Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Agáta13 píše:
@SIMONA1234 na jednu stranu jo, máš pravdu. Ta moje se taky cítí osamělá. Nadruhou stranu jsou to dospělé ženské a ani osamělost jim nedává právo narušovat jiným lidem soukromí. Měly by si najít nějaké zájmy, kamarádky a podobně- a k rodině se chovat slušně a civilizovaně. Já do její ložnice taky nevodím cizí lidi, navíc za jejími zády. Asi by se jí to taky nelíbilo.
Je to máma a vždycky bude. Bohužel jí akorát nedochází, že jejímu broučkovi už není pět, aby ho v noci kontrolovala, jak pěkně spinká. Že je to táta od rodiny. Jí prostě nepřijde, že jde o cizí rodinu a už vůbec, že by jim svou přítomností narušovala soukromí. Ona se cítí… být součástí této nové rodiny.
Ona, jak bylo napsáno, volá svou rodinu o pomoc. Pomoc, já se cítím sama, vemte mě mezi sebe, jsem přeci vaše maminka…
@Agáta13 píše:
@SIMONA1234 na jednu stranu jo, máš pravdu. Ta moje se taky cítí osamělá. Nadruhou stranu jsou to dospělé ženské a ani osamělost jim nedává právo narušovat jiným lidem soukromí. Měly by si najít nějaké zájmy, kamarádky a podobně- a k rodině se chovat slušně a civilizovaně. Já do její ložnice taky nevodím cizí lidi, navíc za jejími zády. Asi by se jí to taky nelíbilo.
Měla jsem takovou tchýni ve dvaceti třech letech…já mladá, blbá a slušně vychovaná…ona mi lezla do věcí, přerovnávala je…do bytu si chodila jako domů…Poslat jí do pr** fakt nešlo, byla splachovací. Měla na starosti celý dům, zahradu, muže…rozhodně nebyla opuštěná a nevyužitá. Je rozdíl nevychovanost (vodit cizí lidi do bytu k mladým a ukazovat, jak to mají zařízené) a osamělostí (byť manžela má) Na nevychovanost platí jediné, dát pravidla soužití, po dobrém a v nejhorším i po zlém, no…
Na osamělost najít využití, které co nejméně ublíží všem zúčastněným…
@Emilie píše:
Je to máma a vždycky bude. Bohužel jí akorát nedochází, že jejímu broučkovi už není pět, aby ho v noci kontrolovala, jak pěkně spinká. Že je to táta od rodiny. Jí prostě nepřijde, že jde o cizí rodinu a už vůbec, že by jim svou přítomností narušovala soukromí. Ona se cítí… být součástí této nové rodiny.Ona, jak bylo napsáno, volá svou rodinu o pomoc. Pomoc, já se cítím sama, vemte mě mezi sebe, jsem přeci vaše maminka…
Ano…souhlasím. A i ty „návštěvy cizích“ bere jako pochlubení se, jak si rodinka žije…dřív se to tak dělalo…ukázat návštěvě/známým, jak to mají mladí zařízené…bohužel…Z dnešního pohledu je to nevychovanost…
Jaký si to uděláš, takový to máš…
Kdyby mi někdo takhle často chodil do baráku na návštěvu a ještě se hrabal ve věcech, byla bych dost nepříjemná a bouchla tak, že by už asi chodit přestala. Neboj se toho, co ti hrozí? že tě bude pomlouvat nebo tě nebude mít ráda? No a co, už tak nemáš ráda ji.
A už vůbec bych nechodila na návštěvu, kdykoli si zavolá, že se jí zrovna posr…televize.. Ať si to manžel vyžere sám a jde tam bez Vás. Proč vy byste měli chodit s ním??
Já naštěstí takovou tchyni nemám, ti naopak mají málo zájmu..co už. A tím tuplem si nastav pravidla včas, protože s mimčem to bude na prášky úplně..
Hodně štěstí!!! ![]()
@SIMONA1234 píše:
Asi půjdu „proti proudu“…ale přijde mi, že je doma nešťastná…chlap ožrala…ona je evidentně „stará škola“, vše vyžehlené, vypucované, stará výchova…atd. Ona volá o pomoc..chce být užitečná, potřebná…ten její ožrala jí nepotřebuje. Ona je defakto sama (dle popisu zakladatelky) Ve vás vidí naději…druhý pokus pro vlastní rodinu…
Zkusila bych jí najít nějaké „využití“, které vám nebude vadit a zároveň jí pomůže cítit se potřebná…něco co by jí bavilo, přinášelo jí pocit užitku. Nemohla by vám třeba péct koláče?
Jako bych to psala já ![]()
@BlueFairy píše:
Jako bych to psala já
Tak já myslím, že každý tu situaci zhodnotí i ze strany tchýně. Ale je určitá hranice, jak v tom, nakolik jí může pomoct okolí, tak v tom, jak ona sama okolí využívá jako únik ze svých problémů.
