Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holčinky, moc vás zdravím a věřím, že se máte všechny fanfárově
![]()
Všem, které se kulatí - VELKÁ GRATULACE, že tak hezky rostete (MARKETO, TEHULKO, MYSKO, KELINKO, MINNIE).
A vy naše milé skoro-teulinky držím palečky a brzy už brzy přijde vaše kartička!! Je to jasnočka!!! (SASULO, DARIO, NOGGIE a všechny ostatní - holčinky, myslím na vás
).
Minnie se mě ptala, jestli chodím do práce. Chodím, i když teď mám 3 dny volna - zítra už jdu zpět do rachoty. Musím říct, že má lenora se trošku zlepšila (co se domácích aktivit týče), i když po oba dva dny jsem se probouzela v 13hod!!!! (a to jsem šla noc před tím na kutě kolem 22hod). CHACHA…myslím, že nejsem ani tak medvídek jako spíše MEDVĚD SPACÍ.
Holčinky nezlobte se, že píšu v rychlosti…ale opravdu se mi klíží očka a vidím to pěkný šlofíček.
Mějte se moooooooooooooooooooooc krásně a opatrujte se VŠECHNY.
vaše Varenka
P.S. MYSKO , kde tě máme ????
Ahoj holcinky,
vsechny vas mooooc zdravim
Nejak me ta unava neopousti,tak jsem porad v posteli…
skoro..Ale drobecek uz kope,rano me hezky probudil
,teda na muj vkus mooc brzy-4.30h,to ho budu muset odnaucit,takove brzke vstavani
Vcera prijela na par dnu tchyne,tak se zase k PC nedostanu,az vecer.
Mejte se holcinky mooooc hezky,opatrujte se a ja se budu snazit koukat co pujde
![]()
VARENKO-koukam,ze jsme na tom s tou unavou stejne
,moc te zdravim ![]()
MYSKA
Dobré ráníčko holčinky ,
tak jsem se překohnala, vstala a dnes mažu do práce!!!
![]()
Přeji vám nádherný téměř už předzimní den.
MYSKO:
Jéé, tak tebe mimís už takhle prohání
Tedy Myško na jednu stranu mě uklidniko, že nejenom mě postihla tahle děsivá lenora, ale na druhou jsem měla naději, že v takové dáli jako je tvých 19tt už budu jako čipera - div se nevznášet.
![]()
Včera jsem vůbec měla den - spala jsem a jedla. Tak nevím nevím, za chvílí se budu valit jako ti dva v ruské pohádce: Hrnečku, vař
![]()
Holčinky, tak už jsem v práci…piju kávičku a pomalinku se dostávám do pracovní činnosti. Jsem ráda, že jsem opět mezi lidmi
Chci se dnes vydat na procházku po městě.
Cestou z vlaku jsem si nakoupila časopisy: Květy s DVD (viděla jsem reklamu na vánoční dáreček - který jsem pochopitelně musela zaplatit
), TV magazín a taky dětský časopis s CD Bob a Bobek! Holky nebudete tomu věřit, ale koupila jsem si minulý týden CD „walkman“ a před spaním si pouštím dětské večerníčky (většinou po minutě umírám a pak celý den přemýšlím, jak to asi dopadlo!). Věřily byste tomu
![]()
DARIO, MYSKO, KELINKO, SASULO, MINNIE, NOGGIE, MARKETO a všechny = kde se touláte
Přece mě tu dnes nenecháte samotinkou
![]()
Holčinky (-tehulinky) , mám na vás „VARENKOVSKOU“ otázku:
máte občas dny, kdy jíte hodně - myslím všeho (sladké i klasickou snídani, oběd a véču)
Nezlobte se, že se vás ptám takto pošetile, ale vzhledem k mým celoživotním problémům s jídlem nevím, jestli jím (a přibírám) normálně s ohledem na tehu a nebo je to ještě stále spojené právě s učením jíst.
