Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6663
15.9.18 15:45

No, ale takhle se pravděpodobně stane, že ten obal prostě hodí do nějaké hromady směsky, co mají v tom supermarketu, třeba to ani nevytřídí, bůhví co se s tím obalem stane, a ke zmenšení množství plastu to nepřispěje. Raději bych, když už bych nesehnala okurku bez obalu, ji vzala i s obalem a ten alespoň vyhodila do těch plastů.
Obal už stejně vzniknul, zaplatil se a někde bude ležet, případně se zrecykluje nebo alespoň spálí, pokud ho hodíš do žlutého kontejneru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
15.9.18 18:15
@sharunka03 píše:
@Evulina tak při nejmenším,jsem si donesla o jeden plast méně domů, no :roll: Ono to taky není všude a čas na trhy moc nemám,tak kupujeme,co máme poblíž :)

Ono je to možná o tom, jak kdo o tom uvažuje. Někdo chce vést svou domácnost bez plastů..potom to je s tou okurkou pochopitelné.
Já to mám ale trochu jinak..asi z víc globálního hlediska a usiluju o „Zemi bez plastů“. Je totiž fuk, jestli se nějaký ten plast z té okurky válí u mě doma nebo se válí v krámě, stejně to přijde do odpadu a je jedno, na jakém místě.
Nekupovat to a „nakažovat“ s tím ostatní a šířit informace je jediná, trnitá cesta, která vede k tomu, že se snad postupně bude o tom ještě víc a víc mluvit a bude klesat kupní síla a poptávka po věcech v plastových obalech.
Ale třeba ty okurkové kondomy by snad měly i co nevidět zmizet, mluví se o tom..tak uvidíme.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
15.9.18 18:18
@klamonožka píše:
No, ale takhle se pravděpodobně stane, že ten obal prostě hodí do nějaké hromady směsky, co mají v tom supermarketu, třeba to ani nevytřídí, bůhví co se s tím obalem stane, a ke zmenšení množství plastu to nepřispěje. Raději bych, když už bych nesehnala okurku bez obalu, ji vzala i s obalem a ten alespoň vyhodila do těch plastů. Obal už stejně vzniknul, zaplatil se a někde bude ležet, případně se zrecykluje nebo alespoň spálí, pokud ho hodíš do žlutého kontejneru.

To jo..ale já nakoupím 1 okurku v plastu, člověk za mnou koupí taky okurku v plastu = dva lidé koupí 2 okurky v plastu.
Ale - já nekoupím okurku v plastu a tu mojí okurku si pak vezme ten člověk za mnou = celkem byla nakoupena těmi dvěma lidmi jen 1 okurka v plastu = snížení poptávky po okurkách v plastu.
:mrgreen: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
15.9.18 18:49

čím to vůbec je, že se začaly okurky balit do plastu? Hygiena? A co taková mrkev? Jablko? Vždyt na to taky sahá kde kdo a nejsou jednotlivě balená :/ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
15.9.18 20:32
@Evulina píše:
To jo..ale já nakoupím 1 okurku v plastu, člověk za mnou koupí taky okurku v plastu = dva lidé koupí 2 okurky v plastu.
Ale - já nekoupím okurku v plastu a tu mojí okurku si pak vezme ten člověk za mnou = celkem byla nakoupena těmi dvěma lidmi jen 1 okurka v plastu = snížení poptávky po okurkách v plastu. :mrgreen: :P

No to je jasné, o tom to je. Ale když si tu okurku koupíš, tak už je jedno, jestli ji v tom krámě vybalíš z fólie nebo tu fólii vyhodíš sama.

@chs.jasmin píše: čím to vůbec je, že se začaly okurky balit do plastu? Hygiena? A co taková mrkev? Jablko? Vždyt na to taky sahá kde kdo a nejsou jednotlivě balená :/ :nevim:

Je to proto, že to jsou vyšlechtěné okurky s hodně tenkou slupkou - dají se strouhat do salátu i se slupkou a ta není tvrdá. Klasická okurka ze zahrádky se většinou musí škrabat. Ale ta tenká slupka nezabrání rychlému vysychání - a proto se balí, aby nevysychala.

No, já si radši oškrábu tu domácí… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
15.9.18 22:00

@sharunka03 Blbost to je, ale co ziskas tom ze obal sundas uz v obchode? Souhlasim s @Evulina nejspis pak akorat prijde do smesneho odpadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
16.9.18 08:30
@klamonožka píše:
Je to proto, že to jsou vyšlechtěné okurky s hodně tenkou slupkou - dají se strouhat do salátu i se slupkou a ta není tvrdá. Klasická okurka ze zahrádky se většinou musí škrabat. Ale ta tenká slupka nezabrání rychlému vysychání - a proto se balí, aby nevysychala.No, já si radši oškrábu tu domácí… ;)

Aha, to zní docela logicky. Ale někdy je prodávají i bez těch obalů. Možná jiná země původu nebo druh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.9.18 20:36
@chs.jasmin píše:
Aha, to zní docela logicky. Ale někdy je prodávají i bez těch obalů. Možná jiná země původu nebo druh.

