Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bigl píše:
@char-less
Proč by se měl mladý 22 letý kluk starat o 3 cizí děti, mi hlava nebere. Pokud to nebyly děti tvé sestry, ale partnerky, tak to taky dost o ní a o tobě vypovídá.
Mě zase hlava nebere, že to nebere tvoje hlava. Tehdejší partnerka a nynější kamarádka je jeden z nejlepších lidí, co sem kdy v životě potkal. Naše partnerství skončilo po šesti letech a i v složitých podmínkách sme dokázali si rozumět a především udělat spoustu dobré práce, rozhodnutí a ujít kus cesty, na kterou s radostí vzpomínáme. A nakonec i na to moc rády vzpomínají i ty děti, za kterých jsou již dospělí lidé, samostatní a vystudovaní v oborech, které je od dětství naplnují… jestli tohle nestálo za kus života tak co? Sedět u telky? Já žiju s dobrým pocitem a vděkem, že jsem insproval kluka k hudbě, sportu a studiu v oboru jemuž se nyní věnuje s nadšením. Všechno to tahání se s ním na zkoušky, ježdění na kole, hraní zeměpisných her atp nese své plody. Nelituji ani náhodou.
@botl píše:
Můj partner šel do vztahu se mnou, která mám 3 děti.
Plachý není ani trochu, je z 6 dětí, partnerky měl úměrně věku. To nic nevypovídá o tom, proč chtěl být s mými dětmi a se mnou.Důležité je vědět, co člověk chce.
Ale tvuj partner asi nemá 22. Ve 22 je sám ještě dítě. Jak muže ve 22 vychovávat 3 cízí děti? ![]()
@bigl píše:
Ale tvuj partner asi nemá 22. Ve 22 je sám ještě dítě. Jak muže ve 22 vychovávat 3 cízí děti?
Ne, 22 nemá, to je fakt.
Hele, ale si já myslím, že ve 22 klidně vychovávat může. Dřív to tak taky bylo. Mladý táta není úzkostný a nepřemýšlí neustále nad tím, co hrozného se může stát. (Teda mladá máma jakbysmet).
Moje máma mě měla ve 23 letech a nějak mi nepřijde, že byla dítě.
Jestli spíš to teď s tím dětstvím nepřeháníme a nehýčkáme si ho falešně až do třicítky.
@bigl píše:
Ale tvuj partner asi nemá 22. Ve 22 je sám ještě dítě. Jak muže ve 22 vychovávat 3 cízí děti?
Děti nebyli cizí - byli mojí přítelkyně. Plnoletým - dospělým jsem se stal v 18 letech. Nevím co je to dnes za dobu, ale není to vyjímaka, že se lidé jako děti chovají ještě ve třiceti - bydlí u rodičů, diskotéky, pařby? Že jako jetě mnohdy studují? Hmm ono se dá chodit na brigády místo ležení na gauči…
Není daleko doba, kdy se ženský vdávali v 18 letech, ve dvaceti běžný vlastní byt, dvě děti.. práce… ironií je, že vesměs toto odsuzuje - nebo neuznává následující - dnešní -generace, která právě z těchto podmínek vzešla…
@char-less píše:
Děti nebyli cizí - byli mojí přítelkyně. Plnoletým - dospělým jsem se stal v 18 letech. Nevím co je to dnes za dobu, ale není to vyjímaka, že se lidé jako děti chovají ještě ve třiceti - bydlí u rodičů, diskotéky, pařby? Že jako jetě mnohdy studují? Hmm ono se dá chodit na brigády místo ležení na gauči…Není daleko doba, kdy se ženský vdávali v 18 letech, ve dvaceti běžný vlastní byt, dvě děti.. práce… ironií je, že vesměs toto odsuzuje - nebo neuznává následující - dnešní -generace, která právě z těchto podmínek vzešla…