Uvedu vám včerejší příklad, abych vysvětlila co myslím slovem = hodně. Většinou už umím jíst zdravě, nebojím se jakéhokoli jídla a jím kdykoli, nepřejídám se. Jen občas se vyskytne Den, kdy jím nezdravě a hodně. Takže:
(včerejší jídelníček)
ráno: 2× toasty s máslem a sýrem
poledne: musli tyčinka, kousnutí do perníku, 2 sušenky polité čokoládou
, ovoce
odpoledne: miska francouzských brambor
večer: hranolky (bez tuku v troubě) = miska
Vím, že je hloupé zabývat se takovými věcmi v tehu, ale věřím, že mě chápete. Velice mi pomůže váš názor a to jestli takovýto nezdravý jídelníček se i u vás občas vyskytne a považujete ho za normální. Strašně mi pomůže názor - vás normálních osůbek
Děkuju mooooc předem. ![]()
VARENKO-tomu říkáš nezdravý jídelníček,jo
.To je skoro naprosto normální!!!Teda-asi jak kdo,ale já ted miluju hranolky,ale ne v troubě,ale pěkně v omastku usmažený
.Mě totiž brambory vařený hrozně smrdí,a prostě miluju hranolky a k tomu třeba obalený sýr,mňam!
MARKÉTKO-tak koukam,že většinu holek ta lenora a únava nepřešla,tak se taky asi moc netěš.
To záleží na každý,já ted mam prostě problémy s usínáním,usínam už až kolem 2.hodiny ráno.Jsem ospalá,ale prostě nemůžu zabrat
TEHULKO-nezapoměly jsme na tebe,zrovna nedavno jsem si řikala kde se touláš.Jsem ráda,že jsi se ozvala a zě ti testy dopadly v pořádku
Holčinky, nemůžu tomu uvěřit - napsala jsem tak obrovitánský příspěvek každé z vás a teď když jsem otevřela emimino - zjišťuju, že to tu vůbec neníííí.
To je něco.....
No, nedá se nic dělat…za chvilku to zkusím nanovo
![]()
Ahoj holky,
všechny vás moc zdravím. Tak už nám v práci ten nápor ustal. Tak mám konečně čas i na internet a emimino ![]()
Varenko - no, já proti tobě jím fakt hodně a nezdravě, i když přes týden nemám čas, ale pro tvé uklidnění, tak například toto jsem jedla včera:
Snídaně - dva šátečky s tvarohem
Oběd - krůtí maso s omáčkou a rýže
Odpoledne - musli tyčinka, 2 chleby s pomazánkou a sýrem, 3 Kinder čokolády
Večeře - topinka se směsí z kuřecího masa
Podotýkám, že jsem měla celý den hlad a přišlo mi, že jsem snědla málo, obvykle jím ještě teplou večeří, protože vařím pro přítele, který chodí pozdě z práce a těch Kinder čokolád zdlábnu klidně i osm
Občas se donutím a sním nějaké ovoce nebo zeleninu, ale nemám moc chuť. Podotýkám, že vážím 53kg a měřím 163cm, takže jsem docela hubená, necvičím. Poslední dva roky jím, co chci a vážím pořád stejně. Před tím jsem se s váhou docela potýkala a i když jsem třeba snědla jen 3 rohlíky a jogurt za den, tak jsem přibírala
V 16ti jsem dokoce chvíli vážila 67kg! čekala jsem v těhotenství nějaké podivné chutě, ale mám spíš nechutě
Nechutná mi nic, co uvaří někdo jiný a už mi nechutnají ani saláty nebo balené salámy z obchodu. Všechno mi smrdí a je mi z toho na nic, takže už jsem trochu nešťastná.
Jinak jsem se ti Varenko s metříkem trochu přiblížila
Podle pondělního UTZ jsem dnes už v 11+0tt, tak jsem ráda. Mimís na fotce vypadá jako plyšový medvěd, má takovou velkou hlavu, kulaté ruce a malé tělíčko. Je to fakt krásné.
Tehulko - ty už jsi tu dlouho nebyla! To je dobře, že se i s mimískem máte dobře a testy dopadly v pohodě.
Kelinko - tak jsem zvědavá, jak to bude u mě. Někdy mám den, že jsem celý den v pohodě, ale někdy jsem unavená už od rána. Včera ráno jsem vstala a motala se mi hlava, jako kdybych celou noc propila
Dneska jsem v klidu. Musím vydržet až do večera, protože jdeme na půlkolonu mojí mladší sestry.
Mysko - tak to je krásné, že už takhle kope. Už máte vybrané jméno?
Ostatní - moc vás zdarvím! Napište, jak se kdo máte a jak snažilkám pokračuje snažení.
HOLČINKYYY - tak dělám nový pokus a snad se mi to tentokrát podaří a neztratí se kdesi v éééteru
![]()
KELINKO:
děkujuuuu za povzbuzeníčko
Chtěla jsem se tě zeptat, jak to dopadlo s Lukáškem - podařilo se vám ho přesvědčit o vlastním pokojíčku a nebo ještě spinká s vámi ![]()
My vůbec mluvíme o tom, že bychom měli postýlku s mimískem od začátku v místnosti naproti ložnice, ale nevím - neumím si zatím představit, do jaké míry je to reálné a dobré a jak to nakonec uděláme? Co myslíš ty, maminko
![]()
P.S. Ohledně té lenorky - trochu mě to děsí. Moudré knížky napovídají, že ve 2. trimestru máme sršit energií a jak to čtu tvé a Myšky příspěvky, nevím, nevím, ale začínám ztrácet naději na aktivnější období
Že bychom založily tehu-Klub Lenochodek ![]()
TEHULKO:
Víííítej zpátky, tulačko naše
Téééédy, ty letíš - vždyť se ani nenadějeme a už nám budeš rodit, holka
No, fakt to nějak letí.
A jak se ti jinak daří ? Nechceš k nám do našeho nového tehu-Klubu
Moc tě zdravím a určitě se nám ozvi po dalším UTZ ![]()
MARKETO:
Jéééžíš, ani nevíš, jak mi holčinky pomáháte. ![]()
Půl roku se učím jíst a taky znát, co je „normální“ = je to docela legrace.
Jednou jsem měla dokonce ztřeštěný plán jít do mateřské školky a učit se od dětiček, protože to je asi, kde se půl roku nacházím - jako znovuzrozenka ![]()
No, já si i v 53kg (176cm) připadala jako neuvěřitelný GIGANT
, takže mám ještě některé věci trošku zkreslené. O to víc mi pomáhá slyšet o jídelníčku vás zdravě smýšlejících těhulilinek, no néé
![]()
A propos: koukám jako blázen - vždyť ty jsi mi neúúúprosně v patách
Chichi, no, ale dle tvého popisu máš pěkného krasavečka (krasavečku) v bříšku, jen co je pravda ![]()
P.S. Automaticky tě počítám do našeho tehu-Klubu ala Lenochodky
Počítám, že v nejbližších dnech vydám stanovy, které musíme odsouhlasit…napadají mě skvělé myšlééénky.
![]()
A jak se jinak cítíš
Už roste bříško ![]()
Myslím na tebe ![]()
MINNIE:
Ty naše „staro-nová“ tehulilinko - kdepak tě máme
Už proběhl UTZ
A co těhulkovské příznaky - jsou jsou
Mooooc na tebe vzpomínám. Ozvi se nám.
DARIO:
(takový dlouhýýý příspevěk jsem ti psala a on se mi předtím vymazal
)
Víš, pročítala jsem si poslední příspěvek…Tak ti nevím, asi jsem nějaký naivka naivní, ale já furt věřím, že se nenaděješ a přijde to. Chci ti říct jeden příběh. Můj manžílek zná pár, o kterém mi před půl rokem vyprávěl: tři roky nemohli otěhotnět, prošli desítkama vyšetření, um.oplodňování, léků, injekcí, hormonů, terapií, museli se zbavit kočičky, kterou měli celý život a po tří letém zoufalství nakonec ortel - neplodnost! Zbavili se veškerých nadějí, „zapomněli“ a do půl roku // a dnes mají nádherná dvojčátka - přirozenou cestou !!!!!!!
