Finance v rodině – jsem divná já, nebo manžel?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80449
11.7.26 09:01

@karkarka jenže práce je, myslím si, paradoxně to, co by ji pomohlo nejvíc. Vypadla by z toho svého zacyklení typu - on věčné někde v pr.eli (rozuměj buď dělá nebo shání práci, aby vydělal, protože zemědělství) a já doma na všechno sama a peníze mi nedává a doma nic nedělá a všeho málo. Prostě by si po vykládala s jinými a možná by ji to otevřelo oči. Co my víme? Víme jenom to, co ona píše - a dávkuje to tak, že já chudák, a sem tam něco upraví. Neříkám, že je to snadné, ani náhodou ne, ale která žena na mateřské, notabene dvanáctý rok, to má s penězi lehké?
A podporovat ji, ať se rozvede, to nebudu ani omylem. Protože pak teprve bude v háji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2413
11.7.26 09:03

Ono to není tak jednoduché – najít práci bez praxe a kvalifikace se třemi dětmi. Nejdřív bych řešila práci a šetřila, a potom bych se rozváděla. Popř. žádost o rozvod podat může. Nejsem si jistá, ale myslím, že dluh, který by vznikl po podání žádosti, se už do SJM nepočítá. Další věc ale je, jestli ona bude mít kam jít a z čeho platit věci dětem atd. Ono je jedna věc chtít něco změnit, a druhá udělat to. Kór když 12 let nepracuje a má tolik dětí.
Práce z domova se najít dá a možná by to byl dobrý začátek. Popř nějaký úklid nebo brigáda. Prostě začít :kytka:

Příspěvek upraven 11.07.26 v 09:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22281
11.7.26 09:04

A to nejmladší dítě jde do školky ted od září nebo až za rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1002
11.7.26 09:14

@Anonymní 58550927 Pošli zprávu, třeba neco vymyslím. I kdyby drobnost, co by dětem udělala radost.🤔 Když on nemá peníze na dárky. Za kód do zasilkovny mohu neco poslat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8977
11.7.26 09:24

My jsme kdysi meli velkou krizi, chtela jsem se rozvést, ale byla jsem jeste poslední rok na RD, peníze zadny, taky jsem mela pocit, ze by manzel mel platit vic. Došla jsem ale k závěru, ze po rozvodu bych na tom.byla jeste hůř (a deti se mnou). Platila bych krom toho aktuálního jeste bydlení, energie, telefony, internet… všechny ty veci, co platil manzel. Ja jsem vlastne bydlela zadarmo. Jelikož se nikomu nedělo nic zlého (manzel neni alkoholik, násilník, sprostak…jen pominulo zamilovaní, prisla realita, meli jsme kazdy jinou představu o životě.. ), rozhodla jsem se rozvod odsunout, az budu mit na samostatný zivot peníze. Šla jsme do prace, kde jsem uz 4 roky, vypracovala jsem se, udělala si nejaky jmeno, příjem roste… ted mam dostacujici plat, hezky finanční polštář, prémie pomalu vyssi nez manzel a uz bych se klidně rozvést mohla, vse bych zvladla sama. Ale uz nemam tu potřebu, krize pominula, vztah se posunul… u vás asi nic nepomine, ale byť jsem ti taky radila rozvod, možná by bylo lepsi napřed získat nejakou praci a ten odchod si našetřit. Ted nemas nic i přesto, ze chlap plati spoustu věcí. Sama bys na tom asi byla hůř. Dala bych tomu ten cas a zacala pracovat co nejdřív. On se taky bude chovat jinak, kdyz na něm nebudeš finančně závislá. Jeste te bude prosit, abys s nim zůstala, at budes mit vetsi příjmy.. hledej praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
11.7.26 09:37
@inkakřivák píše: Více

Je to přesně tak. Dvanáct let je doma, za tu dobu dostali od státu na RP, přídavcích a daňových slevách více než milion korun. A ona k tomu přidala čistou nulu. Tohle si může dovolit žena s velmi nadprůměrně vydelavajicim a chápavým partnerem, ne žena soukromého zemědělce bez rezerv. A „překvapivě“ to zacina řešit až ve chvíli, kdy ten státní kohoutek vysychá, a najednou je všechno zpátky špatně a viník je jasně ten chlap. No nevím, ráda bych si poslechla jeho verzi. :think:
Kdyby pracovala, měla přivýdělek nebo jen nenatahovala ty mezery mezi rodicaky na co nejvíc, musel by se ten chlap starat, musela by s ním řešit, kdo vyzvedne ze školky, protože ona se musí udržet v práci např.,… On by se musel zapojit do rodinného života a ona by domů přinesla prachy - win-win.
Takhle ona se práci v tichosti vyhýbala, tak logicky ty činnosti kolem dětí a domacnosti zastala ona (to je alibi pro to si natáhnout rodičák), a teď je naštvaná, že to všechno dělala. Ale ta frustrace podle mě pramení z ní, ze strachu, jestli si najde práci, jaké to bude apod., proto má potřebu se věnovat problémům okolo a kombajnu. Je to klasický obranný mechanismus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80449
11.7.26 09:40

