Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gina108 potrat se do toho nemicha, byl úmysl dozvědět se, jaké postižení je ve společnosti ještě přijatelné a jestli se dá šance narodit se jedinci s nějakým handicapem, nebo jít na potrat čili ho nechat usmrtit. Alespoň takhle jsem to pochopila já ![]()
@gala-dali píše:
Taky se to tak dá říctAle k tématu, kdybych věděla že moje dítě čeká takovýto osud(tím myslím postižení, né kariera geniálního fyzika) tak půjdu na ukončení, pokud se mu to „stane“ po narození, tak samozřejmě bojuju jak lvice…
No a kdybys třeba na 100% věděla, že se mu to stane ve dvaceti? Šla bys na potrat nebo ne? ![]()
@sophinka1 píše:
@Gina108 no ty potraty jsou v tom podle mne dost důležité, protože když to nejsem schopna akceptovat u svého, jak bych si mohla myslet, že u cizího by šlo o pěkný životteda pokud potratím dítě protože je riziko DS, asi těžko se na takového člověka budu dívat tak, že může žít šťastný život
Ale jo, někdo si řekne, že OK, dá se tak žít, může to pro něj být pěkné, ale já osobně se o něj starat nehodlám. Uzná to u cizích, ale ne u sebe. Takhle to zní dost krutě. Ale na tom je rozhodnutí o potratu asi postavené. ![]()
@Litta nemám s prenatalni diagnostikou žádné zkušenosti. Nevím co všechno za testy se dělá, co to obnáší. Vím jaké testy se dělají v těhotenství toť vše.
@sophinka1, já jsem taky zvědavá, kdo dokáže onu „normálnost“ definovat.
Sophi, deníček, který tohle nastartoval jsem našla a dočetla teď. A právě proto, že neznám odpověď, tak jsem se nezapojila vůbec do diskuze pod ním.
Nevím, opravdu nedokážu definovat. Diskuzi ale budu s dovolením sledovat. Třeba mě něco napadne
.
A propos, ráda tě zas vidím
.
@sophinka1 píše:
Poslední dobou se setkávám s názorem, že postižený člověk (chápáno ve smyslu nechat dítě žít či nežít -potrat) nežije normální život.
Zatím mi nikdo nenapsal co to je normální život, nějakou definici. Takže co myslíte? Takže má někdo definici,,normálního života,,?Příspěvek upraven 02.01.14 v 19:08
normální´= schopen samostatného života, tzn hygiena, nakupování, obstarání bydlení(úklid, praní, vaření)
@terien píše:
Pro mě je normální život to, že MŮŽU fungovat samostatně, že se MŮŽU dobrovolně rozhodnout mít rodinu a když pánbůh dá tak vychovat dítě. Taky je pro mě normální nemít výrazné omezení v práci a ve společenském životě.
takže když bys nemohla mít rodinu, už nežiješ normální život?
@sophinka1 píše:
takže když bys nemohla mít rodinu, už nežiješ normální život?
nežila bych kdybych se nemohla svobodně rozhodnout jestli jí chci. Chtít ještě neznamená mít.
@ivana-domca Tak ono vyšetření v těhotenství také spadá do prenatální diagnostiky. A tyhle speciální testy se asi dělají jen při podezření, nebo nevím, nedokážu si představit, že by ho dělali všem před IVF s vyšetřením.
Chtěla jsem tím jen říct, že to s potratem má hodně co společného, protože se dá zjistit dříve než se dítě narodí.
@sophinka1 píše:
ne to ne. i nesvéprávný člověk přece může žít šťastný, bohatý život
ale ve svém světě, a neustále potřebuje někoho kdo mu bude pomáhat.
DS je ve většině neschopen samostatného života.
@sophinka1, to určitě ne, ale inkognito jsi pro mě byla cca rok…Dlouho mi to trvalo, než mi to zapálilo…
![]()
@ivana-domca píše:
@Gina108 potrat se do toho nemicha, byl úmysl dozvědět se, jaké postižení je ve společnosti ještě přijatelné a jestli se dá šance narodit se jedinci s nějakým handicapem, nebo jít na potrat čili ho nechat usmrtit. Alespoň takhle jsem to pochopila já
díky ![]()
@Gina108 no ty potraty jsou v tom podle mne dost důležité, protože když to nejsem schopna akceptovat u svého, jak bych si mohla myslet, že u cizího by šlo o pěkný život
teda pokud potratím dítě protože je riziko DS, asi těžko se na takového člověka budu dívat tak, že může žít šťastný život