Jsem přesvědčená, že to prostě BUDE a přijde. Ty máš v sobě takového optimistkého ducha
, to by v tom byl čert, no néé
![]()
MOOOC na tebe vzpomínám. A ozvi se nám, ok
Že ty jsi nám ujela do ALPIČEK
![]()
NOGGIE:
Ahoooj. Tak co Hughík
Už protřel očka a viděl konečně něco povzbuzujícího
MOOOOC na tebe vzpomínám. Ozvi se nám, co je nového. STRÁŠLIVĚ držím palečky.
SASULO:
Jakpak se ti daří
Jak to vypadá
Je něco novinkového
Myslím na tebe ![]()
HOLČINKYYYY, MUSÍME TO TADY ŘÁDNĚ ROZPROUDIT , když k nám míří ty chladivé podzimní dny
![]()
Ahoj holky,
Do Alp jsme nejeli
nevyšlo nám to s prací, ještě teď mě to mrzí, ale už to nezměním.
Mám se skvěle, pořád je co dělat, hodně chodím na cvíčko, i když se trošku krotím - nechci si zvyknout, protože jakmile uvidím // na testu, tak je se sportem konec
a budu jen ležet..aspoň první 3 měsíce (budu na rizikovém). Takže aby to pak nebyl takový šok pro tělo, snažím se trošku omezit cvíčko už teď.
Varenko,
s tím jídelníčkem jsi mě rozesmála - tomu ty říkáš hodně?
Já dneska - musím se zamyslet, cože jsem to vlastně snědla - aha už vím:
ráno 2 rohlíky s máslem, jablko
dopoledne mě honila mlsná - mléko s medem
oběd - ryby, zelenina
ale za 2 hod opět hlad, asi mi chyběla příloha - a dala jsem si ke kávě pořádnou porci musli (když mlsat, tak aspoň zdravě).
teď jsem zbaštila 3 pořádná jablka - doslova obří..
a to ještě den nekončí
Myslíš, že to je hodně? Já myslím, že tak „přiměřeně“. Varenko, teď mě zajímá zrovna tvůj názor vínečkové dietoložky: přestala jsem pít víno, jestli náhodou zrovna tohle nebrání našemu „neotěhotňování“ prostě jestli není problém zde. Nejsem žádný velký pijan, bez vína vydržím, ale prostě večer k televizce to vínečko tak sedí, chutná mi a krásně se mi pak usíná. A cítím se taková uvolněná. Teď když nepiju, tak pořád myslím na to, že nepiju kvůli mimi, které vlastně ani ještě není..a pak přijdou ty myšlenky, proč to nejde a tak..a pořád dokola ten klábos v hlavě, který ty asi neznáš.. co myslíš, mám si radši dát to vínko a hodit všechny starosti za hlavu???
Jsem se zase rozepsala.
Pěkný večer všem, fičím na cvíčko na 6hod!
Daria ![]()
Jééé, když to po sobě čtu ten jídelníček, tak jsem zapoměla k obědu byla ještě i polévka, a před tím musli malá čokoládka, ale to se ani nepočítá, že?
hihihi
prostě jsem měla NEODOLATELNOU CHUŤ na čokoládu a tááák jsem si ji vychutnala
![]()
Opět Daria, nepřihlášená, nestíhám
DARIO:
Jééžííšš, vy jste holčinky na mě taaaaak hodnéé ![]()
No, ale Dario, to jak jsi popisovala tvé dnešní MENU - myslím, že je to vzorná ukázka Dietního režimu a to nepočítám tvůj aktivní život. Myslím, že bys trhla i vrcholového sportovce. Neživíš se náhodou sportem profesionálně jako bokovku
![]()
To mě také mrzí, že Alpičky nevyšly, ale TO přijde taky, že
Však vy si to jistě vynahradíte. ![]()
Víš, já vím, že se mi to mluví…
, ale při tvém nááádherném obdivuhodném OPTIMISMU a životní ENERGII - já bych Dario dlabala na všechny vyšetření, umělé oplodnění, měření folikul, trápení se. Já jsem prostě přesvědčená, že je to cosi mezi nebem a zemí. Četla a viděla jsem tolik případů, kdy ženám nemilosrdně řekli - NEPLODNÁ a ony pak otěhotněly.
