Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pinkie no ale tak ona byla většinu těhotenství v porodnici na rizikovým a rodila hodně předčasně, tudíž nic moc zařídit nemohla a chlap chodil do práce a staral se o syna, do toho řešil byt a všechno. Znám hodně rodičů, co se jim děti narodily předčasně - a všude to bylo stejné: nic zařízené, všechno nakupoval a zařizoval zběsile chlap po té, co se miminko narodilo, sháněl staré věci po dětech kamarádů apod. Já jsme třeba první nábytek do pokojíčku kupovala až v 6. měsíci, jsem pověrčivá a chtěla jsme prostě počkat až po II. screeningu. A to oni ani docela dlouho nevěděli, kolik dětí tam vlastně mají, tak prostě čekali, než se to potvrdí a pak šla hned na rizikové… já pro tohle pochopení mám.
@barca77 píše:
K nábytku - myslím, že to bylo nešťastně sestříhané a vypadalo to, že oni čekají, že jim někdo koupí nový nábytek. Al podle mě problém byl v tom, že jim vadilo, že jim řekli, že je nepustí z porodnice, dokud nemají vybavený byt - což mi osobně přijde jako strašná nespravedlnost, koho z nás kontrolovala sociálka, jestli máme sedačku, než jsme šly s miminkem domů? Po 5 měsících v nemocnici by to se mnou asi seklo už… A z toho plynul ten její povzdech - když po nás chtějí vybavený byt, tak proč nám na něj nepřispějí, to já docela chápu, jako dát dítě do kojeňáku jen proto, že rodina nemá v ložnici postel nebo zařízený obývák, to je šílená kravina. A v jednom z posledních záběrů bylo vidět, že nakonec sedačku mají, nějakou starou ošuntělou, asi koupenou v bazaru nebo zdarma odněkud za odvoz, takže to vyřešili nakonec tak, jak by to asi udělala naprostá většina lidí - zajdu do obchodu, kouknu, vidím, že to je moc drahý, tak vezu z druhé ruky, když na novou nemám… A k nintendu - oni klidně mohli to nintendo koupit už dávno, šetřit na něho, jako kompenzazi pro toho nejstaršího, že na něho najednou nebude vůbec čas a tak. Třeba dali prostě přednost tomuhle a mysleli si, že sedačku apod. zařídí později, stejně asi nebudou mít nejbližších pár měsíců čas na ní sedávat…
@Manticora no jo, ale tak to už je otázka kultury, já taky nesouhlasím s kupováním počítačových her dětem, ale ve většině romských rodin je TV a PC středem domácnosti. T ose nedá nic dělat, každá kultura je jiná, oni si zas ťukají na čelo, že ve většině českých rodin se sourozenci nebo sestřenice a bratranci vidí 2 x do roka zatímco pro ně je rodina základ veškerého dění…
@barca77 píše:
@Pinkie no ale tak ona byla většinu těhotenství v porodnici na rizikovým a rodila hodně předčasně, tudíž nic moc zařídit nemohla a chlap chodil do práce a staral se o syna, do toho řešil byt a všechno. Znám hodně rodičů, co se jim děti narodily předčasně - a všude to bylo stejné: nic zařízené, všechno nakupoval a zařizoval zběsile chlap po té, co se miminko narodilo, sháněl staré věci po dětech kamarádů apod. Já jsme třeba první nábytek do pokojíčku kupovala až v 6. měsíci, jsem pověrčivá a chtěla jsme prostě počkat až po II. screeningu. A to oni ani docela dlouho nevěděli, kolik dětí tam vlastně mají, tak prostě čekali, než se to potvrdí a pak šla hned na rizikové… já pro tohle pochopení mám.
