Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Demi - je cosi mezi nebem a zemí…
myslím si, že Bůh dává jednotlivým lidem, spoustu znamení a posily, někdy pro nějaký zvláštní důvod, a jindy prostě jen tak pro radost. byl to takový spešl dárek ![]()
sz mi nedorazila.
Dančí - co Vojtík? už mluví? )můj syn v jeho věku tedy ani omylem, ale tak jsou i takové děti, které mluví
)
maky- jste se z té dovolené ani neměli vracet, že?
lamvinku - anetka je na táboře prvně? voláte si nebo raději ne? snad si to děvčata užívají.
přikládám pro pobavení dort pro naši K. (tedy sama dostala ještě zakysánka, aby si ho mohla ručně sníst
) - dělávala jsem takové, že jsem z marcipánu přímo vykrájela a vymodelovala třeba autíčko, nebo jiný tvar, přímo pro oslavence- ale tentokrát jsem byla líná jak veš -a také jsem nevěděla, co by se K. líbilo, takže jsem použila formičky na perníčky a namatlala to na dort v pěti barvách
- dětem se moc líbil a to je hlavní.
Ahoj holky,
Maky - kde máš svou svatební fotku?? Tady ve fotoalbu?? ![]()
Demi - Bédík je momentálně dobrý, od příštího pondělka bude chodit ještě na prázdninový provoz do školky - končí 22.7., jak má narozky. Snad mu pomohlo to, že teď je vlastně 4. týden doma.
Včera jsem viděla tchýňku, bude mít 80, uvědomila jsem si, že jí bych ho absolutně nemohla na hlídání dát (je zmatená, pomýlená, pomalá…), no, halt stáří…, musíme si říct, že díkybohu je ještě soběstačná. Kdybych jí ho dala a něco se malému stalo, do smrti bych si to vyčítala, že jsem jí ho svěřila. Ona by vůbec neměla šanci uhlídat ho na hřišti, na silnici…lehce se vysmekne. Jenomže ona ho pořád chce - a jak jí to prostě vysvětlovat, když nejenom tohle, ale prostě nic nechápe. No, je to těžký…
Zdar!
Harpyje, tedy tedy tedy, takový dort! Asi bych na to neměla nervy. Já teď oblubuju takové ty „hrkací“ a nepečící
, na narozeniny pak nechávám zbaběle péct v místním vyhlášeném cukrářství. Vypadá tedy jak z pravěku, taková kuča, ale dorty tam mají jak od babičky.
Jinak sjem se dívala na odkazy z projektů a výzkumu a vypadá to fakt zajímavě. Spolupracujete nějak i s Olomoucí? Jsem tam rok pobyla na CMTF, když jsem si myslela, že na fildě budu dělat velký doktorát, pak se to nějak stočilo jiným směrem
. Ale musím říct, že teologie je fakt těžký obor, když se chce dělat pořádně. Pravda, je fakt, že kandidátům kněžství se ledacos odpouštělo
. Sama jsem měla největší problém s řečtinou a latinou neb nebyl čas se pravidelně učit, ale nastoupit do prváku bez přechozích zkušeností, tak je to fakt hukot. emáš odkaz na nějaké svoje články online? Ke knížkám a sborníkům se asik tady nedostanu.
Demi, nevím, jetsli jsem to nenapsala blbě. Mně se kytka moc líbila, jen mě zaujalo, že ten krajkový okraj se standardně dělá v bílebílé a nepočítá se s jiným odstínem šatů, rep. se na to květinář nezeptá, protože já měla stejný „problém“.
Gerberko, fotku jsem posílala jen SZ Demi, kdybys chtěla, pošlu taky
![]()
Jinak mě začala dnes v noci pekelně bolet záda, resp. jedno místo pod lopatkou. Z ničeho nic. M. tvrdí, že je to zánět. Mno, při dětech jsem to trochu rozhýbala, bolí to stejně, ale asi to už tolik nevnímám
. Mám dneska domluvené cvičení, už si připadám jak koule, tak se mi to nechce odvolávat, vždycky mě to hrozně nabudí. M. nadává, ale já si říkám, že bu´d se to utřepe nebo mě to donut jít k doktorovi
. Kdybych jak na potvoru neměla tolik běhání. Ke všemu, jak se mi krátí RD, musím zvládnout ještě preventivky gyndr., zubař, a nechat si vyřezat spodní osmičku, abych nezahájila sérií pobíhání po doktorech, ale tak nějak nemám kdy. O prázdninách prarodiče nefungují vůbec, protože tři děti nepohlídají, tak snad od září.