Možná je to až barbarské nebo naivní či nezodpovědné takto psát a možná se na mě ty nebo holky budete zlobit (vím, že v mnoha případech se bez lékařů prostě nemůžeme obejít
), ale já věřím organismu! (Je to asi to jediné čemu stopro věřím. No a pak Dědulkovi a andělíčkům, kteří nade mnou mají každodenní pohotovost, protože jsem bláznivý Blíženec se vším všudy…jojo
).
Zkrátka má léčebná metoda: vínečko (ve zdravé míře
), cestováníčko, relaxace, přátelé, zmírnit tempo v práci i fitku, příroda, a pak snad ještě …hvězdy na nebi…
. ![]()
Dario, teď vážně - můžu se strašlivě mýlit a kdyby toto četl lékař odsoudí mě, protože, jak jsi sama napsala předtím…„to by ses taky nemusela dočkat“…Nevím. Ale já myslím, že VÍRA je nad všechny léky, lékaře, a mnohdy překoná i všechny nemoci i nezdary.
Myslím, že ti čas nikam zase tak zběsile neprchá, aby sis teď nemohla dát „voraz“ a žít úúúúúplně „netěhulkovsky“. A možná, že pak se budeme hoooooooooodně divit a hoooooooooooooooooooooooooodně radovat.
Promiň mi, že jsem se tak šíleně rozepsala
![]()
P.S. Ale to cvičeníčko ti závidím, to mi nevymluvíš
![]()
Varenko,
věděla jsem, že mě nezklameš ![]()
Mě se hrozně moc líbilo, jak jsi na počátku tvého těhulkovství krvácela a jak ses držela, vůbec ses nelitovala, byla jsi taková silná..já taky věřím OPTIMISMU a VĚŘÍM V BĚH ŽIVOTA, jenom už fakt moc to mimčo chceme. U nás je problém trochu ve mě, ale s Clostilbegytem normálně ovuluji
i když bez hormonků MS prostě není a normálně by mě to asi ani nevadila
tož tak. Manžílek měl špatný spermio, takže i když jsme se na svatební cestě tulili každý den, plodné dny jsem měla zrovna u moře - žádné stresy, výýýborné jídlo a vííínečko
po 14 dnech přišla přesně MS ![]()
Už na jaře se nám to stalo - dovolená v plodných dnech, lyžováníčko, žádný stresík a sexík každý den i dvakrát s chutí a bez oplodňovacích myšlenek
(snad mě chápeš, já na to fakt nemyslím ani se na to nějak neupínám). A tehdy, když přišla MS, tak jsem si prostě řekla, že s tím už MUSÍME NĚCO DĚLAT
začala jsem chodit za léčitelkou, pak za jiným léčitelem - bylinky, pohodička a tak, nakoupila jsem si chytré knížky o PODVĚDOMÍ..a jsem na tom tak jak jsem. Ale mám se dobře.
Už vím, že emimino nemá rádo dlouhé příspěvky, takže to radši půlím
![]()
Teď jsem po cvíčku - znáš ten pocit
a za chvilenku si otevřu lahvinku.
Tys na to kápla, já žiju docela zdravě - od malička miluju jablka, někdy sním i 10 za den
a prostě mi nikdy nechutnalo tučné maso, i když teď maso jím, ale vybírám si. Mám ráda zdravé věci, sportuji od dětství (díky moji rodičové, díky
) - vlastně nemám žádné neřesti, tak jsem začala pít víno na doporučení doktorky, mám nízký tlak a málo červených krvinek tak mi toporadila
a zachutnalo mi.
