Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bééé, mně se to neodeslalooo
a celé smazalooo, už nemám čas to potit znovu, tak jen, že žijem, dovolená byla fajn, počasí nic moc, ale bydlení moc hezké. Začíná nám nová etapa sporů s družstvem
,modlím se (doslova), aby se moje špatná nálada v tomto směru neprojevovala doma, je to težké…
Zdar! Tady je dneska zima. Ráno jsme odcházeli do dětského klubu kol. 9h a bylo tepleji než, když jsme z něj odcházeli
. Vítr jak na Sibiři. Museli jsme ještě do obchodu pro mléko a jogurt, mno, byli jsme rádi, že jsme doma. Jinak jsem poslední dobou strašně unavená. Nějak se mi nakupilo mimomateřských (neradostných) povinností a druhak nás B. terorizuje s nespaním. Usíná z řevem a mořem požadavků kol. 20.30 a vstává v 5h
. Pak je protivná. Bohužel já mám na sobě nalepeného v posteli M. a tatínek, který má na starosti B. výchovně zcela nezvládá. Budu muset zakročit, jinak se z toho zblázníme. Pak jsme vznetliví všichni. Poslední dobou ze sebe tedy nemám vůbec radost v tomto směru. Moje mamka sice říká, že s mojí zvířenou není divu, ale mě tahle útěcha moc neutěšuje. Někdy mám pocit, že pořád jenom nadávám a rozčiluju se
. konec smutečního okénka, to asi to počasí…Jdu juknout na Jankovic do galerky, jestli tedy dva raraši, co už se probudili dovolí (nejstarší spí)
Ahoj všem,
Maky: alespoň můžeš chodit s dětmi do centra. Já jsem ráda, že se Honzík dostane do školky. S mamkou má doma nudu, protože se už moc nikam nedohrabu. S tím nespaním u děcek to mám podobně - D. teď moc nespí, jsou oba přestěhovaní do pokojíčku, kde jsme jim vytvořili i spací zónu, ale na rozdíl od H. se Danys v noci dožaduje mé blízkosti. Nemůžu ho nechat „vyřvat“, jednak na to nemám nervy a druhák by budil zbytečně Honzíka. Zato ložnici máme teď s manželem aspoň chvíli pro sebe, mmmm, dokonce si můžu i rozsvítit a něco si v posteli přečíst. ![]()
Jinak jsi mě hodně inspirovala s těmi šátky v galerii - děti mají úžasné houpací sítě. Máš asi dost elastické šátky, že se podařilo udělat tak dobré úvazy s houpáním… ![]()
Maxi, Lamvi: jak zvládáte? Zdraví se nekácí v takovém počasí a inverzi? Máme tu smůlu, že bydlíme s rodinnými domy okolo, a když se domkářům zachce, celý den vypalují zahrady, do toho Arcellor (či jak se zove) se svým oranžovým kouřem - lahůdka… Lamvinku: Zuzanka už je lepší? Myslela jsem na ni…
Dostala jsem SMS od Gerberky, kixl jim PC, takže nemůže být on-line. Ale psala, že mladší syneček už se bude pomalu chystat do MŠ a ona do práce - když si uvědomím, že Daneček je stejně starý jako ten její, docela se mi nechce věřit, že nebýt tohohle těhu, už bych taky byla nucena myslet na návrat. A Daneček do školky - to nepřichází v úvahu. Spíš budu ráda, když vůbec bude moci nastoupit do předškolní třídy.