Taky jsem na to narazila. V naší Jednotě za barákem mívají hadovky bez plastu, ale třeba v Tescu občas člověk narazí bez plastu jedině na polní okurku, hadovky jsou v plastu vždycky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
20.9.18 18:59

@klamonožka tak já moc doma místa nemám, abych skladovala nějak ty plasty, než to vyhodíme, tak i proto se snažíme nebrat věci v plastovém obale, pokud možno. Tak planetu jsem tímto nezachránila, ale měla jsem pak menší starost s plastem doma, no :D

@Evulina jo, mluví se o tom aspoň na netu, ale chtělo by to nacpat do tv místo těch stupidních reklam :roll: což mi je jasné, že nebude, nebo ne jentak hned:think:

já to chtěla taky pojmout s tou okurkou tak, že jsem tím chtěla na to upozornit a když bych jim to tam nechala vícekrát, nebo i jiní lidé, tak by je to třeba trklo a řekli by si, ono se jim to nelíbí, tak to zkusíme bez toho :nevim: nevím, no :think:

@Taciras no, já si právě myslím, že se to dost i zapařuje, zrovna dneska jsme koukala, ženská kupovala plastové okurky a byly pěkně orosené :D

já teda s tvrdou slupkou či ne, tak to jíme i s ní, nemyslím si, že by měla být jedovatá, teda pokud se bavím pořád o okurce hadovce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16923
21.9.18 13:11
@Evulina píše:
Taky jsem na to narazila. V naší Jednotě za barákem mívají hadovky bez plastu, ale třeba v Tescu občas člověk narazí bez plastu jedině na polní okurku, hadovky jsou v plastu vždycky :think:

Přesně tak. Náš vesnický coop má bez plastu a velké supermarkety s plastem. Ale přitom mám pocit, že i ta malá jednota má klimatizaci, jestli třeba ta vysušuje :nevim:

Ale já celkově ted hrozně propadla lokálním nákupům a supermarketům se vyhýbám obloukem. Docela pozdě, ale objevila jsem Tomáše Hejzlera a ten o tom moc hezky mluví a píše (vč zerowaste, ale možná jsem poslední, kdo ho do ted neznal :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
22.9.18 16:47
@sharunka03 píše:
@klamonožka tak já moc doma místa nemám, abych skladovala nějak ty plasty, než to vyhodíme, tak i proto se snažíme nebrat věci v plastovém obale, pokud možno. Tak planetu jsem tímto nezachránila, ale měla jsem pak menší starost s plastem doma, no :D

@Evulina jo, mluví se o tom aspoň na netu, ale chtělo by to nacpat do tv místo těch stupidních reklam :roll: což mi je jasné, že nebude, nebo ne jentak hned:think:

já to chtěla taky pojmout s tou okurkou tak, že jsem tím chtěla na to upozornit a když bych jim to tam nechala vícekrát, nebo i jiní lidé, tak by je to třeba trklo a řekli by si, ono se jim to nelíbí, tak to zkusíme bez toho :nevim: nevím, no :think:

@Taciras no, já si právě myslím, že se to dost i zapařuje, zrovna dneska jsme koukala, ženská kupovala plastové okurky a byly pěkně orosené :D

já teda s tvrdou slupkou či ne, tak to jíme i s ní, nemyslím si, že by měla být jedovatá, teda pokud se bavím pořád o okurce hadovce ;)

Jo ahá, tak to pak jo :D
Ale že ty čičmundy v Tescu zahltí nějaká sebereflexe, v to bohužel nedoufám. Resp. kdyby na place často ty „kondomy“ nacházel někdo z vedení, tak možná jo, ale nějaký brigádník, tomu je to šumafuk, vezme to, odhodí do koše a jede se dál :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
25.9.18 19:43

@Evulina no, bude to asi běh na dlouhou trať jako se vším tady v tom státě :roll:
už se zase budu chystat do Bezobalu, dost mi toho už dochází :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
26.9.18 16:30
@sharunka03 píše:
@Evulina no, bude to asi běh na dlouhou trať jako se vším tady v tom státě :roll:
už se zase budu chystat do Bezobalu, dost mi toho už dochází :)

Prý už budou mít brzy webovky.
A lobbuju tam za zvířecí krmiva :mrgreen:
Ale je fakt, že by asi museli být nafukovací, už tak tam mají plno a rozšířili regál směrem ke dveřím vlevo..
Jsem zvědavá, jak jim to nakonec dopadne s tou lednicí a chlazenými výrobky..i když my třeba teď mléčné máme svoje od kozy, kozina začla dávat víc mléka, tak už můžu i sem tam udělat jogut, tvaroh a sýr.. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
2.10.18 16:33

@Evulina

jé,tak to je taky bezva nápad, to bych odebírala pro kočky :palec:
jo,to máte výhodu,že si můžete udělat svoje produkty, docela se těším na ty mléčné výrobky od nich, snad to bude brzy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
5.10.18 17:59
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat