Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gába27 píše:
Ano, to jsem četla, ale v první části píší, že skvrny vznikají „na částech těla obrácených k zemi, ne však na těch částech těla, které jsou k zemi přitlačené.“ Tohle jsem nepochopila.
A jinak s každou mohl vrah manipulovat v jinou dobu. Na té wikině je ještě napsáno, že se do určitých hodin ještě může ta krev „přelívat“. Takže pokud by ji vrah přetočil z břicha na záda už po třech hodinách, byly by ty původní skvrny velmi slabé (nebo naopak ze zad na břicho).
Posmrtné skvrny: jsou změny barevnosti kůže, které
vznikají ssedáním krve vlivem gravitace do níže
položených částí těla.
U těla ležícího na zádech je nalezneme na zadní straně těla, u
těla ležícího na břiše na přední straně těla. • Začínají se objevovat za 2 – 3 hodiny, nejprve jsou ostrůvkovité,
později splývají. Plně jsou vyvinuté asi za 6 hodin.
smrti (intoxikace CO, HCN, opioidy, nitrosloučeniny)
@januschka píše:
povrch prý nemá vliv na rozložení posmrtných skvrn
Díky. To jsem právě nevěděla.
@Amys píše:
Díky. To jsem právě nevěděla.
pokud je tělo na břiše tak se skvrny tvoří na přední straně tam kde tělo nenaléhá na pevnou půdu…
Jinak co jsem se dočetla, že hniloba začíná až kolem 4-5 dne od úmrtí, což neodpovídá tomu zápachu co říkala ta Polka..
Význam posmrtných změn • Diagnóza smrti
• tmavě modrofialové – dušení • jasně červené: otravy CO, kyanidy, opiáty • modrošedé: otrava nitráty • nevyvinuté: vykrvácení
• zvýšená, rychleji nastupující: křečové jedy, organofosfáty
Kramný tvrdil, že Klárka byla studená, takže umřela dřív než tvrdí
Význam posmrtných změn • Přibližné určení doby smrti • Jestliže je tělo TEPLÉ a OCHABLÉ, smrt nastala méně
než před třemi hodinami • Jestliže je tělo TEPLÉ a ZTUHLÉ, smrt nastala před 3-8
až hodinami • Jestliže je tělo STUDENÉ a ZTUHLÉ, smrt nastala před
8-36 hodinami. • Jestliže je tělo CHLADNÉ a OCHABLÉ, smrt nastala
před více než 36 hodinami
@amazon píše:
Kramný tvrdil, že Klárka byla studená, takže umřela dřív než tvrdíVýznam posmrtných změn • Přibližné určení doby smrti • Jestliže je tělo TEPLÉ a OCHABLÉ, smrt nastala méně
než před třemi hodinami • Jestliže je tělo TEPLÉ a ZTUHLÉ, smrt nastala před 3-8
až hodinami • Jestliže je tělo STUDENÉ a ZTUHLÉ, smrt nastala před
8-36 hodinami. • Jestliže je tělo CHLADNÉ a OCHABLÉ, smrt nastala
před více než 36 hodinami
kramný lhal i v tomto…podle znalce nastala smrt u obou už v odpoledních hodinách
@januschka proto pak zpětně zjištoval informace o tom kdy se tvoří posmrtné skvrny, ale to už bylo pozdě, už svoji verzi pustil do éteru
![]()
@amazon píše:
@januschka proto pak zpětně zjištoval informace o tom kdy se tvoří posmrtné skvrny, ale to už bylo pozdě, už svoji verzi pustil do éteru![]()
Naštěstí…
@Gába27 píše:
Kdoule, prosím, v jaké poloze tedy měly podle znalců ležet, když skvrny měly být v obličeji? Já měla pocit, že říkali obličejem dolů, proto skvrny v obličeji, ale tady mi to příjde právě naopak. O těchto procesech nevím vůbec nic, proto se ptám.
Odkaz jsem viděla, co ti tam přijde naopak? Ten člověk ležel po smrti na zádech a má skvrny na spodní části těla. Skvrny se tvoří vždy na nejnižší části těla, podle gravitace, takže pokud třeba člověk sedí, bude mít skvrny na zadku, chodidlech.
Zde diskutované zemřelé měly výrazně vyjádřené skvrny v obličeji, ale též skvrny na zadní části těla. Toto se stává, když se tělem v určitém časovém intervalu výrazněji hýbe a tímto poznali a určili tu konkrétní dobu mezi smrtí a jejich přetočením z polohy na břiše na záda. Polohu na břiše určují právě ty skvrny v obličeji, fotky udělané pár hodin po nálezu tomu pak pomohly, protože v té době byly ještě výrazněji vidět. Později se již více vyjádřily nověji utvořené z polohy na zádech.