Taky mám na vás všechny dotaz, nebo prosbu o radu - týká se to té slavné prasečí chřipky. Dnes jsem slyšela v rádiu zprávu, že do 14 dnů se v ČR očekává epidemie, navíc na Ukrajině došlo k takovému rozmachu této chřipky v kombinaci s ještě další, zmutovanou verzí, že mě to moc neuklidňuje. Neřešila bych to, nemít děti a z toho jedno s vážným onemocněním, pod imunosupresivy, a další se chystá na svět…
Na infekčním odd ve FN mi sesřička řekla, že očkovací vakcínu by si jako těhotná asi píchnout nedala, vakcína proti prasečí chřipce prý ani není dostatečně odzkoušená, neví se, jak může organismus reagovat po určité době… Těhotné ženy se prý mají teď plošně očkovat, ale asi dám na to, co mi sestra řekla.
Ale co mě hlavně zajímá - 25 členů z naší farnosti+otec Víťa jedou do Mexika na 14 denní pouť k P.Marii Guadaloupské. Mám dost velkou obavu, aby odtamtud právě oni nedovezli nějaký ten virus chřipky, který by se mohl po návratu domů dál šířit. Uvažuji o tom, že by možná bylo vhodné vyčkat s návštěvou mší až se vrátí zpátky, a také jestli by manžel měl aspoň týden vynechat přípravu katechumenů…? Co myslíte? Jak byste na mém místě přemýšlely? Na jedné straně mě mrzí, že bychom měli vynechávat účast na mši nebo manžel své společenství, na druhé straně mám docela obyčejný strach o děti.
Díky za vaše podněty.
Moc zdraví Demi.
Ahoj Demi, jenom k té chřipce.
K vakcíně také nemám příliš důvěru a jako těhotná bych to velice zvažovala, resp. bych nešla, ale u vás je situce zase odlišná kvůli Danečkovi.
Já teď spíš zvažuju, jestli se nedat očkovat proti normální chřipce, ne prasečí, možná to udělám, protože kdybych ji chytla, tak mne na několik dní úplně vyřadí z provozu a nevím, jak s dětmi… ale to sem nepatří.
S tím návratem z Mexika - podívej se někde na inkubační doby. Všude píšou, že lidi, když to mají, tak kolikrát kašlají už na letišti. Takže bych si zjistila toto a podle toho se zařídila.
Strach o děti je naprosto pochopitelný, zejména ve vaší situaci, ale vůči okolí bych postupovala nějak opatrně a taktně, znáš to, někdo by to nemusel vzít dobře, že se jich straníš.
Já myslím, že v době reálně hrozící epidemie je naprosto přiměřené, když žena před porodem a ještě s nemocným dítětem učiní některá preventivní opatření, třeba že nechodí na shromáždění více lidí, zejména těch, kteří se vyskytovali v rizikových oblastech.
Ahoj holky, tak u nás stale marodno.Zuzinka už dobrý, ale Terezce to stále sedí na plicích zítra jdem zase na kontrolu.Terezka už vybrala dvoje atb a nějak se jí to drží.
Demi držím palce at se správně rozhodnete.Je to těžké rozhodování.Máte hodně rizik ty těhu a Daneček s léky.
Možná bych to vypustila nebo šla jinam, než projde inkubace.Držíme palce.Jak jste už daleko?Co mimi jak roste a co kluci?
Maky tak už doma, to počasí je na houby, já mám stále strach, že Zuzi pustím ven a lehne znovu a o Terezce nemluvě.
Barča
Ahoj,
moc díky za vaše podněty. Taky to tak cítím - opatrnost s chřipkou je asi v našem případě víc než na místě. Ale také doufám, že jde hlavně o médií podporovanou paniku, ikdyž člověk nikdy neví…
Na mše teď chodit budeme, a po těch 3 týdnech uvidíme, s jakou se výprava vrátila z Mexika. Manžel nechce vynechávat katechumenát, řekl, že bude sedět u otevřeného okna
a ne v přímé blízkosti těch, kdo byli mimo ČR. Mám pocit, že katechumenát manželovi zřejmě něco dává, vždy se vrací tak nadšený, vypráví mi, o čem si povídali, a teď naposled mě dojal tím, jak mi povídal o posledním tématu: Mariino početí a Ježíšův příchod na svět. Říkal mi, jak se mu to všechno srovnalo v hlavě a napadlo ho, jaká je to podobnost s mým třetím těhotenstvím. Neplánované, nečekané, něco, co dovede zaskočit, ale zároveň přináší velikou radost.
