Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ten dokument není úplně šťastně pojatý. Já jim fandím od začátku, přeju jim, aby získali hodně sponzorů na všechno, co budou děti až do dospělosti potřebovat, hodně mi vadí ty různé rasistické narážky. Ale ze včerejšího dílu jsem trochu rozpačitá. Na můj vkus tam až moc rozpitvávali tu rasovou nenávist, nedostatek peněz, nepřející sousedy, neschopné pečovatelky. Kdyby ukázli víc, jak probíhá den a noc s paterčaty, určitě by to lidi víc chytlo za srdce. Ale podle toho, jak byl ten díl sestříhaný, to vypadá, že oni pomalu o ničem jiném nemluví než o tom, že sice něco dostali, ale stejně je to málo. Jo, asi to je opravdu málo, ale obávám se, že tímhle stylem toho moc navíc nezískají. Spíš naopak, lidi je budou považovat za nevděčné, když jim nic není dost a na nějakou pomoc se vykašlou. Samozřejmě bych jim to takhle nepřála a doufám, že další díly už budou víc ze života.
Oni hlavně potřebovali vybavit byt, aby jim sociálka děti neodebrala, jelikož jim řekli, že je nepustí dříve domů než bude byt celý zařízen, pak přijde sociálka na kontrolu a teprve potom pustí maminku s dětmi domů. No teda nevím, ale přesně jak tam říkala ta paní z péče nebo odkud, že kdyby to nebyla romská rodina nikoho by ani nenapadlo, potažmo by si nedovolil takovou buzeraci. Lidé bydlí různě a nikdo jim děti nebere a oni tohle řeknou mamince v porodnici, to muselo být hrozné. Možná i proto sháněli nový nábytek, aby se to úředníkům zdálo vyhovující
. Když mají takovou starost, tak jim snad mohli něco na nábytek přispět ne? Uvidíme jak bude vypadat další díl, snad se dozvíme o dětech něco více, i když chápu, že peníze budou v této rodině hrát vždy tu velmi důležitou funkci. Mě by z toho tedy určitě praskla hlava, nechtěla bych tolik dětí ani za miliony.
Tak asi bydleli dříve v podnájmu, v zařízeném bytě, a logicky to zařízení tam nechali tomu majiteli, ne?
Odešli prakticky s ničím, stejně jako tam s ničím přišli. ![]()
@BAZÁREK ANGIE To jo, ale sociálce jde především o to, jak jsou zabezpečené děti, jestli mají postýlky, oblečení, výbavu, jestli je v bytě lednice, pračka apod. Rozhodně sociálka neřeší kvalitu a cenovou relaci sedačky v obýváku. Tu mohli klidně pořídit někde v bazaru nebo na stránkách - přenechám za odvoz. Protože ty děti jim ji beztak v batolecím věku zničí.
Jak říkám - já jim fandím a fakt přeju, musí to být šílenej mazec. Ale ta režisérka to opravdu nesestříhala zrovna šťastně. Podle mě lidi víc chytne za srdce někdo skromný, kdo se statečně pere s osudem a nadměrně si nestěžuje. A ono to tak možná je, že oni si skutečně nadměrně nestěžují, třeba to jen občas vypustí z pusy jako takové povzdechnutí, ale když se to pak sestříhá do jednoho ani ne hodinového dokumentu, nakumuluje se to tam, tak to vyznívá jinak. Škoda, že se toho nechopila Sommerová, ta tyhle filmy umí dokonale.
@Denisa56
První díl se mi líbil moc, tento už opravdu méně…jak píšeš, není to dobře udělané, má to být především o dětech. Takhle to vypadá, že si od začátku do konce jen stěžují - na peníze, na lidi, na pečovatelky…
.
Možná to je sestříháním, ale na mě prostě oba působí hrozně nevděčně. Že je jako samozřejmost, že jim lidi něco posílají. Musí to být šílený, starat se o děcka paterčata, ale zase takto nastavovat okatě ruce a povzdechovat, že mi lidi nedali na sedačku, to je prostě chlív.
Jsem pro, ať jim město koupí třeba Nutrilony, kašičky, výživy, přesnídávky, plíny, cokoli potřebnýho materiálního pro děti (klidně i pro toho staršího), i nájem bych jim třeba částečně snížila (jako město), ale peníze bych jim prostě nedala. Sami sebe by měli uživit, nelíbí se mi, přispívat jim (dospělákům) na fajn život. Vidím denně spoustu lidí, co makají oba dva a žijí v blbých podmínkách. Hekat do televize nemůžou.
Ta scéna u těch sedaček a to, že pak malej dostane Nintendo si protiřečí. Tak mají nebo nemají peníze?
A aby mě někdo nenapadal, já fakt nezávidím, žiju si celkem v pohodě (komu by se nehodilo vyhrát ve Sportce?