Hele tohle všechno jo, souhlasím. Tátovi ještě nebylo ani 20 a našel si o rok starší holku, naší mamku, která měla už dvě děti. Mě byly necelé čtyři a ségře necelý dva. Nikdy nám nic nechybělo, nebyli to žádné děti a měli jsme nádherné dětství, díky jim oběma. Jsou spolu dodnes, jsou stále jak hrdličky a hledali se až se našli. Ale co to má co společného s tímhle příběhem? Chápeš, že ta holčička má oba rodiče, kteří fungují a nevšiml jsem si, že by zakladatel, psal něco, že by to na holčičku nějak špatně dolehalo, že by tam nechtěla nebo, že by si na ní stěžovala, že by byly rozepře mezi jí a maminkou dítěte…Nic takového, to jenom on má problém. A jestli s tím nepřestane, tak to akorát na tu malou přenese. Podle mě by měl být rád, za to jak to je. Láska se nedá vynutit a hlavně ta holčička to nepotřebuje, ona má oba rodiče. Tím, že na ní bude tlačit, tak ta jeho, tu malou, může začit nesnášet a to by byl teprve problém, byla by to škoda a je to zbytečný. Neříkám, že by s nima někdy nemohla jet na výlet, ale podle toho co píše, na to prostě není. Je prostě taková, Já bych s ní byt nemohl, mě by to vadilo, kuřačku bych taky nechtěl. Ale on jí nevyhrál v tombole, on s ní je dobrovolně a problém je, že jsou každý jiný a mají jiné životní styly, to už si musí oni vyřešit, ale neznamená to, že je ona ta špatná, je prostě taková a každý je nějaký a nemá to až tak souvislost s jeho dcerou. Té nic nechybí. Máma s tátou se jí věnují, tak oč jde? Třeba naopak by jí větší zájem přítelkyně zakladatele mohl ublížit, třeba spolu nezůstanou a kdyby s ní trávila hodně času, pak by mohla té malé chybět nebo sama se nechce citově zavazovat k dítěti, které nemusí třeba za rok už nikdy vidět. To už jsou teda jen spekulace, ale pořád nechápu o co jde, přece zakladatel je ten, kdo si to musí srovnat v hlavě.
@bigl píše:Je velký rozdíl mezi každodenním sdílením domácnosti a občasným viděním po rozchodu
@Lama LamaPřesně tak.
Občas puberťákovi stačí dýchat stejný vzduch pár minut denně a už je přefetován a nucen se přestěhovat se do svého kutlochu a už nevylézat.
@char-less píše:
Teda že se tady dočtu, od vesměs maminek, to že je úplně v pohodě, že třicetiletá ženská (ač bezdětná) se takovým spůsobem distancuje od dítěte svého partnera, sem tak nějak nečekal… kdyby jí bylo okolo dvaceti, snad by se to dalo akceptovat…Chlap tady napíše, že je opravdu vzácnou chvílí, že si s ní hodinu pohraje, nebo jí dokonce udělá jídlo, to je teda síla. Nikdo, a to ani zakladatel neříká, že se jí má věnovat na 100% ale aby s nimi vůbec nechodila na společné výklety, dovolené, či se běžně alespon účastnila programu a jakékoliv „mimořadné návštěvy“ ještě opovržlivě komentovala, ale jinak dávala přednost svojí pohodě - televizi a kafi s cigárem, to mi přijde ujetý - to celé zaobalit na „není to její dítě“. Kde je mateřský zájem, zájem o partnera jako o otce - zjevně velmi dobrého otce - kde je nějaká lidská účast?
Já jsem jako 22letej vyfasoval 4letýho (+ dvě větší holky) ten kluk byl opravdu nezbeda, kterej mě navíc zezačátku odmítal a napadal, jak byl „zvyklej“ na tátu bez zájmu. Vybudovali jsem si vyborný vztah a hodně moc volného času jsem mu věnoval, někdy i veškerý - často „na úkor“ času s jeho mámou… a tak tu na to zírám s otevřenou pusou. Ale víc na to, že se jí matky zastávaj. Kde která žena/matka v mém okolí projevila více zájmu o cizí/kamarádčino dítě na pískovišti či rodiné oslavě…
Takhle by to mělo vypadat - když si bezdětný/á najde partnera/ku s dětmi:
Mateřský zájem a zájem o partnera ,lidská účast ?
