Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kriistyna, Ježíš fuj tohle cpani se bez hranic, neuměla jsem říct dost 😄 ale přestan v tom nejlepším…nesmysl ![]()
@Lamicka2016 moje kamaradka měla novorozenacka cely den na prsu a furt rvala, tak zkusila ještě dokrmovat MO a od té doby pohoda měla hlad ![]()
@Payus no ha se nacpala poprvé a asi na chvíli zase naposledy ![]()
@Lamicka2016 wauu
pribírá krásně..a pak že vám to nejde. Jste moc sikovni
jen tak dál Lamici ![]()
@Payus ale přiznám se, že jsme domů koupili Nutrilon. Jak jsme nic neodsali a bylo 20 večer lékárny zavřený. Tak představa, že bude hladovet až do druhého dne odpoledne neb ja nejsem od nás z hor pojízdná
nic moc. Tak ať radši doma máme ![]()
Teď malý po venčení spí v nosítku, ale mně se v něm blbě docela cokoliv ještě dělá.
musíme ten spánek přes den nějak vypilovat. Poslední dva dny nedal ani hodinu v kuse.
Za to večer mezi námi v posteli zarezava.
Holky a když ho uspim na prsu tak se nedá odrihnout. Řešili jste nějak?
@Lamicka2016 haha znám, Standu jsem hystericka poslala 1.1. 2020 v 6 ráno na bulovku do lékárny, že nemám mliko, a kde si cosi
no jel co se mnou měl dělat ![]()
Hele klobouk dolů že ho nosis tak malého, já neměla nositko snad do 3m, takže super a budeš to mít bezva vychytany
Denis vždycky po baste usnul a odrihavanim se budil, takže to jsem neměla vychytaný.
@Payus já jsem v tomhle taky pacient a hlavně mi do té odsavačky teklo vždycky druhé prso než se kojil a od té chvíle nic. takže noc jak fík a já se cítila jako špatná matka ![]()
ono ty hormony v 6 nedělí mávají ![]()
No on právě už 3 den přes den nespí.
v 8 vstaneme a do 21 kidně nespí, max hodinu na vycházce, ale doma vůbec. Přijde mi na to maličký a já už jsem psychicky mimo, protože tu mám ještě 5 psích dětiček, o rekonstrukci a domácnosti nemluvě.
No a nevím kde je ta chyba, v ruce zabre hned, v leže spolu taky, ale jak odejdu začne řvát, odložím a opět řev ![]()
Napadá mě, že ho uspávám na prsu tak možná tím jak pořád cumlá a v podstatě to není to jedno velké kojení za 3 hodiny jak bylo před tím…a nebo drhá mylšenka..moc čokolády
prý v tom je taky kofein.
Jen vím, že bez toho denního spánku to nejde. Nemám pro domácnost ani hodinu v kuse ![]()
@Payus jsi boží
@Lamicka2016 přesně sis odpověděla sama ‚je ještě maličký/šestinedělí‘
Lami, zkus se trochu hodit do klidu, to, co je teď, bude za týden úplně jinak, to šestinedělí je fakt divoké a nic s tím neuděláš
chce to jen přečkat, ono se to spaní a všechno nějak ustálí a stejně se bude ještě stokrát do roka měnit
jinak já třeba nekojila na požádání (vím, že teď se všude razí kojení na požádání), ale co dvě/tři hodiny pravidelně už od narození (přibíral krásně celou dobu), udělala jsem v tom režim a on se naučil spát podle toho, kdy je po jídle (a dodnes jídelní i ostatní režim jedem)… i když spaní přes den je dodnes tragedie (už dlouho má jen jeden denní spánek a to max hodinu, fakt hodně vyjímečně hod a půl a to většinou jen když ležím s ním), tak aspoň v noci už to oproti začátku jakž takž jde… jestli ti spí v noci, je to mnohem větší výhra, než přes den, ale to bys zjistila až dlouhodobou spánkovou deprivací jak my všechny tady (krom Páji, samozřejmě
) jinak já dávala odříhnout po každém kojení a v pohodě
že nestíháš domácnost je opět normálka, třeba se to zlomí po šestinedělí, nebo ti nezbyde, než dělat vše s nosítkem (tak jsem to dělala já
) a o těch štěňatech jsem ti psala už dávno, že si myslím, že na ně nebudeš mít teď tolik prostoru, co bys chtěla, holt malé mimčo tě potřebuje zejména v šestinedělí téměř nonstop ![]()
jestli se mu hodně bimbá hlavička, tak máš nosítko buď špatně nastavené, nebo nemáš udělanou (nebo špatně udělanou) oporu, nebo máš velké nosítko
ta hlavička se trochu kinklá vždycky, ale nesmí to lítat moc ![]()
@MiliKuu Děkuji i tobě za zkušenost. Já o režimu začínám uvažovat ač jsem ho moc nechtěla
ani jeden z nás moc režimový a tabulkový nejsme. On je malý asi na nosítko ještě prostě pidi. A popravdě u nás je to pořád tak, že potřebuji i na štafle a tak ![]()
No a o štěňátka nejde. My máme 5 dospělých psíků, a ty máme jak děti takže potřebují také pozornost a péči, vyvenčit, uvařit maso… Ale tak lidi zvládají kojence a malé dítě. Musíme si jen nějak najít cestu zase k tomu spánku. Ze začátku prostě spal a já asi něco prostě pokazila. Teď opravdu zabrat neumí. Nebo umí. Vzdálím se a jede řev. ![]()
@Lamicka2016 jak píše Mili, bohužel.. U nás šel stranou i starší kluk, bohužel, nezvládla jsem jak jsem byla zvyklá a kluci moc nepomáhají. Takže pak jsem jela jako stroj, ale všechno na úkor kojeni
to si myslím já.. Prostě jsem nezvládla všechno a někde se to vysrat muselo
at pomůže táta tedka. Já se teda nehroutila že je na flasce.
