Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kateřina19955 píše: Více
Pretvarka? Vzdyt jaky si to udelas, takovy to mas. Jaky jsi mela vanoce jako dite?
@Jahudka82 píše: Více
Určitě nebudou ochotni trčet někde v restauraci. Radši upřednostni pohodlí a pohodu doma. Ani nevím, jestli někde budou mít otevřeno kromě hospod, kde se jen čepuje pivo.
Lucena nejdřív psala, že máme jet už 24.12. abych já mohla na večeři (manžel sám na hotelu), pak najednou stačí přijít 25.12. ale to už pro moji mámu nejsou žádné Vánoce. A celkem klidně by mohla říct, že když jsem tam nebyla na Štědrý den, doba zázraků, tak jsem tam nemusela chodit vůbec. To, že čeká rodina mění program, to by ji žíly nervalo.
Me ani nemrzi, že se k nim nedostanu, jako spíš to, že oni budou smutní, že jsou tam sami.
@Snorlaxik píše: Více
Sorry, ale píšeš, jako kdyby se k nim do bytu stěhoval s dítětem někdo cizí. Přišla jejich dcera s vnukem! Nejbližší rodina. Hlavně jak máma pořád vytahuje, že pro lidi dobré vůle je u nás místa dost. Tak my asi nejsme lidé dobre vůle.
A shánět a platit si hotel a vnucovat se za každou cenu nekam, kde to nechtějí? Místo co bych mohla udělat dítěti program jinde a lépe?
Jeden čas jsem Vánoce taky ráda neměla, ale to souviselo s těžkým obdobím těsně před nimi. Zlomilo se to potom s narozením dítěte. Ale já tedy každý rok žasnu, proč se řeší zrovna vánoční úklid. Doteď jsem to nepochopila. Uklízím normálně a nevím, čemu by mělo vadit, že třeba neumeju okna. U nás se s tím doma nijak neblblo, nepamatuju si žádný stres, uhonenou mámu. Uklidilo se jako jindy, upeklo nějaký cukroví, vyzdobil byt. Dárky řeším já převážně online, cukroví peču tak akorát..
Chapu, ne kazdy na to je. A teď si představ prodavačky v obchodech a obchodních centrech, kde poslouchají koledy kolem dokola i 10 hodin. To pak je teprve brnkání na nervy. Já si je poslechnu celkem ráda, ale že bych toužila poslouchat je 10 hodin denně, to zas ne.
Ale jaký si to uděláš doma, takový to budeš mít. Stromeček mít nemusíš, to není povinnost. Nebo jen symbolicky. Večeře taky můžete být obyčejná, jako jiné dny, nic speciálního. Předvánočnímu šílenství venku asi neunikneš, ale aktivně se účastnit nemusíš. Mam kámoše, který žije sám s kočkou. A ten vždy říká, že maximálně kočce koupi něco lepšího a Vánoce vybaveny. Věřící není, kostel nic, koledy ho moc neberou, užívá si volno v práci. I když 24.nekdy na půl den jde. Je to řidič autobusu.
@Anonymní píše: VíceMe ani nemrzi, že se k nim nedostanu, jako spíš to, že oni budou smutní, že jsou tam sami.
@unuděná píše: Více
No já si myslím, jak už jsem psala dříve, že spíš litují sami sebe. Že prostě si musí tou lítostí projít.
Ano, můj muž je jim putna, dítě prý milujou, já je taky zajímám, ale když jsem tehdy chtěla přjít, tak šíleli, protože na moji postel si musí vyskládat zavazadla. A moje postel je přesně na to jak určená, nemusí se moc naklánět.
Ale podle Luceny jsem si musela objednávat hotel, aby si mohli zabrat postel pro balení zavazadel.
@Anonymní píše: Více
No zase nepřekrucuj, my jsme jen konstatovali, že pokud ti řekli, že se jim návštěva nehodí, tak tyhle argumenty typu „proč potřebují zrovna mojí postel“? jsou dost liché. Prostě návštěvu nechtěli, nic víc, nic míň. Jako je to trapný, když jsi zrovna tam, navíc těch 7 hodin cesty od domova, ale jejich volba. Fakt si nemáte moc co vyčítat, komunikace u vás v rodině je evidentně obrovský problém.
Nevím no, kdyby si moje máma posteskla, že jim bude na Štědrý den smutno, když tam budou sami, využila bych to a normálně se zeptala, jak by si to tedy představovali, jestli chtějí, abychom přijeli a pak už se to dá dořešit raz dva ne?