Pádím. M
Maky -
jo, svatební fotku mi pošli, ať se můžu taky pokochat
. U mě je to jednoduchý - já tady mám pár mých svatebních fotek tady v tom fotoalbu veřejně přístupném. No, do těch šatiček bych se nenasoukala teď už ani omylem…ale to nevadí. Škoda, že tady nemám vloženou nějakou z kostela, ale tenkrát (r. 1997) nebyly ještě digitální foťáky, tak máme vše na klasických filmech a byli jsme i v ateliéru - prostě tak jak to bylo dřív před érou těch digifoťáků a úprav v počítači atd…
Kdy máš domluvený nástup do práce? Jak budou Matyáškovi 3 roky - příští rok v lednu?
S tím hlídáním - nápodobně
, ale dobrý, jsou horší věci než nemít hlídání. Akorát že je to prostě škoda, když se příbuzní nemají k vnoučatům, navíc u nás jsou všichni v důchodu.
Jak píšeš o těch „přípravách“ před prací - tak s tebou naprosto soucítím, přesně takhle jsem to měla minulé prázdniny - gynda, zubař, s děckama zuby + rovnátka u Iny, akorát jsem zapoměla zajít si na oční…A teď všechno obíhám z vlastní iniciativy o dovolené nebo když jsem na ošetřovačce, abych si nemusela brát propustky z práce.
Tak ať všechno stihneš!!! ![]()
Ahoj děvčata. Můžu se vás na něco zeptat?
Chtěla bych vzít děti do kostela, nejsou pokřtěné, jen aby poznaly něco zajímavého a měli zkušenost. Já jsem pokřtěná a mám i první sv. přijímání, ale už jsem snad 15 let v kostele nebyla tak nevím jak se chovat. Pokřižovat se jak vejdeme určitě, že? Ale co při mši? Nemám ani kancionál… Mám si jít i pro „oplatek“? Asi ne, že? Když jsem nebyla u zpovědi. Nebo nebude vadit, když si sedneme dozadu a budeme se jenom koukat? Už jsem všechno zapomněla ![]()
Děkuji za rady ![]()
ww, pisu z mobilu,tak kratce,ale abys tu neco mela
. Kdyz jsem v dobe hledani zasla do kostela,tak js se chovala podle prave aktualniho stavu sve cesty.kdyz jsem jeste nebyla jista,chodila js proste na cumendu.nekrizovala js se,proste si sedla,stoupla vzadu a poslouchala.pozdeji uz jsem mela potrbu se pokrizovat a pokleknout pred svatostankem,kde se setkavame se skrytym Kristem.pokud se necchces vratit mezi praktikujici, blbe receno, ale neni prostor na opisy,urcite bych nechodila k prijimani, nejde jen o zpoved, svatost smireni,ale o ten fakt,ze by asi clovek mel vedet,citit,ze nejde jen o frontu na oplatku,ale prave o setkani s Bohem. Pokud chces jen detem rozsirit obzory a zaroven zustat cirkevne neutralni, pak bych zasla pul hodiny pred msi, to uz bude otevreno, kvuli zlodejum se dnes kostely zamykaji:(,muzete se projit povykladat si a nebudete nikoho rusit,pak muzete zustat msi a prip.kdykol.odejit.popravde, detem,kdyz mejsou zvykle by urcite cela mse prisla dlouha.jestli to k bohu tahne tebe samu, urcite bych po tehle prvni zkousce zkusila kontaktovat kneze a zeptat se na pripravu k birmovani nebo proste nejake spolecenstvi,kt.ve farnosti pusobi.pokud nikoho neznas,asi by ten navrat pro tebe mohl byt dost narocny.klidne se muzes ptat i tady,rady odpovime,co budem vedet.
Gerby,poslu az budu na pc.