@Lamicka2016 Lami, určitě jsi nic nepokazila. Jak píše Mili, zpočátku se všechno mění ze dne na den (a i později třeba z týdne na týden, už máš pocit, že jsi na to přišla a najednou je všechno jinak). Je mi jasný, že si myslíš, že všechno zvládneš jako dřív, ale teď je to opravdu jiný a měla bys trochu myslet na odpočinek. Ne nadarmo dřív ženský v šestinedelí nedělaly NIC, o všechno se staraly ženy v rodině nebo sousedky. Takže fakt, hoď se do klidu, vykašli se teď na domácnost, péči o psy osekej na nezbytné minimum. Jestli můžeš někoho požádat o pomoc, tak si mu řeknu. Ono se to nezblázní, fakt. I když u nás jedinej, kdo je fakt vysmátej, je čokl - protože procházky dělaj dobře jemu i miminu, takže o ně nikdy nepřijde ![]()
S tím usínáním to bohužel tak je - některý děti prostě potřebují ten kontakt, a mnohem déle než v šestinedělí. Takže pak to buď vyřeší nosítko (tam je otázka, jestli máš to pro úplná mimina nebo to větší) a nebo se holt podřídíš dítěti. Protože Elimu je vaše rekontrukce a plány fuk
U nás to bylo trochu jiné, protože Anka nejdřív nedělala nic než že spala a pak do půl roku spala luxusně. Bohužel jsem trochu nabyla dojmu, že to mám v paži a nic mě nepřipravilo na peklíčko, který přišlo, když bez varování přestala spát úplně ![]()
Ten režim můžeš zkusit, ale podle mě - se vší úctou k Miliině zkušenosti - si to Eli bude kočírovat sám. Co jsem vypozorovala, tak jsou děti, které režim jedou v pohodě a děti, který jedou hlava nehlava. A jako neuděláš z režimovýho dítěte „volnomyšlenkáře“, tak to nejde naopak. Já jsem kojila na požádání a vycházelo do +- na 3 hodiny (na 2,5, jestli se pamatuju správně). A pak byly dny, kdy prostě byla u prsa furt. Na režim jsem zvykla, vyhovoval mi, myslím, že pro děti je důležitý. A Anka si ho zničehonic přehodila a začalo nám vycházet tříhodinový spaní přes poledne. Takže oběd ve tři v půl čtvrtý. To mi přišlo hrozný, všichni kolem kecy… Mohla jsem se stavět na hlavu, uspávala jse dřív, držela jsem dýl, nic nepomohlo. Tak jsem to přijala, přestala bojovat, ono to trvalo dva týdny (který se samozřejmě zdaj jako věčnost) a pak to zas bylo jinak. To samý, když přestala spát přes den - vyzkoušela sem všechno možné i nemožné, obě jsme byly frustrovaný, že to ta druhá furt nechápe a když jsem to nechala být, tak se to samo vyřešilo.. Podle mě to ten tlak všechno hrozně zhoršuje… Jo, a co se týče uspávání, uspávám u kojení. Není to ideál, chtěla bych to jinak, ale jinak neusne, leda po hodinovém výšlapu v nosítku venku. Ale jsem přesvědčená, že to není tím, že jsem si ji naučila. Dlouho totiž usínala normálně v postýlce, během chvilky. A pak to naednou přestalo fungovat. Stejně jako měsíce spala v postýlce vedle mé postele a teď spí na mně. Ne vedle mě, ale na mně. Takže když někdo tvrdí, že jeho dítě usínalo samo v postýlce (bylo bez plenek v roce, nechávalo se hlídat od útlého věku)…, tak měl kliku na dítě, kterýmu tak vyhovovalo usínat (být bez plenek, nechat se hlídat…) ![]()
Jak říká Mili, zkus se hodit do pohody. Ona je to taková knížecí rada, ale vážně - čím víc budeš ve stresu, tím víc to z Tebe bude Eli nasávat a bude nervóznější i on - a bude hůř spát, hůř pít…a Ty budeš ještě ve větším stresu a furt dokola. Ber to tak, že je to tvoreček, který instinktivně ví, co potřebuje a co je pro něj dobré. Tak se na něj nezlob.