No, ne že bych se chtěla srovnávat s Matkou Boží
, ale asi rozumím tomu, co chtěl manžel říct - že se věci dějí a mají dít podle Boží vůle, a je to tak dobře
.
Lamvinku: tak Terezka je stále nemocná
, moc mě to mrzí a myslím na ni
Miminko je v pořádku, podle KTG je to prý pohodář, no asi ano, protože mi ani nedává moc zabrat
a narodí se asi opravdu o Vánocích, dřív ne. Jen už bych nechtěla skončit ve Vítkovicích, raději Frýdek.
Chris: hodně lidí dostalo chřipku i přes očkování - těch virů je stále více typů a očkovací vakcíny jen jednodruhové. Ono prý nejlépe poslouží vlastní obranný systém - kdo jednou chřipku měl, tak je na dlouho chráněn (já ji měla na jaře 1993 a od té doby ne) + prevence s vitamínem C.
Zatím moc zdraví
Demi (34tt)
Ahoj,
Demi - to tvoje těhotenství nějak uteklo
. Myslím, že ta prasečí chřipka má dost krátkou inkubační dobu, 1-2 dny, to by poznali, že jim není dobře, i když tvé obavy samozřejmě chápu a ta vakcína, co jsem četla, moc dobrá asi nebude. Spíš je to na modlitbu za ochranu…
Jinak chlopkovi celý říjen jezdily týmy z USA a Anglie (tam je toho prý fakt dost) a chřipka chrochtalka žádná.
Doufám, že ten Frýdek stihnete, nebo aspoň trefíte ve Vítkovicích dobrou směnu (psala jsem ti, že jsem tu tvou doktorku potkala při domlouvání H. císaře, pak ho i dělala a opravdu bych ji u normálního porodu nechtěla ani náhodou
?).
Jo, a klubit se s Danečkem a mimčem můžeš případně na faře ve Svinově
.
Barčo - je mi líto, že se pořád potácíte v těch nemocech. Jsi doma, nebo hlídá babi?
Maky - u vás se nespí? U nás taky ne
. A tatínek je chudák taky poněkud kontraproduktivní. Nejenom je měkký, ale teď nebyl skoro celý říjen doma v hodiách, kdy jsou děcka vzhůru, takže se děcka, hlavně Haňa, v noci budily a chtěly vidět tatínka, potulit tatínka, …
Jak družstvo? Ani psát se ti o tom nechce nebo už vyřešeno?
S šátky ses pěkně rozjela
U nás se nosí pořád, minulý týden jsem byla ráno na plicním, hlídající chlopek (tam fakt děti nee) se chtěl dospat, tak udělal potomstvu na naší posteli houpačky, ale HaDi se nacpali oba do jedné, střídavě se objímali a mydlili a spánek stejně 0
.
U nás klasicky ostravsky, v tom našem dolíku se pořád drží inverze + v domkách pálí, nač přijdou; dvakrát za poslední týden jsme šli předčasně domů, protože jsem nemohla dýchat.
Babičku nám snad konečně převezou zpět do OV, je na tom hůř než před tou poslední mrtvicí, ale snad se to ještě trochu rozcvičí.
Bleskem. Matouš mi tu vytrhává připojení.
Včra byl perný den. Dvě jednání na družstvu jedno horší než druhé, nejhorší je ta bezmoc a dlouhé lokte, takhle veřejně se mi to už nechce řešit, jednak z toho na mě padá chndra a druhak nikdy nevíš, kdo to čte :-/.