Demi, zapomnela js reagovat na tvuj zazitek,prozitek,ale taky az budu na pocitaci.maky
ahoj holky,
ww- to je hezký, že tě napadlo zajít do kostela ![]()
taky závisí, v jakou dobu do ksotela půjdeš - jdestli tam bude hafec lidí a nebo jen třicet vpředu a jinak prázdno.
na mši se spoustou lidí můžete zažít živé společenství, kdy tvé děti pochopí, že církev je živá a je v ní spoustu nadšených lidí.
na mši- třeba večerní, někde na vesnici- zase uvidíte málo lidí, zato tváří v tvář.
Pokud nejsi moc ostýchavá, klidně bych bafla nějakou sympatickou duši za křídlo už před kostelem, a přisedla si pak k ní -
ale můžete zůstat i někde vzadu.
Moc fajn a milé a možná i pro tebe a děti by bylo, kdybys nakonec počkala na kněze a řekla mu o vás- že jste se po letech přišli podívat, můžete si promluvit i o tom, jestli třeba nepřipravují něco pro děti, jestli jsou u vás dětské mše atd atd.
Fakt, že ale celá mše je napoprvé možná dlouhá
abys děti spíš neodradila, zvlášt, když jim možná nebudeš sama moci vysvětlit, co se právě při mši děje…
určitě se ozvi ![]()
znamením kříže při příchodu a odchodu, určitě nic nezkazíš.
Všem veliké obr AHOJ!!!! Zdravím vás poprvé z našeho nového domova, kam jsme se minulý týden přestěhovali. Co minulý týden - od min soboty do dneška…
a pořád někde napůl cesty mezi 2 domovy. Mezi našimi a novým domkem.
Bydleli jsme u mých rodičů přesně rok, v jejich domě. Kluci měli k dispozici celý prostor + velkou zahradu, teď toho mají míň, ale zdá se, že jim to vůbec nevadí
. Pro jejich hry a lítání jim nové prostory postačují
.
Harpuško: s ohledem na výše uvedené prosím o prominutí, že jsem tu SZ, kterou ti moc ráda pošlu trochu později, ještě nestačila napsat. Ale nezapomněla jsem. Dort
, já taky objednávám dorty v cukrárně, kde to pečou z másla a čerstvých vajíček, sama jsem schopná upéct jednoduché rychlovky. Jsi šikovná, doufám, že se tvé dílo líbilo a chutnalo!
Chris: i na tebe moc myslím, teda ne že bych měla nějaký zvláštní závažný důvod, ale často vzpomínám na to, co čtu na tvém blogu, přemýšlím o tom. Proč nebydlíme blíž? Moc mi tu schází kamarádka - už nějakou dobu přemýšlím, že bych tu v městečku založila modlitební skupinu maminek s dětmi, ale pořád nějak nevím, jak do toho. Tady k sobě mají mnohé holky z kostela dál, než ve městě… Ozvi se až budeš moci!
Maky: Ta moje kytka je stále ve váze v kostele u Panny Marie Guadaloupské
. Nějak nechce zvadnout, nebo co…
Kdybych mohla, nosila bych tam kytice neustále. Pannu Marii mám nějak zvláštně ráda - mám k ní respekt, úctu, věřím v moc její přímluvy a někdy vnímám její blízkost.
Jinak s manžetou okolo kytice - no jo, bílá… mně by ale ani nenapadlo, že by měla vypadat jinak
. A ani jsem to nějak neřešila.
Gerbi: tak to je fajn, že Bédík už je zdravý
Snad dají bacily zase na čas pokoj. Možná se pletu, ale všimla jsem si, že když dítě prodělá nějaký zánět, virozu, tak je po jejím odeznění na nějaký čas odolné vůči podobným infekcím. Alespoň u nás to tak je. Užívejte pěkných dnů!
S babičkou tě velmi chápu. Víš, že zrovna včera jsem četla moc zajímavý článek na tohle téma? A dala mi jej přečíst má tchyně - odebírá časopis Strom (katolický, určený hlavně seniorům), kde tyhle záležitosti, spojené se stářím, rozebírala jedna šikovná psycholožka. Zaujal mě závěr - postupné odumírání mozkových buněk ve stáří činí člověka podobným bortícímu se chrámu, o jehož dávné nádheře, síle a důstojnosti svědčí už jen jediný, hlavní nosný sloup.
Pokud jde o svěření dítěte, tak to vnímám podobně jako ty. Měla bych taky celkem obavy… Věřím, že by babička byla s dětmi moc ráda, na druhé straně vy ji určitě nenecháváte samotnou a navštěvujete ji i s dětmi. Pamatuju si, jak moji prarodiče vždycky pookřáli, když k nim přišla vnoučata, a dlouho se k takovým návštěvám ve vzpomínkách vraceli.