ona asi jak kde, já se na děti připravovala od 20tt, tři měsíce před narozením trojek jsem už ležela v nemocnici, to co jsem potřebovala pro děti sháněl pak už manžel dle mojich instrukcí, pokojíček taky zařizoval už s předstihem, ono když se chce, tak to jde, podotýkám, že manžel taky dělal, babičky jsou taky pracující
dokument je dle mého dost nešťastně udělaný, v první řadě je tam pořád omýván rasový podtext, popravdě mě ani nezajímá rodina, zajímá mě jak to chodí u takové početné rodinky, protože já mám "jen " trojky, tak mě zajímá co a jak, bohužel to zatím tento dokument nenabízí, snad další díly už budou lepší…
@barca77 píše:
Přesně tak
, nechápu proč lidi musí pořád něco rozpitvávat, proč toto a proč tamto. No tak devět měsíců neřešili, jakou sedačku si mají pořídit do bytu, no bóže. Ona měla řadu měsíců jiné starosti, než běhat po nákupech (a děti donosila při jejich počtu do rekordního týdne
) a on na to prostě není (asi tak jako každý třetí chlap
).
@Denisa56 píše:
Ten dokument není úplně šťastně pojatý. Já jim fandím od začátku, přeju jim, aby získali hodně sponzorů na všechno, co budou děti až do dospělosti potřebovat, hodně mi vadí ty různé rasistické narážky. Ale ze včerejšího dílu jsem trochu rozpačitá. Na můj vkus tam až moc rozpitvávali tu rasovou nenávist, nedostatek peněz, nepřející sousedy, neschopné pečovatelky. Kdyby ukázli víc, jak probíhá den a noc s paterčaty, určitě by to lidi víc chytlo za srdce. Ale podle toho, jak byl ten díl sestříhaný, to vypadá, že oni pomalu o ničem jiném nemluví než o tom, že sice něco dostali, ale stejně je to málo. Jo, asi to je opravdu málo, ale obávám se, že tímhle stylem toho moc navíc nezískají. Spíš naopak, lidi je budou považovat za nevděčné, když jim nic není dost a na nějakou pomoc se vykašlou. Samozřejmě bych jim to takhle nepřála a doufám, že další díly už budou víc ze života.
přesně tak
Všeho moc škodí a tady toho je už opravdu přespříliš. Rodinu mrzí, že „Česko“ to celé pojalo tak, že „cikáni se množí a tihle rovnou pětinásobně“, ale nakonec režisér, scénárista a dramaturg dokumentu o Paterčatech udělá to samé, děti, péče o ně, celý ten cirkus je úplně upozaděný a dopředu zas a znova vystoupí komunita z níž pochází
Kdyby byla paterčata bílá, tak by se to taky zmiňovalo v každé druhé větě?
@BAZÁREK ANGIE nápodobně
@Rolin ![]()
@smilers to je mazec, já bych dvojčátka klidně i chtěla, ale trojčátka a více, to musí být neskutečný záhul. Klobouk dolů a gratuluju ke krásným holčičkám
Já myslím, že od příštího dílu už se více o tom denním režimu dozvíme, to už by je měli pustit z porodnice a nebude se pořád dokola mluvit o tom, jak je k nim svět nespravedlivý. Já k tomu pochopení mám, samotné je mi jich opravdu líto, představa, že by někdo chtěl ublížit mým dětem je strašná, a oni bohužel opravdu tu reálnou hrozbu cítí. Ale chápu, že to pro někoho už může být otravné
já doufám, že ten příští a další díly už budou o tom, k čemu ten dokument měl a má sloužit, tudíž k poznání, jak se v takové rodině žije…o tom, že to není jednoduché,…
me hrozne fascinovalo, ze se tam u ni dělal konkurz na opatrovatelku, toto jsem ze své zkušenosti nezažila ( nám bylo řečeno, že si máme opatrovatelku defakto najít samotní nebo si najmout nějakou službu - to nás odradilo, raději jsem an děti byla jen já s rodinou než se někoho doprošovat, byť ze zákona na to je nárok) a tím pádem mě to zavání zase dvojím metrem…jinak mě tam nic jiného neudivilo, pořád stejná písnička, říkám zatím nic moc
A taky nechápu, proč se tu neustále řeší nějaké Nintendo, podívejte se do diskuze / Vánoce 2014,dárky/ a začíná to hned tabletama…i pro 3-4 leté děti, ale všechny si s tím samozřejmě budou hrát jen určitou rodiči určenou dobu
. A tady když mu koupili Nintendo, je to strašně divné a přes čáru. ![]()
@barca77 píše:
To je hrozná blbost. Tak minimálně 4 měsíce PO PORODU byla ještě v nemocnici. Před tím pár měsíců snad asi taky věděli, že jsou těhotný. Ten její asi není natolik pověrčivej, aby nemohl nakoupit (našetřit???) na sedačku. O toto jde. Neřeším, kočárky, postýlky atd. Tam pověrčivost chápu. U věcí běžný potřeby (nábytek) snad ne. Snad se tu nezjevili po porodu s holým zadkem, ne?