Jinak se o mě stále pokouší nějaká nemoc, modlím se, ať to ustoupí. V sobotu chci jet s dětmi k rodičům, mám tam spoustu vyřizování, tak bych potřebovala být zdravá A to nemluvím o cestě po D1 sama se třemi děcky
.
Ad chřipka. nevím, ale já nedávám očkovat proti ničemu navíc. Ovšem ve vaší situaci
.
Lamvinku, já mám pocit, že vy jste nemocní skoro pořád, samá ATB, chudino. Jak to zvládáš z prací?
Maxi, no jo no. Náš tatínek je taky měkký. Tedy určo nemůžu používat okřídlené „počkej až přijde táta z práce“ ![]()
Na dnešek jsem spala asi 4hodiny a to ještě ne v celku, důsledek včerejšího boužlivého dne, jsem jak praštěná.
NEVÍTE KDE NAJDU STAROU FOTOGALERII??? Chtěla jsem se podívat na Jankovi fotky a nemůžu to najít ![]()
Holky ahoj, jdu napsat ještě vám, že jsme dneska měli Pavlíčkovy křtiny. Dali jsme si načas, je mu 16 měsíců ![]()
Ale bylo to moc hezké, komorní a všem včetně ateistických příbuzných se to snad líbilo. Pavlíček to zvládl na jedničku.
Jsem moc ráda, že máme obě děti pokřtěné.
Přeju hezkou neděli všem ![]()
Demi, nepošleš mi raději už teď poštovní adresu?
Ahoj,
moc zdravím a omlouvám se, že píšu až teď. Měla jsem pár dnů PC mimo provoz, sedět už mám čím dál větší potíže (hemeroidy - úžasné
) a také Daneček byl teď nemocný (klasika - viroza, kašel…).
No ale abych jen nefňukala: Minulý týden jsme byli na kontrole na nefrologii a podle posledních výsledků bílkovina klesla z 3,5g na 2,2g na litr moče, což je úplná paráda!!! Norma je ovšem nula, ale podle naší dr. zřejmě zabrala současná léčba, takže
. Také Daneček za poslední měsíc vyrostl téměř 2 cm, po několikaměsíční stagnaci, danou zřejmě tím masivním odčerpáváním bílkovin a bezmléčnou stravou.
Manžel dokonce na oslavu otevřel lahvinku vína (no, já jsem se tak akorát mohla dívat…). Takže Bohu díky, snad jsme na startu příznivějšího vývoje.
Maky: to je děs s tím bytovým družstvem a vším okolo. Věřím, že je to vyčerpávající…
Takže žádný obrat k lepšímu se nerýsuje…?
Doufám, že cestu po D1 jsi zvládla bez zádrhelu a děti také.
Chris: blahopřeji a novokřteňátku hodně Boží lásky, dobrého zdraví a lásky
!!!
S tou mou adresou jsi to myslela tak, abys měla kam odeslat ty věcičky? U nás to bude třetí chlapeček, tak nevím, jestli se u tebe pro něj něco najde…? Často na tebe vzpomenu, když mi manžel nadšeně líčí nové zážitky z katechumenátu - posledně měli besedu s paní MUDr. o manželství, lásce, sexu a vztahu k Bohu - velice ho to oslovilo. Hodně svého nadšení přenáší i na mě - je to veliké obdarování.
Maxi: jo jo, vím, kterou dr. z Vítkovic máš na mysli…
. Ještě dneska si můžu v porodní zprávě počíst, jaká jsem byla nespolupracující rodička, jak to se mnou paní doktorka měla těžké
![]()
A cože je na faře ve Svinově? Nějaké společenství? Ekumenické?
Lamvinku: tak jak u vás? Už jste ty bacily přemohli? Já byla včera u dětské dr. zanést zprávu z nefrologie a koukala jsem, jak byla čekárna narvaná dětmi, kašel, teploty, doktorka i sestra chodily s rouškou, to jsem u nich nikdy neviděla, takže situace s chřipkama je asi opravdu vážná…
**Všem:
Demi.