), ale vadí mi princip, některý zbytečný scény, takový žebrání a citový vydírání lidi. To jsem tam viděla já. Minule i včera. A je mi to líto, fandím jim. ![]()
@BAZÁREK ANGIE Taky to tak mám. Z tohohle dílu jsem fakt rozpačitá. Zbytečné poukazování na všechny ty nepřejícné apod., asi tím chtěla režisérka apelovat na svědomí lidí, nevím. Ona mezi námi i ta matka, tedy babička, to je taky docela masakr, jak se tam vyjadřovala o tom „zeťovi“ v kontextu, jakoby její dcera byla snad následnice trůnu. Tyhle věci se vůbec nemají tahat na veřejnost, bylo to vůči němu hodně nefér. A já být pečovatelkou a mít za zadkem tuhle paní, tak vydržím možná půl dne, kdoví, co za tím bylo, že jim ty pečovatelky nějak nevydržely. Uvidíme, jak to bude pokračovat.
No tak Vám holky nevím první díl sem neviděla ale včerejší sem stihla a jako že mají sponzory na postýlky a na kočárek atd budiž jim přáno to je pro ty děti ale proč by jim měl někdo sponzorovat nábytek pro ně?
To už mi příjde fakt jako vypočítavost ať se na mě nikdo nezlobí ale divit se že je nepustěj domů když pro děcka nemaj nic připravený mi taky příjde dost mimo. kde by ty děti jako spali atd když jim to otec dodělával až 4 měsíce (nebo jak dlouho říkali po porodu ) a též nechápu že byla 9 měs. těhotná a nic nepořídili nebo nepřipravili
. Já vím že to asi zní blbě ale opravdu jim nic nezávidím jen mi prostě příjde že čekali že za ně všechno zařídí, nakoupí atd někdo jinej a oni nebudou muset dělat nic
.
Vidim to podobne jako @klarushka .
At jim sponzori zaplati postylky, sunar nebo prispeji na plinky, ale chtit jen z titulu matky patercat sedacku mi zavani neskromnosti ci vycuranosti. Navic to, ze otec deti nebyl schopny uklidit v byte a slozit par skrinek skoro pul roku po porodu fakt nechapu.
Tak 9 měsíců věděli, že budou mít dítě - to ten člověk (otec) neuměl našetřit na sedačku, nějakou skříňku? ![]()
Jiný lidi si mezitím pořídí věci (výbavičku) alespoň na to jedno dítě (neříkám pro pět), ale já neviděla NIC, co by měli koupený předem. Vše nové, čerstvě koupené (=z darů od lidí, nebo z vybraných peněz), oblečky poslané od lidí. Co dělali 9 měsíců? Co si připravili za 9 měsíců oni?
Právě že aspoň na to pro sebe si mohli něco našetřit, zařídit. Neřeknu pro ta paterčata. Tomuhle nerozumím. Nebo to nějak blbě chápu? ![]()
Vidím to stejně holky, taky mi to od nich přijde trochu jako vypočítavost, automaticky předpokládat, že jim sponzoři budou hradit jejich domácnost a vybavení (nemyslím pro děti).
Neřešilo se někde v prvním dílu, zda Saša neuvažovala o redukci? První díl jsem taky nestihla celý. Všimla jsem si, že jsou věřící, to většina romů bývá (teda takovým tím lehce vypočítavým způsobem typu vezmu si z víry co se mi hodí do krámu).
Je zajímavý sledovat rodinu Saši, oni si evidentně sami sebe mezi romskými rodinami hodně považují. Maminka několikrát říkala, je Saši pro něj škoda, že Saša je bílá, a že o ní měli zájem i bílé rodiny (to mi přišlo vtipné, mluvit o holce jak o věci, která se prodá).
Těžko říct, jestli něco našetřeno měli nebo neměli
. Ten dokument se začíná ubírat poněkud jedním směrem a proto vyznívá v neprospěch rodiny, jak jsou nenažraní, se stále nataženou rukou. Nemyslím si, že to tak ve skutečnosti až tak je…prostě je to účelově /a poněkud blbě/ sestříhané a názory zde v diskuzi mě v tom utvrzují. ![]()
@Pinkie Chápeš to dobře, proto jsem se ptala, kde měli nábytek pro sebe. JInak nábytku, který někdo daruje za odvoz jsou na netu mraky, fakt to nemusí být nový nábytek, co si pořizují.
S tím bytem, napadá mě jediné, že jim ho město dalo až po porodu, takže se do něj stěhovali, když byla Saša v porodnici po porodu. Takže neměl moc času ho vybavit, ale to samozřejmě neznamená, že nemohl na potřebný nábytek šetřit už během těhotenství.
@BAZÁREK ANGIE píše:
Těžko říct, jestli něco našetřeno měli nebo neměli. Ten dokument se začíná ubírat poněkud jedním směrem a proto vyznívá v neprospěch rodiny, jak jsou nenažraní, se stále nataženou rukou. Nemyslím si, že to tak ve skutečnosti až tak je…prostě je to účelově /a poněkud blbě/ sestříhané a názory zde v diskuzi mě v tom utvrzují.
no ono to s tím sestříháním taky nebude tak úplně pravda
. Dokážu pochopit že sestříháním mohou některé věty vytrhnout z kontextu ok ale sestříháním se ti nepovede udělat to že oni samy nic neměli že otec dával dohromady dětem pokoj až po x měsících atd ![]()