Připadá mi, že hrozně lidí je moc naivních. Spousta lidí jim žere všechno i s navijákem jenom proto, že několik lidí jim napsalo pár hnusáren. A od tý doby za každou cenu tihle lidi stojí na jejich straně a mají klapky na očích. Já jsem xkrát posílala „maminkám v nouzi“ do azyláků potřebný (často i nový) věci atd. A VŽDYCKY jsem se spálila. Mám už na toto radar. Kterej tady teda větří nějakou lotrovinu.
Jak jsem řekla xkrát. Nutrilony, kašičky, postýlky, kočárky, vše ok, ať jim to město dá, naopak, mělo by jim pomoct. Ale proč sedačku???
Přistáli den před porodem z Marsu? ![]()
@Pinkie
A on jim tu sedačku někdo dal? Mají nějakou starou, zřejmě z bazaru…o co tady jde, proč se tu pořád řeší, že zrovna udělali takový záběr, jak jsou v obchodě s nábytkem a zkouší sedačku, když si ji nakonec evidentně koupili úplně někde jinde? Nehledě na to, že ten dokument je dávno natočen, takže to nemohlo být účelové, aby jim tu sedačku někdo zasponzoroval. Vykašleme se na sedačky a Nintenda, a bavme se o dětech.
Ten poslední díl, ale o nich skoro nebyl a tím se tu zcela zbytečně dělá dusno o věcech zcela nepodstatných pro život se 6 dětmi. ![]()
Holky, jako koukám na to, a s tou sedačkou… Já nevím, no… S takovejma prckama, je 4 měsíce v porodnici a pak řeší ještě tohle…
![]()
My jsme třeba byli bez sedačky přes půl roku a nemyslím si, že by do dětem nějak vadilo
Jen měli větší prostor v obýváku…
Prostě mi to přijde ujetý… Vždyť těm mimčům stačí jenom ty postýlky ze začátku, nic víc nepotřebujou…
Já bych asi taky byla na nervy někdo mi říct, že nám to domů přijde zkontrolovat sociálka před návratem z porodnice… ![]()
@jája428 píše:
asi proto, že nekdo na něj má, ale oni teda ne
Je mi to jasné, oni nebudou moct do smrti koupit tomu staršímu nic, aby nevypadali jako nevděčníci
. Bohužel máš 5 sourozenců, tak už nemůžeš mít žádné dětské přání, musíš se spokojit s hračkama maximálně z charity. To se ale dítěti dost těžko vysvětluje, že? A neřeší se tu jen cena, ale také, že je to pro dítě jeho věku nevhodné…což tablet ten je tu vynášen pomalu do nebes i pro daleko menší děti
.
@BAZÁREK ANGIE píše:
@jája428Je mi to jasné, oni nebudou moct do smrti koupit tomu staršímu nic, aby nevypadali jako nevděčníci. Bohužel máš 5 sourozenců, tak už nemůžeš mít žádné dětské přání, musíš se spokojit s hračkama maximálně z charity. To se ale dítěti dost těžko vysvětluje, že? A neřeší se tu jen cena, ale také, že je to pro dítě jeho věku nevhodné…což tablet ten je tu vynášen pomalu do nebes i pro daleko menší děti
.
A taky je to super základ vztahu toho pětiletýho prcka k těm sourozencům… ![]()