Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Vzhledem k tomu, ze můj milý se domluvil se svým bráchou, že se k nám přijedou podívat (nemůžu mu přece říct ať nejezdí), jsem snad ještě víc rozhozená. Na dnešek u nás spali. Včera večer mi bylo vytknuto, že vlastně bez VŠ s bez titulu jsem jako něco méně a že ho stejně budu potřebovat (mám překladatelský zkoušky, mluvím plynule 4 jazyky a mám certifikáty z managementu a financí), cítila jsem se jak poslední “nýmand”, ale přešla jsem to, protože nechci dělat vlny. Když jsme jim udelali procházku po našem městě, tak jsme šli i kolem obřadního místa naší svatby a zase negace. Večer to ale přešlo do takového extrému, že jsme si pouštěli na naší TV různá hudební videa z YouTube - jelikož opět došlo na téma svatba a já to chtěla pojmout a zkusit tak, že si o nich můžeme vzájemně povídat. Hm. Pustila jsem jednu jedinou písničku, a můj budoucí švagr mi to asi po 15 vteřinách vypnul, že ji zná a že je teda blbá. A už zase jel a mlel svoje. Takže jsem se šla v 10 totálně zpruzelá umýt a spát… žádný zlepšení, ba naopak.
Já bych to brala s humorem. Švagr je vrstevník, tak bych mu to přátelsky vracela. Klidně bych udělala taky vtípek na jeho vzdělání a ohledně hudby bych se zeptala na jeho vkus a pak mu řekla, že tohle je zase blbý pro mě. A máš to a nemusíš v sobě dusit zbytečnou zášť. Když se mu nebude líbit tohle nastavené zrcadlo, třeba těch řečí nechá.
Jo a taky nemůžeš čekat, že se všem bude líbit to, co se líbí tobě. A švagr je jen upřímný. Oplatila bych mu stejnou upřímností. ![]()
No ono když všechno, co udělají a řeknou, hned vztahuješ na sebe a hned se naštveš, tak to musí být zábava do tebe rýt. A i kdyby to jejich úmyslem nebylo, tak se prostě necháš.
Být tebou jim to dvakrát, třikrát s usměvem vrátím a nedělám si z toho velkou hlavu. Nebo se z toho do svatby zcvokneš.
Jestli se cejtíš jako póvl, protože ti někdo řekne, že bez VŠ nemáš šanci, tak je problém primárně u tebe, holka
. Mně tohle někdo říct, tak se zasměju a nechám ho v tom, jeho věc.
No ale ty jsi přednaštvaná, ještě než přijdou na návštěvu, tak co čekáš. Pochybuju, že na ně působíš přátelsky
.
@rozand píše:
Jestli se cejtíš jako póvl, protože ti někdo řekne, že bez VŠ nemáš šanci, tak je problém primárně u tebe, holka. Mně tohle někdo říct, tak se zasměju a nechám ho v tom, jeho věc.No ale ty jsi přednaštvaná, ještě než přijdou na návštěvu, tak co čekáš. Pochybuju, že na ně působíš přátelsky
.
Ale no tak. Chci se chovat hezky, snažím se s každým kontaktem ten vztah zlepšovat, ale když ti někdo hodinu u večeře na tvé argumenty, že pro mě VŠ není priorita, že dělám jazyky a jiné věci dokola podsouvá, že běží VŠ nic nejsi, přejít to už jen tak nejde. A nechci, aby mě někdo označoval za něco horšího. ![]()
@Anonymní píše:
Ale no tak. Chci se chovat hezky, snažím se s každým kontaktem ten vztah zlepšovat, ale když ti někdo hodinu u večeře na tvé argumenty, že pro mě VŠ není priorita, že dělám jazyky a jiné věci dokola podsouvá, že běží VŠ nic nejsi, přejít to už jen tak nejde. A nechci, aby mě někdo označoval za něco horšího.