On je nějaký chudák co potřebuje soucit ?
Neschopný se postarat o vlastní dítě a potřebuje animátorku a doprovod ?
Já se coby nová partnerka musím obětovat jeho dítěti ?
V každém případě by si to měli včas vyjasnit a případně jít o dům dál .
Po letech už to jde hůře .
@Cimada píše:To má někdo štěstí 😀A určitě jak na pitvoru by ona měla zájem,ne ?
Přesně tak. Moji sourozenci k maceše nikdy nešli, až snad po 10 letech tátova nového manželství jsem je tam po velkém přemlouvání přivezla, ale návštěvy mají charakter „kávy na 2 hodiny a nazdar“.
Některé vztahy člověk nemusí rozvíjet za každou cenu.
@botl píše:
Můj partner šel do vztahu se mnou, která mám 3 děti.
Plachý není ani trochu, je z 6 dětí, partnerky měl úměrně věku. To nic nevypovídá o tom, proč chtěl být s mými dětmi a se mnou.Důležité je vědět, co člověk chce.
Milovník děti no…i takoví chlapi jsou
@char-less píše:
Děti nebyli cizí - byli mojí přítelkyně. Plnoletým - dospělým jsem se stal v 18 letech. Nevím co je to dnes za dobu, ale není to vyjímaka, že se lidé jako děti chovají ještě ve třiceti - bydlí u rodičů, diskotéky, pařby? Že jako jetě mnohdy studují? Hmm ono se dá chodit na brigády místo ležení na gauči…Není daleko doba, kdy se ženský vdávali v 18 letech, ve dvaceti běžný vlastní byt, dvě děti.. práce… ironií je, že vesměs toto odsuzuje - nebo neuznává následující - dnešní -generace, která právě z těchto podmínek vzešla…
Každý má svoje zájmy…kvůli tomu není nijak horší
A doba se mění
@botl píše:
Ne, 22 nemá, to je fakt.Hele, ale si já myslím, že ve 22 klidně vychovávat může. Dřív to tak taky bylo. Mladý táta není úzkostný a nepřemýšlí neustále nad tím, co hrozného se může stát. (Teda mladá máma jakbysmet).
Moje máma mě měla ve 23 letech a nějak mi nepřijde, že byla dítě.
Jestli spíš to teď s tím dětstvím nepřeháníme a nehýčkáme si ho falešně až do třicítky.
Něco jiného je, když ve 22 porodíš a vychováváš to dítě od mala a něco jiného, když ti ve 22 přistane partner se třemi už odrostlejšími dětmi (pochopila jsem, že nejmladší mělo 4). To mi fakt nepřipadá rozumné ani od té ženské, aby si jako opuštěná, rozvedená či co, našla neotrkaného zajíce.
No hlavně jako matka bych neskákala, kdyby si můj syn ve 22 (doufám, že toho času bude někde ve druháku na VŠ) pověsil na krk ženskou se třemi dětmi a očekávalo se, že se o ně bude starat.
Nicméně pán nám tady dokazuje, že to byl ráj na zemi a brnkačka, tak pro někoho značka ideál.
![]()
@bigl píše:
Něco jiného je, když ve 22 porodíš a vychováváš to dítě od mala a něco jiného, když ti ve 22 přistane partner se třemi už odrostlejšími dětmi (pochopila jsem, že nejmladší mělo 4). To mi fakt nepřipadá rozumné ani od té ženské, aby si jako opuštěná, rozvedená či co, našla neotrkaného zajíce.
No hlavně jako matka bych neskákala, kdyby si můj syn ve 22 (doufám, že toho času bude někde ve druháku na VŠ) pověsil na krk ženskou se třemi dětmi a očekávalo se, že se o ně bude starat.