Ahoj holky,
konečně jsem se dostala za Vámi.
Předně Chris gratulujem ke křtu, to vůbec nevadí, že je je už větší, hlavně, že jste do krásně prožili.
Demi moc na Vás myslím, jak to všechno zvládáte, to je moc dobře, že Daneček má už lepší výsledky.Hlavně se drž mamčo.
Maxíku konečně po dlouhé době ses ozvala.
U nás je už zdrávo Terezka měla nález na dutinách a dobírá léky na pročištění dutin.A snad už bude dobře.
Holky prosím o modlitbu za jednu těhotnou maminku, moc to potřebuje.
Všechny moc zdravím Barča
Demi, něco se tu najde, ale na úplné miminko nemám už nic, jak jsem ti psala, spíš tak od šesti měsíců. Takže to klidně můžeme nechat, až bude miminko na světě.
Holčičí věci, které mi zbyly, ale taky už větší, lifruju ke kamarádce, čeká dvojčata ![]()
Katechumenát - trošku mě mrzelo, že jsem se kvůli rodinným povinnostem nemohla účastnit taky skupinového; kněz jezdil za mnou domů. Manželovi to moc přeju.
Barčo, prima, že už jste zdraví, tak jen ať to vydrží.
Jen hlásím, že už sjme doma. jelo se dobře tam i zpátky, děti v podstatě celou cestu prospaly, takže paráda. Docela jsem si odpočinula, akorát tedy noci by mohl Matouš trochu zklidnit
, a vícenémě sehnala vše co jsem potřebovala, takže mise úspěšná. Peru, jdu věšet. M
Ahoj,
zašla jsem tu z BC, kde od včerejška visí zpráva o smrti manžela jedné z holek (Diny)… Pořád mi to nějak hlava nechce vzít - holka, co už zkusila šok a bolest z nemoci svého dítěte, má znovu projít tak těžkou zkouškou, vláčet takový kříž, být i nadále mámou jejich 4 dětem a nezhroutit se… Úkol přetěžký i pro člověka, který hledá svou oporu v Bohu - protože ta otázka PROČ nemůže nenapadnout ani jeho.
V příspěvcích a komentářích se tam objevují reakce různé, píšou tam i věřící holky, které se modlí, a také ty, které mají potřebu peskovat Boha… no, řekla bych, že On to snese - ví, že se jednou sejdeme se všemi, kteří nás předešli, a já zas vím, že člověk na bolest není sám už tady na Zemi.
Mrkla jsem tam i do diskuze Křesťanské maminy, a… už asi vím o něco přesněji, proč nemám na to, abych s těma holkama byla v jejich společenství, ani na to, abych tam jen občas nakoukla. Nemohla bych se přehadovat s někým jiným, proč používat/nepoužívat kosmetiku Weleda, proč zatracovat/nezatracovat homeopatii, jak nejlépe praktikovat víru, jak se prezentovat jako člen církve s patentem na rozum… Je krásné založit deníček nebo diskuzi pro věřící mámy z různých denominací, ale realita se mi zdá poněkud žalostná. Tak moc jsem tam postrádala Boha, poselství ekumenismu, snahu o to být na jedné lodi a hledat, co spojuje… a místo toho řešit spory o tom, co zmiňuju výše… hrozná ztráta času. Vím, že tohle záleží na lidech, kteří to společenství tvoří, a tak jsem vděčná za tuhle naši lodičku, která se dál pohupuje na různě velkých vlnách, nebo kotví na jednom místě - hlavně, že se nepotopila.
