Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aragua píše:
No tak spíš by mě zajímala situace, kdy například má dítě cukrovku, matka s ním dojde k lékaři a ten jí řekne, že inzulin není a ať si zvykne na přirozený výběr. Asi v tomto duchu…
To cukrovkový dítě matka porodila do civilizované země, nemá jich (většinou) 10 a víc a platí si ve své vlastní zemi zdravotní pojištění.
@Krkael tak to třeba zas já vím, že ne… prostě by to mělo nějakej důvod, proč to zrovna nám nejde a holt bych se s tím nějak smířila.
Jako já neříkám neléčit to, když už je ten člověk naživu, jasně to jako snažit se pomoct. Ale to množení o kterém jsi psala, to je podle mně podstata problémů. A ne jen v Africe, to je prostě celosvětový problém.
@Tuco píše:
Tohle je fakt šílenost co píšeš…já si fakt nemyslim, že těch ženskejch se někdo ve většině případů ptá na svolení s aktem…
No tak i to se dá řešit, nedá? Taková antikoncepce vyjde určitě podstatně levněji, než ta následná péče o nemocné děti HIV atd.
@Krkael píše:
Já neříám, že bílí za to nemůžou. Nicméně proč, když v Africe prostě vědí, kolik jich je, se pořád nekontrolovatelně množí?Proč nepoužijí šprcky, event. je místo dalších a dalších hum. akcí nenechají sterilizovat??
Jo, je to nehumánní, jasný.
Přečetla sis někdy něco o Ugandě, republice Kongo? Já nejsem žádný odborník, ale dle mého názoru tam ti lidi opravdu trpí. Obrovské korporace jim tlačí do hlav nesmysly, nutí je otročit a z jiných dělají ozbrojence, jsou tam gangy,… ženy jsou dennodenně znásilňovány, děti taky. Myslíš, že světové humanitární organizace se nesnaží o osvětu, neučí afričany používat kondomy? Samozřejmě že ano. Ono to ale není tak lehké, jak si představuješ..
Ti lidi mají navíc úplně jinou mentalitu. Celá staletí žili z ruky do pusy, žili okamžikem, co si vypěstovali, to snědli, co chovali, to jim bylo různě k užitku. Když byl hlad, příroda se o ten přirozený výběr postarala sama, ale ti lidi se o sebe jinak starat uměli. Jenže tohle chování, myšlení a způsob života je v nich zakořeněný stovky a tisíce let, to se nedá jen tak mávnutím proutku předělat na „západní“ myšlení.
@Krkael píše:
Já neříám, že bílí za to nemůžou. Nicméně proč, když v Africe prostě vědí, kolik jich je, se pořád nekontrolovatelně množí?Proč nepoužijí šprcky, event. je místo dalších a dalších hum. akcí nenechají sterilizovat??
Jiná mentalita, tradice, které fungovaly tisíce let do doby, než tam vlezl bílý muž, jiná výchova, nízká vzdělanost. Empatie, čili vcítění se, není sprosté slovo, ale úžasná schopnost. Bez ní se to asi špatně chápe.
@Krkael píše: … Jako já se domnívám, že pokud lidstvo jednou vymře, bude to spíš na nějakej vir, …
To je stará známá věc. V tom se myslím vědci i vzácně shodují… ![]()
@Koblížek21 píše:
@Krkael tak to třeba zas já vím, že ne… prostě by to mělo nějakej důvod, proč to zrovna nám nejde a holt bych se s tím nějak smířila.
Jako já neříkám neléčit to, když už je ten člověk naživu, jasně to jako snažit se pomoct. Ale to množení o kterém jsi psala, to je podle mně podstata problémů. A ne jen v Africe, to je prostě celosvětový problém.
Souhlasím
Se podívej na takovou Čínu, tam s tím aspon trochu něco dělaj ![]()
Myslim, ze sa vam velmi dobre pluje na Krkael, ked podozrivy lekar je v Amerike. Keby sa jednalo o ceskeho lekara, inak by ste spievali. Takto je dotycny za velkou mlakou, tak naco starost.
A ano ide o princip. Ak budem pomahat susedke prostitutke, je jedna vec. Ak sa od nej nakazim, a so mnou polovica dediny..nuz asi by mi vela ludi zmasakrovalo ksicht. A o tom to je.
Pomahat, ale nie na ukor seba.
@Krkael píše:
@Krkael píše:
No tak i to se dá řešit, nedá? Taková antikoncepce vyjde určitě podstatně levněji, než ta následná péče o nemocné děti HIV atd.
No jasně…pohodička u vínečka…hele taky končim…teď jsi mě i rozesmála…budu už sledovat jen z povzdálí a bavit se… ![]()
@Anatalia píše:
Myslim, ze sa vam velmi dobre pluje na Krkael, ked podozrivy lekar je v Amerike. Keby sa jednalo o ceskeho lekara, inak by ste spievali. Takto je dotycny za velkou mlakou, tak naco starost.
A ano ide o princip. Ak budem pomahat susedke prostitutke, je jedna vec. Ak sa od nej nakazim, a so mnou polovica dediny..nuz asi by mi vela ludi zmasakrovalo ksicht. A o tom to je.
Pomahat, ale nie na ukor seba.
Díky, naprosto jsi vystihla to, co jsem chtěla říct ![]()
@Krakatice88 píše:
Přečetla sis někdy něco o Ugandě, republice Kongo? Já nejsem žádný odborník, ale dle mého názoru tam ti lidi opravdu trpí. Obrovské korporace jim tlačí do hlav nesmysly, nutí je otročit a z jiných dělají ozbrojence, jsou tam gangy,… ženy jsou dennodenně znásilňovány, děti taky. Myslíš, že světové humanitární organizace se nesnaží o osvětu, neučí afričany používat kondomy? Samozřejmě že ano. Ono to ale není tak lehké, jak si představuješ..Ti lidi mají navíc úplně jinou mentalitu. Celá staletí žili z ruky do pusy, žili okamžikem, co si vypěstovali, to snědli, co chovali, to jim bylo různě k užitku. Když byl hlad, příroda se o ten přirozený výběr postarala sama, ale ti lidi se o sebe jinak starat uměli. Jenže tohle chování, myšlení a způsob života je v nich zakořeněný stovky a tisíce let, to se nedá jen tak mávnutím proutku předělat na „západní“ myšlení.
Opravdu se snaží světové organizace místnému obyvatelstvu pomáhat? CO Rwanda v 90. letech, kdy místo toho aby přítomná OSN pomáhala slabé skupině obyvatelstva před masovým vražděním, dostala pokynu k ústupu
zrovna se to asi někomu tam nahoře nehodilo do krámu, pomáhat slabším ze kterých nic nemá.
@Krkael píše:
Myslíš, že kdyby bylo řešení tak jednoduché, jak píšeš, že by to pořád v Africe fungovalo tak, jak to funguje? Že to řešení jednoduché není, o tom svědčí současná situace.
@Tuco píše:
No jasně…pohodička u vínečka…hele taky končim…teď jsi mě i rozesmála…budu už sledovat jen z povzdálí a bavit se…
Jo, možná scifi, nicméně jednou za 1/4 roku si nechat píchnout antiko mi nepřijde až taková strašně drahá sranda, jako to kolem.
tak HIV je docela něco jinýho než ebola… U HIV si nákazu ve většině případech způsobí člověk sám svým chováním. Zatímco ebola ohrožuje naprosto nevinné lidi, jenom díky tomu, že přijdou do kontaktu s nemocným. To nemůžeš srovnávat.