@Hanča1234 no přesně to co říkám. Ono to zní krásně, rozvede se, budeš mít vlastní život. Jo. Jenže k tomu potřebuje peníze, a na začátku hodně. Protože bydlení - kauce. Dávky? Než se vyřídí. Alimenty? Než se vyřídí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80449
11.7.26 09:44

Stačí se podívat do historie. Víte, že ještě v 19. Století se manželství bralo zejména jako ekonomický vztah? Protože ve dvou měli ti lidé šanci na lepší život, na to, že ho utáhnou. Až později se do toho přidal i vzájemný vztah a teď se to úplně překlopil - bere e se jen a jen z lásky. Ale ona ta ekonomika je taky důležitá. Prostě dva lidé utáhnou rodinu a bydlení líp než jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
11.7.26 09:54

Tohle je o moc perspektivnější případ než většina podobných, co se tu objeví. Chlap není alkoholik, gambler ani násilník a zakladatelka je inteligentní. Jen vůči sobě oba cítí frustraci, do které během let zabředli.

Větší samostatností, hlavně finanční, se nejen zlepší její pozice, ale nedivila bych se, kdyby se tím i změnilo jeho chování vůči ní, protože v ní přestane vidět kus nábytku. K ideálu to asi bude mít daleko, ale mají spolu tři děti a jak tu už bylo řečeno, mimo manželství pro ni ty možnosti nejsou v tuhle chvíli o moc lepší. Rozvod bych viděla až jako možný poslední krok, ne jako první. A rozvádět se kvůli kombajnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2362
11.7.26 09:59
@zrcadlo píše: Více

Nepracuje? Účetnictví pro manžela a jeho bratra není práce? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
11.7.26 10:12
@KKubula píše: Více

Tak pro bratra udělá jednou ročně daňové přiznání, a ano, manželovi vede účetnictví, což ji zaplaťpánbůh udržuje alespoň v nějakém kontaktu s pracovním procesem. Ale ne, prací myslím výdělečnou činnost, kterou neměla a nemá, a musí ji to štvát a dobíhá ji to. Podobné pocity má spousta žen, které čeká návrat do pracovního procesu a neumí si to představit, a spousta těch žen taky přehodnocuje zpětně tu dobu bez práce a vidí to jinak. Já jsem přesvědčená, že kdyby ona začala pracovat (za mzdu nebo plat), tak získá sebeúctu a spousta věcí se pohne. Ať už směrem k jinému nastavení v domácnosti nebo směrem k odchodu. Ale musí být nejdřív schopna uživit sebe a děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.26 10:21

@zrcadlo když už tak jeho bratrovi taky dělám komplet účetnictví, ale on narozdíl od bratra mi při odevzdání dpfo dá tisícovku a poděkuje. Ale to je jedno. Já už nemám sílu se pořád obhajovat. Tak třeba má vlastně pravdu, že jsem nevděčná, náročná pipina co jí nestačí že platí elektriku, poplatky a část jídla. Nikdo nepsal že nechci do práce, chci až půjde malý do školky. Do té doby jsem si říkala alespoň cokoliv na doma a to už hledám delší dobu, chodí mi to i na mail, ale většinou to je kombinace 3× týdně tam a 2× ho. Ráda bych si přivydělala a dělala to po nocích klidně, přes den se s tím malým satanem nedají dělat ani ty papíry co už dělám. Hlídání nemám žádné, takže čekám na školku jako na smilování.

• Citovat
  • Upravit
2362
11.7.26 10:25
@zrcadlo píše: Více

Jo, souhlasím, že pracovat za peníze by pro ni bylo výrazně lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.26 10:25

@zrcadlo a ano jako první jsem řekla, že si potřebuji vydělat peníze, potom právník a zeptat se co a jak. Nebudu dělat žádné ukvapené kroky, kdy to zase odnesou jenom a jenom děti. Ale v tomhle už nechci žít dalších x let.

• Citovat
  • Upravit
2362
11.7.26 10:26
@Anonymní píše: Více

Schválně sem napiš, co dnes celý den děláš. Myslím, že to bude zajímavé hlavně pro tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí