Jít na pohřeb?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4511
29.7.19 17:44

Na svatbu nejdu bez daru, na pohřeb zase nejdu bez kytky. Alespoň jednoduchá je pro mě nutnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
29.7.19 17:51

@smoule.koule tak my v kostele dávali kytky k rakvi vepředu, před oltářem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
29.7.19 17:55

Jasne, kytka je nutnost. 2,4 ruze serizle s cernou stuhou. Me to prijde neslusny prijit na pohreb bez kvetiny. A na pohreb bych sla, pokud to byl kamarad. Je to rozlouceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
29.7.19 18:01

Fotky z pohřbu?…to nic není…kdysi, když zemřela babička od exmanžela, tak jsme tam jeli všichni, pohřeb byl s otevřenou rakví, no nebylo mi to příjemné, divné…třeba v naše rodinné archivu máme ze všech pohřbů pár fotek, prostě se to tak kdysi dělalo…ale tady u babička, chtěla tchýně i video…tak to mi hlava nebrala…brrr….jinak bych přítele podpořila, kdyby mě tam chtěl/potřeboval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
29.7.19 18:12

Za me kvetinu ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
29.7.19 18:18
@Qadra píše:
Nutná není, ale jeden karafiát Vás cenově nepoloží

Na pohřeb se nosí sudý počet květů :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
29.7.19 18:25

@vokishka To bychom asi i udělali, ale rakev dovezli asi půl hodiny před obřadem, dovnitř svolali asi dvacet minut před a pak nebylo k hnutí. Kostel doslova praskal ve švech, takže my, co jsme přišli tak 15minut před obřadem, jsme se k rakvi ani nedostali a rakve jsme viděli až když je vynesli ven a odvezli.
Ono když jdeš na pohřeb chlapa, kterýmu je 35, je ta účast bohužel většinou jiná než u chlapa, kterýmu je 80:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4511
29.7.19 18:50

@smoule.koule my jsme za poslední roky byli na pohřbu dvakrát jednou se dávali pohřebce a taje vyskladala na rakev a podruhý byl pohřeb přímo u rodinnýho hrobu a byl to třicátník a dostat se k hrobu a položit kytku to bylo šílený :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
29.7.19 18:54

Vždycky nesu na pohřeb sudý počet květin. A neřeším, kam se skládají a jestli chtějí pozůstalí kondolovat. Prostě je to pro mě symbol úcty k zemřelému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
29.7.19 18:55

Ano, květinu s sebou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
29.7.19 19:20

@Ravedd ano, pokaždé je to jinak. Ale ať už kytku nebo ne, důležitá je v tu chvíli přítomnost a rozloučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
29.7.19 20:21
@smoule.koule píše:
@vokishka To bychom asi i udělali, ale rakev dovezli asi půl hodiny před obřadem, dovnitř svolali asi dvacet minut před a pak nebylo k hnutí. Kostel doslova praskal ve švech, takže my, co jsme přišli tak 15minut před obřadem, jsme se k rakvi ani nedostali a rakve jsme viděli až když je vynesli ven a odvezli.
Ono když jdeš na pohřeb chlapa, kterýmu je 35, je ta účast bohužel většinou jiná než u chlapa, kterýmu je 80:-(

tak ono záleží i na velikosti kostela nebo obřadní síně. Taky jsem byla na pohřbu chlapa před 50, hodně lidí. A pak na pohřbu dítěte, kdy se někteří ani nevešli a museli zůstat venku. Bohužel, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
29.7.19 20:33

Pokud je to člověk, kterého si znala více, tak se květina hodí - pouze sudý počet!!! V kostele se buď dává přímo k rakvi - před obřadem se nebožtíkovi u rakve pokloníš (křesťan udělá na rakev křížky). Nebo když rozloučení pokračuje na hřbitov, tak můžeš květinu hodit přímo do hrobu (po té, co je rakev do něj spuštěna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
29.7.19 20:40

@vokishka Ano, to je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.19 22:21

Jít či nejit

Chci se zeptat. Manželův strejda má v týdnu pohřeb.. Manžel je na cestách takže se nezúčastní. A teď mám dilema zda mám jít alespoň já nebo ne. Strejdu jsem znala, byl to hrozně moc hodný pan, ale bohužel nemoc nad ním vyhrála a bohužel nás opustil. Nejhorší je, že své druhé dítě přežila i jeho maminka (necelých 90 let) která se snad pohřbu zúčastní. Problém je trošku, že se strejdovou manželkou nikdo moc nevychází a obávám se že dojde minimálně k hádce, protože maminka chce svého syna dát na hřbitov kam chodí za manželem, manželka svého manžela chce úplně někam jinam.. No bude minimálně hádka. Na pohřbu bude i sestra zemreleho. Mám dilema jestli se zúčastnit nebo ne. Hlídání pro syna nemám, druhý syn bude ve školce. Bojím se jestli to zvládnu přeci jen jsem nikdy na pohřbu nikomu nebyla takže nevím ani co to obnáší. Mám to z ruky, ale za poslední rozloučení mi to za to stojí. Už jen, abych byla opora pro tchyni a pro její skoro 90 letou maminku. chtela bych tedy znát názor který z Vas to mají za sebou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky