě a přerovná mi domácnost.
Taky hezká maminka
jj kámoška
kdyby tu byly nějaký rejpny co by chtěli říct, že od vlastní mámi bych si to určitě líbit nechala a cokoliv jinýho. Tak uvedu na pravou míru, nenechala!!! Moje máma by si v životě nedovolila nic co tu píšou různé přispívatelky ani co jsem si zažila já. V životě by si to ke mě nedovolila už jen z respektu a slušného vychování. Fakt je ten, že i kdyby to moje máma zkusila, předvádět nějaký podobný excesi, tak bych si to nenechala líbit ani minutu. U tchýně jsem tu chybu udělala, že jsem jí omlouvala a chovala se až tak slušně, že jsem byla za blbečka a udělala si ze mě panenku na hraní, ale trpělivost došla, takže tak. Takže to byla i moje chyba. Píšu to protože, že jsem na takových pár diskuzích byla a vždycky se najde nějaká zastánkyně takových ľidí, tomu chci předejít ![]()
@Lady Bee to víš, že jo, jakmile se tvůj syn ožení, tak jsi automaticky ta zlatá tchýně, která chce jen to nejlepší a jsi naprosto neomylná. Taky jsem si všimla, že mnohé diskuze na toto téma končí takovými výroky
Taky jsem se strašně dlouho snažila to nevyhrotit, aby to nedopadlo zničením vztahů a nechala si všechno líbit a akorát jsem to o rok posunula ![]()
@novo123 píše:
@Lady Bee to víš, že jo, jakmile se tvůj syn ožení, tak jsi automaticky ta zlatá tchýně, která chce jen to nejlepší a jsi naprosto neomylná. Taky jsem si všimla, že mnohé diskuze na toto téma končí takovými výrokyTaky jsem se strašně dlouho snažila to nevyhrotit, aby to nedopadlo zničením vztahů a nechala si všechno líbit a akorát jsem to o rok posunula
Teď jsem se do toho nějak zamotala, jak to bylo myšleno? ![]()
@Lady Bee jako že kdykoli si tady někdo postěžuje na tchýni, tak jí okamžitě někdo napíše, že je to vlastně vina zakladatelky, ať už tchýně udělala cokoli, ona za to nemůže - asi tak ![]()
@novo123 píše:
@Lady Bee jako že kdykoli si tady někdo postěžuje na tchýni, tak jí okamžitě někdo napíše, že je to vlastně vina zakladatelky, ať už tchýně udělala cokoli, ona za to nemůže - asi tak
Jasně, přečetla jsem to znova a pochopila jsem, jsem dneska trošku mimo
asi tak no, neříkám, že je taková každá, moje bývalá tchýně, to byla zlatá ženská, ale ta byla vychovaná živote, dost jí změnila i vážná nemoc, takže to byl člověk skromný, moudrý, nevtíravý a hlavně nevymejšlela žádný intriky, naschvály apod… protože měla žebříček hodnot úplně někde jinde, bohužel syny měla hajzli, ty jí taky dobře trénovali, taky proto je už bývalá tchýně
ale většina z nich mi příjde prostě mimo, i kvůli tomu co slyším okolo sebe. Pak už jen záleží na chlapovi jaký je, jestli si umí dupnout a udělat pořádek s maminkou a pokud, tak to dopadá špatně ![]()
Mám s tch. teda promluvit a říct „Po porodu ses chovala nevhodně, nenapadlo tě, že v šestinedělí chci hlavně klid a ne nezvané neťukající návštěvy 8× do hodiny, která jen přikazuje a nerespektuje mé soukromí. Já kráva se nedokázala ozvat a tak se mi k tobě vypěstovala averze a nesnáším tě.“ ![]()
Víte, píšete, že jsem se měla ozvat, ale kdybyste měli dětství jako já, tak vám slovo sebeúcta a zdravé sebevědomí nic neříká.
Až teď se učím mít se ráda a nenechat si od ostatních nic libit. Takže ano, měla jsem se ozvat, ale na druhou stranu tch. mělo dojít, že se chová opravdu špatně. I její kamarádky, které byly na návštěvě koukaly, jak se ke mně chová, jak kdybych nebyla nikdo a jen ona může rozhodovat o dceři. Jak mi stále přikazuje, jak dává najevo, jak se neumím postarat a jaká je dcera chudinka. Ta nenávist asi nikdy nezmizí. A nejhorší na tom je to, že teď všechno popírá. Přitom to přítel viděl a já si vše moc dobře pamatuju. Včera prý měla na krajíčku, protože ona je ta chudinka, která teď moc nevidí vnouče. Ale aby se ona vžila do mě nebo dcery, to už nedokáže. Nakonec se vše otočí proti mně a já budu v jeho rodině ta špatná. Uvidíte.