Když je člověk nešťastný a nenechá si pomoct, může na dno stáhnout i ostatní. Já už bych se nenechala, přesně bych vytyčila hranice, poučila jsem se.
Tohle dela moje tchyne, ale nastesti ne nam, ale sestre od manzela. Jim to nevadi (fakt), jsou radi za pomoc. Ja jsem rada, ze jsme daleko a zijeme si podle sveho
kdybysme byli ale blizko, manzel by ji serval a udelal poradek, tim si jsem celkem jista.
@majki.r no tak to je jasné, já jenom, že tchýně se nikdo nezastal
však je tam psané, zabavit ji tak, aby neprudila ale necítila se odstrčená… Furt je to jeho máma
tak bych se to snažila řešit nějak rozumně. Kdyby na mě ale spustila vydírací pláč, tak to bych se s ni asi taky nebavila… ![]()
Souhlasím s menšinovým názorem a to si udělat z tchýně kamarádku. Zkusit se podívat na věc z jejího pohledu a uvědomit si, že život je moc krátký na to, aby se člověk rozčiloval nad malichernostma. Mám taky hroznou tchýni a kdybych to všechno měla napsat, tak vydám knihu. Jedna poslední perla byla, když jsem k nim došla se synem, ať si užijou vnuka, protože si stěžovali, že ho neviděli už 3 dny a tchýně na mě vypálila s otázkou, jestli nemám depresi, když jsem přišla. Bydlíme v jednom domě, bez samostatného vchodu, minimálně jednou denně bych ji nejraději vrazila pár facek, ať se ji v té hlavě rozsvítí ALE pořád je to babička mého syna a matka mého muže. Ze začátku našeho soužití jsem proti ní bojovala, hrozně mě to psychicky ničilo, v noci jsem nespala z nervů, zvracela jsem. Mám mnoho důvodů proč ji nenávidět, ale uvědomila jsem si, že to nemá cenu, bavím se s ní normálně, občas si dáme kafe, nenápadně ji usměrňuji k obrazu svému a dostávám ji tam, kde ji potřebuji. Díky tomu máme hlídání kdykoliv a za to jsem ochotná se nevyjadřovat k jejímu nejapnému rýpání a šmírování nás. Nikdy bych nevěřila, že si nechám od někoho tolikrát na. rát na hlavu a nepošlu ho do háje, ale je to tak. Momentálně jsem ve fázi, kdy mě sice vytočí během vteřiny ale já to do 3 vteřin pustím z hlavy a žije se nám všem mnohem lépe, než když jsem si sice vydupala svůj názor, ale zase bylo dusno. No zakladatelko držím palce ![]()
@Deynerys Tchyne ma problémy v manželství a tak se realizuje u vás.
Co s tím? Jeji syn jedine může zakročit a chránit svou úzkou rodinu. Je to jeho zalezitost.
Obavám se, ze on jeji chování nevnímá nebezpečně.
Najdete ji konicky. Plavani, nebo seniorske vyletovani kde by mohla byt i s jinymi babcami atd
@BlueFairy píše:
@majki.r no tak to je jasné, já jenom, že tchýně se nikdo nezastalvšak je tam psané, zabavit ji tak, aby neprudila ale necítila se odstrčená… Furt je to jeho máma
tak bych se to snažila řešit nějak rozumně. Kdyby na mě ale spustila vydírací pláč, tak to bych se s ni asi taky nebavila…
Souhlasím
![]()
@Deynerys
Ahoj, taky jsem měla takovou tchýni, neustále chodila za mnou a jejím synem nahoru do bytu (syn je jedináček),nemohla jsem se jí zbavit. Vrcholem všeho bylo, když nám chodila nahoru, když jsme spali, třeba o půl šesté ráno a že jde vzbudit jejího syna, že jí musí odvézt k doktorovi nebo do obchodu atd. Prostě to bylo strašné. Jsem ráda, že už tam nebydlím. Já být vámi, tak se odstěhuji, byla jsem často i v manželské poradně kde mi bylo řečeno, že dvougenerační bydlení prostě nefunguje.
@majki.r píše:
No podle úvodního příspěvku zakladatelku chápu, možná se tchýně snaží být „hodná“, ale aby mi někdo bez dovolení žehlil prádlo nebo zkoumal zásuvky, to mi moc v pohodě nepřipadá
no tak to je pres caru a ja nerikam „je to skvela zenska, chyba je v tobe“
ale mozna s trochou snahy a ustupkui z obou stran by se naslo idealni reseni.
ja myslim, ze kdyz mi nekdo hlida dite, tak si zaslouzi vypit si se mnou kafe a vyslechnout jeho trapeni, trochu pozornosti.
@Pudloslava píše:
no tak to je pres caru a ja nerikam „je to skvela zenska, chyba je v tobe“
ale mozna s trochou snahy a ustupkui z obou stran by se naslo idealni reseni.
ja myslim, ze kdyz mi nekdo hlida dite, tak si zaslouzi vypit si se mnou kafe a vyslechnout jeho trapeni, trochu pozornosti.
Ano, to je pravda
![]()