No já nevím, mám pocit, že i kdybych se rozkrájela, udělala včetně manžela všechno tady, co popisuje Luciana jako skvělé řešení situace - 24.12. brzy ráno odchod k nim, večeře se synem u nich, manžel si musí poradit, pak pendlování celé Vánoce k nim, jak se to jim bude hodit, pak vyflusaná 26.12 večer odjet, stejně by se našlo něco, co se nebude líbit, co nebude podle gusta. Protože dobrá dcera poslouchá rodiče. A vytáhne historku, jak moje kmotra porodila prvního syna a vybrala jméno. Neřeknu jaké, jen jméno. Nebylo tradiční, ale ani moc moderní. Tak napůl, ale hezké. A moje babička (její matka) ta šla zbláznit, vždyť to jméno ani není křeťanské, to je v kalendáři málo klasických jmen, že si nevybere. A prý ona měla maminku tak ráda, tak moc ráda, že dala synovi jiné jméno. To je láska k rodičům. Tak u nás jsme jméno vybírali my s mužem. To píšu jen proto, že by matka mohla vytáhnout nějakou průpovídku z minulosti (značně popletenou, protože moc si nepamatuje) a já byla zase za tu nejhorší. Protože v 1968 jsi mi nezavolala a já to čekala? Jako jednou mě vyprovázela na vlak a nemusela, hrozně chtěla (byla jsem bezdětná a svobodná), je to už tak 15 let zpátky, táhla mi kufr na kolečkách a já si nevšimla, že ho táhne přes obrubník. A začala, že si jdu jako frajerka a rozbrečela se na ulici, že si určitě přeji, aby umřela a ona to ví. A nikdo na světě jí to nevyvrátil. Já si to přeji, je to tak, ona do mě vidí. Pak musela počkat, až přijde vlak, aby se přesvědčila, že tam nastoupím. Jeden vlak na nádraží a já nebudu vědět, kam mám nastoupit. Pak mi vyčetla, že jsem zaujala zlé místo. No vlak narvaný, protože byla neděle odpoledne a plno studentů. Tak jsem si sedla kousek ode dveří. Ne, ona by si sedla líp. Pak čekala až odejde vlak, pak šla domů a vyčetla, že cestou domů ji chytnul déšť. Teď napíše Lucena, že jaká byla obětavá.
Už jsi řešila své vztahy s nějakým tím psychologem? Mě nepřijde normální ani jejich chování, ani tvoje vyjadřování, evidentně tě prostě poznamenala tahle výčitková výchova a měla bys s tím něco dělat. Pak by tě nerozházely řeči anonymů na emiminu.
No to máš pravdu, že ta výchova poznamenala. Já se o tom bavila se sestřenicí kamaráda. Ona sice nedělá vyloženě psycholožku, ale psychologii má vystudovanu a řekla, že poznačená jsem, ale diví se, že jsem ještě neskončila na psychiatrii. Asi jsem ufrnkla dostatečně včas z domova. Vlastně hned po střední. Já se divím, že jsem tam s nimi tak vydržela. Asi, že jsem byla často v trapu. Samozřejmě všechno špatně. Prý mám toulavé boty, ale to mám po tátovi. Ten si taky dovolil odstěhovat se od matky 56 km dál. Jen zajímavé, že té matce to bylo jedno, je to koloběh života, jen každý jiný z rodiny to řešil.
Možná by ses měla začít víc soustředit na to, co je skutečně důležité. A to opravdu není zavděčit se rodičům nebo je přesvědčit o tom, že jsi dobrá dcera. To se ti nikdy nepovede, pokud v sobě nemají tu bezpodmínečnou rodičovskou lásku. Zaměř se na manžela a dítě, to je to důležité.
@Anonymní píše: Více
Hele já to pochopila, prostě buď bude po jejich nebo se nemusíš obtěžovat vůbec, taky smutný, že jim to, abyste se viděli, nestojí za nějaký kompromis. Mně bude máti taky vypisovat jak se jim stýská, ale trčet kvůli 3h návštěvě celé vánoční prázdniny ve městě je prostě škoda. Šumava (Lipno) nebo Krkonoše by nás vyšly už pomalu stejně jako ubytko někde, kam už jezdíme delší dobu a udělají nám cenu nebo se dá sehnat levně přes booking, loni jsme takhle chytli super akci. I pro ty děti to má zas jinou atmosféru, že si narozdíl od Česka (kolikrát není pořádně sníh ani na těch horách) užijou sníh a větší pohodu než když vystresovaná máma do poslední chvíle šůruje kvůli návštěvě babičky a dědy, který vždycky slíbili, že na chvíli děti vezmou ven, abysme si doladili přípravy a nachystali v klidu dárky a pak vždycky po kafi děda zavelel že už musí jet koupit ještě tohle támhle az pomoci nebylo nikdy nic, ani ze společné procházky, musel jít s dětma 1 a 2. obalit řízky, natahat dárky a nachystat stůl nebo se z procházky 1 vrátit dřív, že musí na záchod nebo něco zapomněl, prostě hoňka, když počítáš s tím že to bude v klidu a pak vše jinak.
@Hrnek kafe
Zkrátka vanoce nesnáším. Prostě jedna velká pretvarka. Tak pro mě je třeba ten úklid jako celkem hlavní. Do toho práce na eshopu, takže lidi se můžou totálně posrat, objednávek Mega. Když chceš do obchodu na něco, tak všude lidi, všude ta výzdoba trapná. Prostě to každému nesedne a já jsem jedna ta, co ty vanoxe nesnáší. A to že mám volno? Pro mě nic neznamená.. radsi bych to volno brala v jiný měsíc než o vánocích… a hlavně jaky volno? Ty 3 dny? Ktery třeba můžou vyjít i na víkend? Letos ne, okey, ale není ti pravidlem..
Zkrátka vanoce nesnáším a vůbec se za to nestydím…
Pro mne je to proste jedna velká pretvarka…