tak potrénuj asertivitu a dokola odpovídej: „tento Tvůj názor nesdílím“. Já si myslím jako @P4ja, že je to vlastně baví do Tebe rýpat, když se vysíráš na první dobrou. A ne bez VŠ nejsi nic, ale s VŠ a jazyky máš ty možnosti „v byznysu“,jak jsi psala, mnohem širší.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Vzhledem k tomu, ze můj milý se domluvil se svým bráchou, že se k nám přijedou podívat (nemůžu mu přece říct ať nejezdí), jsem snad ještě víc rozhozená. Na dnešek u nás spali. Včera večer mi bylo vytknuto, že vlastně bez VŠ s bez titulu jsem jako něco méně a že ho stejně budu potřebovat (mám překladatelský zkoušky, mluvím plynule 4 jazyky a mám certifikáty z managementu a financí), cítila jsem se jak poslední “nýmand”, ale přešla jsem to, protože nechci dělat vlny. Když jsme jim udelali procházku po našem městě, tak jsme šli i kolem obřadního místa naší svatby a zase negace. Večer to ale přešlo do takového extrému, že jsme si pouštěli na naší TV různá hudební videa z YouTube - jelikož opět došlo na téma svatba a já to chtěla pojmout a zkusit tak, že si o nich můžeme vzájemně povídat. Hm. Pustila jsem jednu jedinou písničku, a můj budoucí švagr mi to asi po 15 vteřinách vypnul, že ji zná a že je teda blbá. A už zase jel a mlel svoje. Takže jsem se šla v 10 totálně zpruzelá umýt a spát… žádný zlepšení, ba naopak.
Nevim, jestli by jste nemeli tu svatbu radsi zrusit. Je videt, jak si malo sebevedoma a asertivni kdyz te pitome reci tveho arogantniho svagra dokazi tak strasne rozhodit a vyvest z miry. A jak uz napsali vyse, nektere bavi se do druhych trefovat tim vic, cim je tva reakce na to prudsi a vic se urazis. Kdyz se vezmete, tak to bude jenom horsi, protoze budes muset se svagrem a jeho zenou s nimi byt v daleko castejsim kontaktu a ty to uz ted vubec nezvladas…az se vezmete, tak pokud se sebou neco radikalniho neudelas budes mit dost velke peklo.
Holky… tak včera jsem se opravdu snažila být nad věcí.
Ale teda uvnitř jako papiňák, až do jedné chvíle…Všechno začalo řečma na to, že máme horší auto (po naší svatbě chceme kupovat nové, a myslím, že velmi dobré…přitom oni dostali peníze na nové auto od svagrove rodičů), byli jsme na návštěvách u babiček. Babi se mě ptala, jestli budu mít na svatbu dlouhé bílé šaty. A švagr, že to ne, že to přeci může mít jen nevěsta. Tak jsem mu vtipně odpověděla, že si zapomněl, že se nežení jen on.
Vše pokračovalo tím, že si můj muž vybral oblek na svatbu za 3500, vyhovuje mu, mně se líbí, padne mu. A už to bylo - není to jako nějakej šunt, bože vždyť v něm vypadáš a tak (on sám si nechává šít oblek za 15k). Tak to už trochu mrzelo i mého muže a SÁM přiznal, že se brácha snaží být ve všem lepší a v rodině oblíbenější (momentálně ho prý hrozně dopaluje, že má o dost menší plat, než můj) a proto i ponoukl svou přítelkyni, aby po sobě a ostanich u babiček uklidila nádobí (což jsem vždy automaticky dělala já a ona jen seděla) a začali vozit kytičku s sebou na návštěvy (též asi po našem vzoru, vždy přivezu nějakou maličkost, nebo upeču)… a tak si říkám, proč se užírám kvůli něčí buzeraci, když by ten člověk vlastně chtěl být na našem místě v rodině? A jo, je mi lépe, všem vám dekuju za názory!