Taky jsem se rozepsala, dneska ještě něco tady přečtu
a jdu se dívat na můj seriál - Ordinace
![]()
Dobrou noc ![]()
Daria
![]()
Ahoj holky, tak jak se tak dívám ven, tak asi dneska Martin na bílém koni nepřijede. Už se na sníh docela těším, i když letos to na nějaké lyžování nevidím… Asi by to nebylo vhodné, kdyby do mě třeba narazil nějaký šílený lyžař. No, jsou i jiné zimní radovánky. Moc se těším i na Vánoce. Loni mě to moc nebralo, protože jsem si říkala, že už to ve dvou tak nějak není ono, že s dětma by ty Vánoce byly lepší, tak letos už budem tři (i když mimís teprv v bříšku), takže to bude veselé.
Nás od pondělka čeká „týden pravdy“
Začneme říkat rodině o té veselé zprávě, resp. o dvou zprávách, tedy že čekáme rodinu a že chystáme v lednu svatbu. Jak už jsem jednou psala, pro mou část rodiny to bude trochu šok
, takže jsme zvědaví, jak to vezmou.
Varenko - já jsem v šestnácti byla rok v zahraničí a přibrala jsem tam na 67kg, když jsem přijela, tak jsem se tak opřela do cvičení a zdravé stravy a hubnutí, že jsem sice během čtyř měsíců zhubla na 51kg, ale měla jsem docela zaděláno na anorexii. Když jsem náhodou snědla něco, co nebylo v plánu, hned jsem si naordinovala o hodinu déle cvičení
Dokonce jsem měla depky z toho, že už si nikdy nedám třeba guláš. Docela mě pak vyléčilo to, že jsem víc jak šest měsíců nedostala menstruaci. Zhruba do devatnácti jsem se s hubnutím a tloustnutím docela potýkala, ale pak jsem se prostě rozhodla, že budu jíst všechno, ale nebudu se přejídat a od té doby mám váhu ustálenou. Je to jenom o psychice a o tom, jestli je člověk vyrovnaný. Teď, když jsi těhotná, tak bys neměla moc hledět na to, jestli jíš hodně. Mimís si sám řekne. Nevím jak ty, ale já mám pořád hlad! Problém je, že mi nic nechutná a jím tak málo. Místo abych přibírala, tak jsem dneska zjistila, že jsem ještě zhubla…
Dario - určitě je dobré dát se do rukou doktorů, ale i tak se to asi stane, až se má stát. Moje kamarádka má dvě děti, obě po umělém oplodnění (první po víc než třech letech snažení) a povedlo se, takže se umělého opl. neboj. Na druhou stranu jedna známá šla na um.opl. dvakrát, dali za to spoustu peněz a nakonec stejně otěhtněla přirozenou cestou… Je to těžké, čekat, než se to podaří, sama to znám, i když relativně krákou dobu (snažili jsme se 14měsíců). Když jsem v lednu otěhotněla a hned potratila, tak jsem si zoufala, proč se to stalo, že to je nefér… S odstupem času to chápu docela jasně. Za tento rok jsem se naučila do života spoustu nových věcí - pořádně se opřít do práce, vydělat si, vím, že své dítě vždy uživím, což bych na začátku roku nevěděla tak jistě. Užila jsem si nejrásnější dovolenou v životě, na kterou nikdy nezapomenu a která by s dětmi nepřicházela v úvahu. Zrekonstruovali jsme byt… atd. Prostě s odstupem času vidím, že všechno zlé je k něčemu dobré a že jsme teď na dítě mnohem lépe psychicky i materiálně připraveni.
Ahojte holky,

Jsme teď ve 21.tt, všechno to hrozně utíká. Pořád chodím do práce, i když už to asi vzdám… Na Vánoce chci být už určitě v klídku doma.
Nevím jak ostatní, mě zatím moc únava nepřešla,
sice to není tak hrozné jak na začátku, ale pořád to nejsem já - i když to už asi nebudu nikdy. Už se pěkně kulatím… 

dlouho jsem se neozvala, mooooc se omlouvám. Snad jste na mě úplně nezapomněli!
Ale proč teď najednou píšu. Minulý týden jsme se konečně dozvěděli výsledky Triple testu a vypadá to, že jsme v pořádku!!!
Příští týden jedeme na podrobný UTZ, tak se snad zase ozvu.
Mějte se všechny moc krásně a hlavně si hlaďte bříška!!!!