Nevím, jestli jsem srozumitelná, nebo jestli jsem dobře pochopila, v čem cítíš nejasnost.
@Gába27 píše:
Ano, to jsem četla, ale v první části píší, že skvrny vznikají „na částech těla obrácených k zemi, ne však na těch částech těla, které jsou k zemi přitlačené.“ Tohle jsem nepochopila.
To už je poměrně podrobnost, tlak působí proti usazování krve gravitací, takže pokud například leží dělo na velmi tvrdé podložce na zádech, tak bude mít skvrny na celé spodní části těla, ale v místech, kde kostmi tlačí proti tvrdé podlaze, bude bílo. Tj. např. lopatková kost bude bílá, všude kolem skvrna. Výrazné je to v situaci, kdy je tělo něčím ještě třeba zatížené.
@januschka píše:
Klárka byla přetočená na záda, proto má víc skvrn zepředu a vzadu ty posmrtné skvrny nejsou takové-odpovídá to tomu, že ležela těch 10 hodin na břišePříspěvek upraven 09.07.15 v 18:15
I Monika má podobné znaky, u soudu znalec zmiňoval stav nosu a posléze, když mohli vidět přiložené fotky pár hodin po smrti, popsali na nich ještě v té době výraznější skvrny v obličeji i u Moniky. Obě tedy ležely na břiše.
Jestli je z nálezu nějaký důvod předpokládat, že by s každou hýbal jindy, to bych si absolutně netroufla hodnotit, nemám k tomu kvalifikaci a nadto u soudu nahlas zazní jen zlomek skutečného nálezu, který je pro závěrečný výrok podstatný, takže není toho dost veřejného, z čeho vyjít.
@Kdoule píše:
Odkaz jsem viděla, co ti tam přijde naopak? Ten člověk ležel po smrti na zádech a má skvrny na spodní části těla. Skvrny se tvoří vždy na nejnižší části těla, podle gravitace, takže pokud třeba člověk sedí, bude mít skvrny na zadku, chodidlech.
Zde diskutované zemřelé měly výrazně vyjádřené skvrny v obličeji, ale též skvrny na zadní části těla. Toto se stává, když se tělem v určitém časovém intervalu výrazněji hýbe a tímto poznali a určili tu konkrétní dobu mezi smrtí a jejich přetočením z polohy na břiše na záda. Polohu na břiše určují právě ty skvrny v obličeji, fotky udělané pár hodin po nálezu tomu pak pomohly, protože v té době byly ještě výrazněji vidět. Později se již více vyjádřily nověji utvořené z polohy na zádech.Nevím, jestli jsem srozumitelná, nebo jestli jsem dobře pochopila, v čem cítíš nejasnost.
Jj, díky. Holky už to tady vysvětlily. Já to právě chápala tak, že pokud by ležely na břiše, tak skvrny by měly být na zádech. To je ale fakt blbost.
@Gába27 píše:
Jj, díky. Holky už to tady vysvětlily. Já to právě chápala tak, že pokud by ležely na břiše, tak skvrny by měly být na zádech. To je ale fakt blbost.
Aha, myslím, že už vím, z čeho jsi byla zmatená, je tam věta, cituji:
„Při forenzním vyšetřování může napovědět, zda bylo s tělem po smrti hýbáno (to lze předpokládat například u těla ležícího obličejem k zemi s livorem mortis na zádech).“
V tomto je právě důležitý čas, kdy k manipulaci s tělem dojde. Pokud je s tělem hýbáno krátce po smrti, skvrny se mohou zcela přesunout podle nové polohy a vlivem toho se již nedá určit, v jaké poloze bylo tělo původně. Pokud se s tělem hýbe zase později, skvrny se již nikam nestěhují, zůstanou na původně nejnižších místech a vypadá to pak tak, jak popisuje citace. Tělo někdo položil k zemi, ale skvrny jsou na zádech, tudíž důkaz, že tělem bylo hýbáno a informace o předchozí poloze (která je často polohou v čase smrti).
A Kramnému se povedlo pohnout těly ve fázi, kdy se skvrny ještě stěhují, nicméně již ne úplně a původní rozložení skvrn zůstalo zřetelné. Tohle je těch zmíněných cca 10-11 hodin - nejméně.
@Amys píše:
Uf, jakoby že by je dal na sebe, aby si mohl na druhou postel lehnout?
Mozna, ja fakt nevim
, ale je to silena predstava. Oni znalci urcite vedi jak je to mozne a jak to bylo nejspis zpusobeno, jen to neprobirali u soudu. Mozna zitra
@Kdoule takze jestli to chapu dobre, tak zemrely na brise a on s nimi hybal az za delsi dobu? Nebo zemrely na zadech, pak je dal na bricho, a pak zpet na zada?