![]()
No, nechtěla bych být v rodině, kde se všechno poměřuje jen penězi a tím, co kdo má. Ale jseš úplně stejná jako oni. A myslím, že i když si na ně stěžuješ, tak máš úplně stejná měřítka. No hezky jsi zblbla, tedy pokud to není tvoje přirozenost.
@P4ja píše:
No, nechtěla bych být v rodině, kde se všechno poměřuje jen penězi a tím, co kdo má. Ale jseš úplně stejná jako oni. A myslím, že i když si na ně stěžuješ, tak máš úplně stejná měřítka. No hezky jsi zblbla, tedy pokud to není tvoje přirozenost.
Proč si to myslíš? Pro mě to, že má, nebo bude mít někdo lepší auto neznamená, že je lepší. A vůbec tu nikdo nepoměřuje nic penězi, krom švagra.
@Anonymní píše:
Proč si to myslíš? Pro mě to, že má, nebo bude mít někdo lepší auto neznamená, že je lepší. A vůbec tu nikdo nepoměřuje nic penězi, krom švagra.
Kdyby to pro tebe nic neznamenalo, tak nejsi „jako papiňák“. Mimochodem kdyby mi někdo řekl, že má svatební oblek za tři a půl, taky bych se asi spontánně zeptala, jestli je to vůbec oblek. Jestli si švagr nechává ŠÍT za 15 tisíc, je to pořád levný (spíš tipuju, že mu upraví už hotový střih, aby lépe seděl).
@rozand píše:
Kdyby to pro tebe nic neznamenalo, tak nejsi „jako papiňák“. Mimochodem kdyby mi někdo řekl, že má svatební oblek za tři a půl, taky bych se asi spontánně zeptala, jestli je to vůbec oblek. Jestli si švagr nechává ŠÍT za 15 tisíc, je to pořád levný (spíš tipuju, že mu upraví už hotový střih, aby lépe seděl).
Každý by byl, kdyby do něj někdo ustavičně ryl. A proč by nemohl být pěkný oblek za 3 a půl? Je to moc levný?
A Btw. není to jedno, jestli má oblek za 20 tisíc nebo za 2 tisíce? Alespoň ušetříme i na jiné věci
Vy jste taky věčné kritičky všeho.
![]()
@Anonymní píše:
Každý by byl, kdyby do něj někdo ustavičně ryl. A proč by nemohl být pěkný oblek za 3 a půl? Je to moc levný?
Ano, na oblek je to moc levné, protože za tu cenu nekoupíš ani samotný dobrý materiál. Rozhodně nebude prodyšný a pohodlný na dlouhodobé nošení. Ale to je celkem fuk, můžete jít přeci na svoji svatbu v čem chcete. Já nějak nechápu, že když vám vadí kritika, ty věci jim říkáte. Ať to vidí až na svatbě, tam už vám to nikdo kritizovat nebude… ![]()
@Anonymní píše:
Ne, jenom švagr. Ale všechny tvoje příspěvky jsou o tom samém. Ty píšeš, jak to neřešíš, ale v podstatě všechno je o tom, jak oni mají všechno dražší a kolik je co stálo. a vás míň, ale máte to lepší. A pořád jen přesvědčuješ sama sebe, že je ti to jedno. A přitom to tak není a jen hledáš něco, co bys proti nim mohla použít. Viz.to jak oni mají tituly a ty nic, ale pořád jsi lepší než oni.
Lžeš sama sobě do kapsy. A jako papinak jsi proto, že si to neumíš přiznat. Kdybys sama sobě a jim řekla, že tě se..u, že pořád jen řeší prachy, tak se ti uleví.
Začni s tím něco dělat a nebo do svatby budeš na prášky a to nemluvím o dalším životě, který přijde potom. Pak začnete porovnávat děti atd. a jediný smysl života budeš mít v tom, jak být lepší než oni. Vždyť to musí být na hlavu postavené. Nemůžeš přece svoje štěstí odvozovat tím, že se budeš neustále přesvědčovat, že jsi ta lepší.