Nicméně pán nám tady dokazuje, že to byl ráj na zemi a brnkačka, tak pro někoho značka ideál.![]()
Ale tak zas však je to jedno, to je jejich život a když takhle byli šťastní, tak proč ne? Důležité ale je, aby s tím oba souhlasili a taky k tomu musí být určitě podmínky asi i povaha atd. Názor rodičů je myslím v takové situaci fakt to poslední, ti by to měli respektovat a svému dítěti přát. Ale souhlas, že nejde si vydupávat víkendovou mámu, když dítě mámu má a dotyčná o to ani nestojí a na žádnou mámu si hrát nechce
@bigl píše:
Nicméně pán nám tady dokazuje, že to byl ráj na zemi a brnkačka, tak pro někoho značka ideál.![]()
Já nevím, proč se vždycky kouká na ženskou, že musela hledat/zajíce/nového tatínka/nabíječe… Tak snad ten mužskej není jen nějaká bezmocná troska. On chtěl takový vztah a měl k tomu svoje důvody.
Řekla bych, že @char-less to má prostě nastavené jinak. Evidentně musela být jeho partnerka o dost starší. A jestli on byl spokojenej a partnerka s dětmi taky, tak proč ne?
Stejně teď už snad nevydrží žádný vztah do smrti smrťoucí amen.
Takže on získal zkušenost, ví, do čeho půjde, když budou děti, ví, jak se k tomu postavit a nezplodí nějaký to děcko jen pro to, aby po třicítce zjistil, že ho rodina a děti vlastně nebaví, a začal počítat, jak nejlíp srazit alimenty na minimum.
Taky bych nebyla nadšená, kdyby můj syn chodil s ženou o nejméně 10 let starší a se třema dětma. Ale víc by mi například vadilo, když by s ní měl další děcko.
Na druhou stranu bych nebyla o nic šťastnější, kdyby ho ve 22 okouzlovaly nadále 15 tky anebo sice vrstevnice, ale barový typ, kvůli které by se pořád nervoval, že nepracuje a že ho soustavně podvádí.
Čert ví, co je lepší. ![]()
@char-less píše:
Nojooo, běžně ve dvaceti vlastní byt… A umístěnku k tomu, co
díky nechci…
@bigl píše:
Asi ne, když to po sesti letech skončilo.
Akorát si ty děti udělali další citové pouto a houby z toho.
@Matt 02 @botl
No joooo, když byly šťastní, tak je to ok.
Za mě je to u té ženské dost velká patologie. Najít si jako starší se třemi dětmi - předpokládám- o dost mladšího zajíce a nastěhovat si ho k sobě. A očekávat, že on je ve 22 zralý a stavěný na to, se mnou ty moje tři odrostlejší háďata vychovávat.
Tak každý máme ty představy o tom ščestí jiné. ![]()
@bigl píše:
@Matt 02 @botl
Za mě je to u té ženské dost velká patologie. Najít si jako starší se třemi dětmi - předpokládám- o dost mladšího zajíce a nastěhovat si ho k sobě. A očekávat, že on je ve 22 zralý a stavěný na to, se mnou ty moje tři odrostlejší háďata vychovávat.
Tak každý máme ty představy o tom ščestí jiné.
Ale prosimte, když si 40 lety chlap narazí dvacítku tak to nikdo neřeší, ale ženská je patologická? Prostě si oba měli co nabídnout.. zajíčci jsou fajn ![]()
@bigl píše:
@Matt 02 @botl
Tak každý máme ty představy o tom ščestí jiné.
Ale no tak. Patologie?
Kromě toho, kdyby na to nebyl stavěný, tak zdrhne už po týdnu, ne?
A ona třeba neměla očekávání žádný, prostě to nechala plynout, až z toho bylo 6 let. To teda já neumím.
Jenomže tady na emiminu ani nemůžeš říct, že je s tebou dobrovolně pěkný chlap, když máš 3 děti. Určitě jsi ho ulovila, určitě on není normální, určitě má nějakou fyzickou vadu, určitě mu za to platíš a on musí být nesvéprávný, minimálně podpantoflák. Je to únavný.
Já bych šťastná nebyla, ale tomu, že to vyhovovalo jim, klidně budu věřit. Moje story je tady taky braná jako nemožná. ![]()