Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kleenexa28 záleží kde fakticky bydlíš a ne kde máte TP. Já nahlásila TP tam na úřadě, konrespondenční tam kde máme placený nájem a nikdo to neřeší. Prckovi je 14 měsíců a nikdo to nikdy neřešil.
@kleenexa28 a to kdo ti řekl? jako bezdomovectví není o tom, jestli máš nebo nemáš trvalý pobyt na úřadě. pokud někde bydlíš, bezdomovec nejsi.
trvalé bydliště máš - na úřadě. trvalé bydliště není nic jiného, než evidenční údaj. takže ho klidně uváděj.
pro jednání s úřady je bohužel trvalé bydliště důležité - ne z důvodu bezdomovectví, ale kvůli komunikaci s úřady, kdy některé záležitosti jsou vázané na úřad v místě s trvalým pobytem. myslím, že třeba zrovna sociální dávky, jako je rodičovský příspěvek, se musí řešit v místě trvalého pobytu - nevím ale, jestli není možné požádat o převedení do místa skutečného pobytu… později tě to nejspíš dohoní při žádosti o školku, kde se nárok na školku taky posuzuje podle místa trvalého pobytu a určitě by se našly i další případy. ale v žádném případě to neznamená, že když bydlíš jinde, než máš evidenčně trvalý pobyt, že jsi bezdomovec a že tak s tebou budou jednat a odeberou ti dítě ![]()
To jako opravdu? Já se přiznám, že jsem nad nějakým bydlištěm nepřemýšlela dokud mi to nevnukla kamaradka, že bych si měla tyhle věci oběhat.
Mam z toho docela hlavu jak patrací balon a hlavně z duvodu že mé (v uvozovkach trv. bydlište) je od mého současného kde jsem ted nějakych 250km.Tak právě nevím jestli když pujdu tady v Třeboni na uřady se semnou bude vubec nekdo bavit a neodpalkuji me at si vse zarizuji tam kde mam to (v uvozovkach) trvale bydliste.
@kleenexa28 píše:
Mam z toho docela hlavu jak patrací balon a hlavně z duvodu že mé (v uvozovkach trv. bydlište) je od mého současného kde jsem ted nějakych 250km.Tak právě nevím jestli když pujdu tady v Třeboni na uřady se semnou bude vubec nekdo bavit a neodpalkuji me at si vse zarizuji tam kde mam to (v uvozovkach) trvale bydliste.
Bude nejlepší, když zajdeš na úřad a poptáš se tam..Oni ti tam všechno řeknou..
@kleenexa28 já musela tam kde mám trv bydliště, ale moje klika je, že to je jen 30km od toho kde fakticky bydlím. Takže jsem lítala s rodičákem, porodném atd těch 30 km a kvůli některým věcem jsem musela ještě dál, protože to spadalo pod větší město. Ale co se dalo dělat, rodičák jsem chtěla.
někde se řešilo, že to jde i přes poštu, ale taky jde o to, na jak tolerantní pracovnici kde narazíš. Někde to jsou ježibaby ![]()
No v pondělí to risknu a pujdu se optat na uřad i když zdělovat cizí osobě sve problémy mi je proti srsti. Jinak Vám všem děkuji za rady ![]()
@kleenexa28 píše:
No v pondělí to risknu a pujdu se optat na uřad i když zdělovat cizí osobě sve problémy mi je proti srsti. Jinak Vám všem děkuji za rady
Chápu, ale je potřeba aby sis všechno zjistila, ať pak nejsi překvapená, hlavně co se týče vyřízení rodičáku..
@Silwinka87 píše:
Chápu, ale je potřeba aby sis všechno zjistila, ať pak nejsi překvapená, hlavně co se týče vyřízení rodičáku..
přesně tak, mě ani nenapadlo, že bych mohla mít problém s rodičákem, když na netu všude je, že má na něj nárok každá matka v ČR. To jsem ale netušila, co mě čeká, když je přítel cizinec a mě tenkrát na tom úřadě málem vomejvali. Ale konečně se to dořešilo ![]()
@Jemys píše:
@kleenexa28 Jeho souhlas nepotřebujete, stačí nájemní smlouva
Ale já bych se nikde bez jeho souhlasu či přes jeho zákaz nepřihlašovala.
@mejdylko píše:
přesně tak, mě ani nenapadlo, že bych mohla mít problém s rodičákem, když na netu všude je, že má na něj nárok každá matka v ČR. To jsem ale netušila, co mě čeká, když je přítel cizinec a mě tenkrát na tom úřadě málem vomejvali. Ale konečně se to dořešilo
Však právě a navíc, když má zakladatelka trvalé tak daleko.Aby se pak nestalo, že se to vyřizování protáhne a zůstane třeba bez peněz..Oni je zpětně doplatí, ale i tak..
A zakladatelko, nárok na PPM máš? Nebo budeš hnedka po narození mimča pobírat rodičák?
@Larr píše:
Ale já bych se nikde bez jeho souhlasu či přes jeho zákaz nepřihlašovala.
Ale já měla za to, že s tím majitel musí souhlasit..Aby se mohla přihlásit trvalým bydlištěm na jeho nemovitost, ale někdo tu psal, že stačí nájemní smlouva..
@Silwinka87 já zkušenost nemám
ostatní, když to tu píšou, předpokládám ano.
@Larr píše:
@Silwinka87 já zkušenost nemám
ostatní, když to tu píšou, předpokládám ano.
Já právě taky ne.. ![]()
@Silwinka87 píše:
Ale já měla za to, že s tím majitel musí souhlasit..Aby se mohla přihlásit trvalým bydlištěm na jeho nemovitost, ale někdo tu psal, že stačí nájemní smlouva..
právě že už ne, stačí doložit jen nájemní smlouvu (nesmí být podnájemní) a máš automaticky právo ze zákona na trvalé bydliště v bytě. Ale samozřejmě se kontaktuje dopise majitel nemovitosti a když o tom neví, tak může bejt pěkně vytočenej. Já bych to bez domluvy s ním neudělala. Za ten vyhazov z bytu by mi to nestálo.