WW: no prostě si někdy udělej hezký den, vezmi děti a zajeď s nimi do nejbližšího možného kostela. Nevím, co by mělo být účelem takové návštěvy, nebo jakou máš o tom představu ty sama, to nepíšeš. Ale odpověděla bych ti asi tak: měla bys dětem předem říct, oč ti jde - návštěva chrámu, jako duchovního místa, nebo kulturní památky? Proč na světě lidé vůbec do kostelů chodí? Na mši bych děti nevodila, pokud jim víra nebo Bůh absolutně nic neříká, nebo jsou ještě příliš malé, aby to pochopily. Pokud chceš, aby se „něco“ dotklo jejich dušiček, měla bys jím být příkladem ve víře ty sama. Je to bolavé (musíš změnit hodně sebe samotnou i hodně ve svém životě), náročné (na čas, trpělivost, pokoru), ale vrátí se to 100 násobně. Víra neznamená bezstarostný pohodový život, ale odevzdanost Tomu, kdo ti ten život dal. Znamená to sebrat svůj kříž a následovat Ježíše, s vědomím, že tenhle muž tě nikdy neopustí. A kdyby přišly bouře, pochyby, starosti a strach, tak tě v nich nenechá. To můžu tady od tohoto počítače prostě a jednoduše dosvědčit.
A v kostele není nutné sedět vzadu
dokonce ani pro ty, kdo tam nechodili.
Lamvinku, Knoflíčku: jak u vás??? ![]()
Všem požehnaný týden!
Zdravím Jesličky!
Poslední dny v práci byly pro mě psychicky náročné, návštěva úřadu práce člověku taky nepřidá, ale minulý týden jsme si užili rodinnou dovolenou a to pro mě byla veliká vzpruha.
Sem jsem si chodila počíst, ale psát se mi vůbec nechtělo ![]()
Demi, no paráda, tak už máte nový domov!
Klárince přeji vše nejlepší k prvnímu ročku! Mamince chválím dort. ![]()
Gerberko, kéž ten „dobrý“ stav vydrží Bedíkovi co nejdýl. Nejlíp tak do vánoc …
![]()
Rafuska píše:
Knoflice, s prací mě to velice mrzí. Nejpozději v září moc přeji novou. Klidně i lepší… Budu na tebe myslet.
Děkuji.
Ahoj holky!
Manžel hlídá Aňulku, ale netuším, jak dlouho. tento týden bude chodit na noční. Dnes to bude úplně poprvé, tak uvidíme.
Jsem moc ráda, že je venku tak hezky. Snažím se odplenkovat Aňulku. Zatím se nedaří. Ozve se, až je počůraná. Jediný úsúěch je, že si včera řekla, že chce kakat a opravdu to krásně provedla. Málem jsem si utleskala ruce, ale stálo mi to za to. ![]()
Demi, jsem ráda, že jste v novém domečku. Užívejte si každou chvilku.
Harpyje, dort je nádherný.
Tohle já neumím, ale umím to ocenit.
Gerberko, s hlídáním je to škoda, ale i já bych se bála svěřit dítko. Snad to babička bude ještě dlouho, aby si jí kluci, až budou starší, hodně užili.
Jdu nakrmit „smečku“. Opatrujte se.
R.
Odjíždíme do konce července k našim
, tak se loučím, mějte se letně! M
Ahoj holky!
Já jsem u pc jen na skok. Manžel má noční a alergii, tak by jen spal. příští týden má odpolední, tak snad se večer k pc dostanu.
Musím vám ale napsat, že manžel má konečně pracovní smlouvu. Dostal jí později, ale má ji od 1.7. Jsem velice moc ráda. Měla jsem strach ze sousedky drbny, aby ho nešla udat, ža dělal na černo.
Ve středu jsme byli na koupališti. bylo to skvělé. Takto jsme byly poprvé (já a Aňulka) a já už vím, že pro mě krém s faktorem 10 je moooooooooc málo a také si s sebou vezmu triko. Aňulka se zamilovala do brouzdaliště a já se připekla.
Jinak se máme stále stejně. Opatrujte se a užívejte si léta.
R.