Měla jsem velice těžké období, kdy jsem toužila po samotě, a neměla ani nejmenší sílu psát o tom, co neskutečně bolelo. Však víte. Jsem ráda, že jsem do takového stavu moc nezabředla a vrátila se, že už můžu psát, co Daneček… a nebát se hledat tady podporu, modlitbu i útěchu, když jde to tuhého. Nechtěla jsem svými problémy nikoho obtěžovat, nechtěla jsem tady jen fňukat a kazit všem náladu, byla jsem obavami o dítě tak zahlcená, že jsem se nedokázala normálně dívat na každodenní normálnost vás ostatních, které řešíte běžná onemocnění, běžné všední potíže s krmením dítek, partnerské rozmíšky - já vím, i chvíle bolesti - ale… to všechno jsem vám strašně záviděla. Protože aniž bych si to na vědomé úrovni přiznala, tak v podvědomí jsem svému dítěti stříhala metr. Bylo to v době, kdy jsem měla pocit, že nad ním tehdy doktoři udělali kříž, horšil se a horšil, nikdo nám nebyl schopen pomoci, poradit. Nevěděli jsme, ke komu dalšímu máme jít, aby se na malého podíval, jeho tehdejší nefroložka nepovažovala za nutné odpovědět mi na mail, dětská dr. řekla, že nezbývá, než malému držet palce, dětský nefrolog ve FN nám řekl, že je z nálezů malého docela nervozní (zhoršil se mu tlak, objevila se krev v moči, ledviny na utz byly bílé)… A když už jsem díky známému zašla za jinou dětskou nefroložkou s dotazem, co by mohla pro naše dítě udělat, přečetla si jeho zprávy a nálezy a odbyla nás větou, že to není nemoc jako angína a nashledanou.
Když na to vzpomenu, tak si říkám, že tohle letošní jaro už nechci nikdy prožít. Ani léto, strávené v nemocnici.
Každou chvíli prosím Boha, aby nás neopouštěl. Ikdyž vím, že to není On, kdo opouští.
Omlouvám se za svůj emocio-výlev. Doufám, že jste neusnuly…
, ikdyž bych se tomu moc nedivila.
Ahoj Demi,
já teď nějak nemám na internet čas. Nějak mi to ani nevadí, ale spíš, že vás zanedbávám. Teď spí Matouš i Běta, Míša má povolenou pohádku na DVD, tak jsem si „tě“ přečetla a musím říct, žes to naspala, jak to říct, krásně. Myslím, že mi to docela osvětlilo řadu tvých příspěvků, i to co se v tobě asi dělo, když kdysi psala, že už sem chodit nebudeš. Těžko se to formukluje, takhle písemně…ale jsi mi teď zas tak nějak blíž.
Jinak ty už musíš být někde na konci těhotenského metru, ne? Je to neuvěřitelné, jak ta „cizí“ těhotenství utíkají.
Ad Diny, je to fakt hrozné, jak sjem říkala, na net jsme teď nějak neměla kapacity, otevřela jsem to až včera večer a neskutečně mi zatrnulo. Zároveň však musím upřímě říct, že sobecky jsem myslela hodně na sebe a svého muže,naše děti, jak je smrt blízko, jak se občas rozcházíme nesmíření
, jak nejsem schopná povznést se nad malichernosti, jak v únavě ječím na děti. Na jednu stranu si říkám, jak úžasná je ta vlna solidarity, na druhou si nedovedu představit, že bych šla takhle s kůží na trh… je to strašné tolik křížů na jednu ženskou, která chtěla v poklidu vychovávat svoje děti, jen víra nás nese, když nevidíme cíl a smysl.
A abych nekončila tak drtivě, i když mě tedy děs z těch životních zlomů ještě neopustil, musím vám napsat, že u nás nainstalovali automat na čerstvé mléko. Dováží ho sem jedna blízká farma, je to nepasterizované, plnotučné, přímo od kravky, jak říká Bětuška, už jsme ochutnali a mňamka. Píšou že se musí převařovat, ale když mě ta převařená chuť tak nešmakuje, nevíte, co by se mohlo stát, kdybch ho pila čerstvé? Dík.
A kde jste vůbec všechny??? ![]()