@Payus hele však kolik dětí je na UM a jsou zdravé a chytré. Ono to taky není vše. Moje teta má 3 dcery a u každé kojila přesně 3 týdny a pak mléko nebylo Aniž by měla stres nebo cokoliv. Někdy to tak je.
Já třeba myslím, že to, že jsem dřela až do porodu. Vážně se nešetřila, tak jsem měla tak pohádkový a krátký porod
hned bych ten den vrátila ![]()
A chlap se u nás opravdu snaží. Jen je do 15 v práci, pak s námi jde venčit a do večera pak dře ještě na domě. Už bychom rádi hotovo a začali žít jako lidi. Do toho dělá ještě mnohdy i ve volné dny melouchy, ale i tak přebalí, vykoupe, Nákupy a vše…
no budu doufat, že se to zlomí. jde o posledních pár dnů, nikdo nemůže jen 13 hodin ze dne uspávat ![]()
@Ba-stet
krásně napsané a já jsem chtěla vše dělat intuitivně, naopak jak mi leží u prsa a spinká, rypáček zapíchnutý v prsu tak je i mně hrozně krásně ![]()
Pak mi dole začne štěkat a kňourat 14 letá Kačka o kterou jsem v květnu málem přišla a vím, že už jí nemám na roky a nechci si pak vyčítat i čas co pro ní nebyl. Tak se malému pomalu vyvléknu a jdu rychle ořezat králíka ( babka má dietu), uvařit zbytku hovězí, mezitím řev v chůvičce…nakrmit smečku. Pak rychle nahoru a skřítek má už v oku i slzičku, poprvé řev i se slzou, tak skoro bulím i já ![]()
@Ba-stet tos napsala fakt krásně
já akorát na pravou míru mého režimu
mně nic jiného ze začátku ani nezbylo, kvůli těm kolikám musel mít malý aspoň dvě hoďky kojící rozestup, jinak to bylo větší peklo 🤦🏼♀️ @Lamicka2016 já taky získala režim až s mimčem
a jinak já to nemyslím nijak zle, sama jsem začala mít úklid a takové ty věci okolo domácnosti, co mi přišlo normální denně, v paži až třebas po půl roce, jako že není třeba denně drhnout zrcadla, když nejsou špinavá, nebo že zem taky není třeba vytírat na celých skoro tři sta metrech denně
nebo rekonstrukce - zrovna máme už měsíc rozbitou kuchyň, manžel to dělá všechno postupně sám, po práci, když má volno… no a co se dá dělat, já mu teď nemám kdy pomoct, tak to trvá dýl, ale to je celé
stejně jako zvířata, holt jsem musela všechno omezit na nejnutnější - krmení, kydání, zavření/otevření a nazdar
nejsou to teda psi, ale měla jsem naučené ovce, kachny i prase na zavolání, drbání a tak… no bohužel
a zrovna teď řeším se ségrou, že ač Vánoce miluju a vždycky jsem měla všechno už první advent pintlich, tak letos adventní věnec budu dělat až někdy tento týden, cukroví nebude třicet druhů, ale pět nebo sedm, dveře ozdobím až někdy a vločky na oknech letos prostě nebudou
ale zas ty Vánoce s malým budou mít jiný rozměr
a tak to nějak vneslo ‚klid do duše‘ nebo jak to říct, když jsem to aplikovala i na domácnost a zvěř… prostě všechno naráz nejde na 1000% a život je otázkou priorit
každopádně přežij co nejrychleji šestinedělí a pak se mysl opravdu o kus rozjasní ![]()
Jinak pár fotek z dob kdy ještě spal, starajicich se psisek, a kuchyně co zrovna tvoříme. Až v ní půjde vařit a dodělame obývák a jídelnu, tak konečně začneme fungovat a já se snad i hodím do klidu ☺️️