Už teď mě určitě pomlouvá, kde se dá. Slyšela jsem, jak si stěžuje sousedce, že tam za ní nepřijdu.
Cožpak mám chodit někam, kde mě nikdo nerespektuje a ještě si o mně myslí, ze jsem nejhorší máma, která potřebuje rozkazy? A to ona by jich pár potřebovala. Aspoň co se týče jejich hygienických návyků a nemytí si rukou po wc a přichodu domů, koupání se jen 2× týdně, čištění zubů jen ráno… Nerespektování mě a mých přání…
Zkrátka jí nesnáším a kdybyvh neměla její vnouče, tak už jí nechci nikdy vidět.
@Anonymní píše:
Mám s tch. teda promluvit a říct „Po porodu ses chovala nevhodně, nenapadlo tě, že v šestinedělí chci hlavně klid a ne nezvané neťukající návštěvy 8× do hodiny, která jen přikazuje a nerespektuje mé soukromí. Já kráva se nedokázala ozvat a tak se mi k tobě vypěstovala averze a nesnáším tě.“Víte, píšete, že jsem se měla ozvat, ale kdybyste měli dětství jako já, tak vám slovo sebeúcta a zdravé sebevědomí nic neříká.
Až teď se učím mít se ráda a nenechat si od ostatních nic libit. Takže ano, měla jsem se ozvat, ale na druhou stranu tch. mělo dojít, že se chová opravdu špatně. I její kamarádky, které byly na návštěvě koukaly, jak se ke mně chová, jak kdybych nebyla nikdo a jen ona může rozhodovat o dceři. Jak mi stále přikazuje, jak dává najevo, jak se neumím postarat a jaká je dcera chudinka. Ta nenávist asi nikdy nezmizí. A nejhorší na tom je to, že teď všechno popírá. Přitom to přítel viděl a já si vše moc dobře pamatuju. Včera prý měla na krajíčku, protože ona je ta chudinka, která teď moc nevidí vnouče. Ale aby se ona vžila do mě nebo dcery, to už nedokáže. Nakonec se vše otočí proti mně a já budu v jeho rodině ta špatná. Uvidíte.
Už teď mě určitě pomlouvá, kde se dá. Slyšela jsem, jak si stěžuje sousedce, že tam za ní nepřijdu.
Cožpak mám chodit někam, kde mě nikdo nerespektuje a ještě si o mně myslí, ze jsem nejhorší máma, která potřebuje rozkazy? A to ona by jich pár potřebovala. Aspoň co se týče jejich hygienických návyků a nemytí si rukou po wc a přichodu domů, koupání se jen 2× týdně, čištění zubů jen ráno… Nerespektování mě a mých přání…
V první řadě neobviňuj sebe, tvoje vina to není, copak je naše povinnost vysvětlovat někomu, jak se má chovat? To je snad normální sociální inteligence a když někomu chybí, tak je fuk, že mu to pětkrát řekneš. Tchýně třeba stála za skleněnýma dveřma naší koupelny, když jsem se sprchovala a vůbec jí to nebylo blbý, malej mlátil do dveří a ona cosi krafala
Tak to jsem jí měla učit, že člověk chce mít v koupelně soukromí? To je snad samozřejmost, ne něco o čem se dlouho mluví a to kojení je totéž, to je soukromá a intimní věc! Podívej klidně s ní zkus promluvit, ale podle mě to k ničemu nepovede, udělá kravku z tebe a ještě si to vychutná a zakončí to srdceryvným pláčem, aby byla ona ta chudinka - osobní zkušenost
Začni brát ohled na sebe a ne na ni a pak se ti uleví. Ona to podělala, ona ať to spraví
Pomlouvá tě určitě, mě pomlouvá kudy chodí, ale co na tom?
@Anonymní píše:
Mám s tch. teda promluvit a říct „Po porodu ses chovala nevhodně, nenapadlo tě, že v šestinedělí chci hlavně klid a ne nezvané neťukající návštěvy 8× do hodiny, která jen přikazuje a nerespektuje mé soukromí. Já kráva se nedokázala ozvat a tak se mi k tobě vypěstovala averze a nesnáším tě.“Víte, píšete, že jsem se měla ozvat, ale kdybyste měli dětství jako já, tak vám slovo sebeúcta a zdravé sebevědomí nic neříká.
Hih jak ti poradit holka, nemáš to lehké
popíšu ti přesně situaci. Pokud máš čas, běž a něco upeč, pokud spolu nemluvíte, napíš jí sms, jestli by ses nemohla stavit na pár minutek na popovídání si. Je to slušné. Uvidíš co ti napíše. Pokud zareaguje, že ano, upekla bych něco, dohodla bych se na času a hodině, aby ses na to mohla připravit a šla bych tam s vřelostí a v klidu si s ní promluvila, zkusila trošku hrát na city, aby to pochopila, jako na dítě, polopatě aby to pochopila, tvé pocity a zároveň bych se zeptala na její pocity, třeba to tak vůbec nevnímala a je potřeba aby si uvědomila, že to nebylo dobré to její chování. Pokud by ta debata vypadal, že se směřuje k dobrému výsledku, rovnou bych nastavila pravidla do budoucna, vlídně, s milou tváří, ale tak aby tobě to vyhovovalo a jí taky a trošku jí dát pocit důležitosti, to na tchýně občas platí
To je ta lepší varianta. Pokud by už sms nepomohla, vůbec bych se nesnažila, nemá to cenu, že by třeba reagovala zase aorgantně atd… to bych se na ní vyprdla. Nebo pokud by při rozhovoru prostě nechápala a nechtěla přistoupit na tvoje pravidla a nechtěla tě poslouchat, tak bych se s tím smířila, je to tak jak to je, ale měla bych čisté svědomí, že víc už jsem pro ten vztah udělat nemohla a nemohla bys mít pocit, že ses nesnažila. Manžel by nemohl říct ani ťuk
zkus to a pak dej vědět, budou to nervy, ale stojí to za to, buď se to vyjasní a uvidíš, bude ti líp, averzi neztratíš, ale aspoň to bude vztah na úrovni nějakýho respektu a slušného chování z obou stran. Za mě můžu říct, že u nás to nepomohla a to jsem mluvila s ní tisíckrát, s přítelem, e bez něj jako dvě ženský, mile, jako dítě… a po čase stejně udělala něco co nám s přítelem obou dvoum vyrazilo dech ještě vic než předtím, ale mám přesně to čisté svědomí, že jsem udělala maximum a někdy prostě věci nejdou lámat přes koleno ![]()
@novo123 píše:
V první řadě neobviňuj sebe, tvoje vina to není, copak je naše povinnost vysvětlovat někomu, jak se má chovat? To je snad normální sociální inteligence a když někomu chybí, tak je fuk, že mu to pětkrát řekneš. Tchýně třeba stála za skleněnýma dveřma naší koupelny, když jsem se sprchovala a vůbec jí to nebylo blbý, malej mlátil do dveří a ona cosi krafala![]()
Tak to jsem jí měla učit, že člověk chce mít v koupelně soukromí? To je snad samozřejmost, ne něco o čem se dlouho mluví a to kojení je totéž, to je soukromá a intimní věc! Podívej klidně s ní zkus promluvit, ale podle mě to k ničemu nepovede, udělá kravku z tebe a ještě si to vychutná a zakončí to srdceryvným pláčem, aby byla ona ta chudinka - osobní zkušenost
Začni brát ohled na sebe a ne na ni a pak se ti uleví. Ona to podělala, ona ať to spraví
Pomlouvá tě určitě, mě pomlouvá kudy chodí, ale co na tom?
Souhlasím, slušnému běžnému chování těžko někoho naučíš. Když jsme u toho, my jsme měli dveře a byli skleněné uvnitř a skoro každý víkend, když jsme teda byli doma, tak vstala ráno, my jsme třeba spali ještě, nebo jsme se mazlili, nebo přítel potichu koukal na telku a já ještě spala, tak pokaždý si stoupla za ty dveře a čuměla tim sklem jestli se tam něco hýbe, jestli jsme už vzhůru, xkrát jsem jí přistihla, kolikrát jsem se lekla, ptž byl vidět jen černý obrys, ale to bylo probuzeníčko
kolikrát tam byla schopná stát hodně dlouho a špízovala ![]()
@Lady Bee tak to je přesný, jak si o tomhle chceš v klidu promluvit? To je snad jasné, že ví, že se to nedělá, to jí snad nemusím říkat, ne? ![]()
@novo123 píše:
@Lady Bee tak to je přesný, jak si o tomhle chceš v klidu promluvit? To je snad jasné, že ví, že se to nedělá, to jí snad nemusím říkat, ne?
Bohužel já jsem zjistila, že některým lidem to musíš říct
Jenže většinou lidi co tohle dělaj, to vědí a slyšet to nechtějí a ještě z toho udělají, že to je naprosto běžné
Dneska se tomu už jen směju
ale předtím, mi to moc vtipný nepřišlo
hold jsem si zvykla no… teď už se mě to netýká, už tam nebydlíme a osobně bych zakladatelce taky radila se odstěhovat, to by byl největší lék a časem by se to srovnalo i samo, ale ono není nic jenom černé nebo bílé no ![]()
@Lady Bee my s nima nikdy nebydleli, takže samostatné bydlení není spásou a v některých případech ani nic neřeší ![]()