Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Možná, že budu nenáviděna, že jdu proti proudu, ale na pohřeb bych nešla.Nemáš k zemřelému žádnou vazbu. Teda žádnou povinnost zúčastnit se pohřbu. Jde pouze o tvé rozhodnutí. Pokud by švagr odkázal manželovi dědictví ve výši minimálně desetinásobku tvého platu, tak asi by bylo vhodné příslibit účast, ale to se nestalo. Navíc, ty by si byla na pohřbu hlavní hvězda-nikoliv nebožtík. Není důvod se zúčastnit.
Já bych jela, protože mě o to partner požádal. Z vlastní zkuenosti vím, že člověk potřebuje někoho blízkého. Rodinu bych nehodnotila a jela tam čistě jako jeho opora. Jak za sestrou, tak na pohřeb.
@Božislava důvodem je to, ze ji požádal partner. To uz tak v partnerství chodí, ze se podporite. A jí to skutečně nic neudělá, doprovodit ho na pohřeb.
@Božislava píše:
Možná, že budu nenáviděna, že jdu proti proudu, ale na pohřeb bych nešla.Nemáš k zemřelému žádnou vazbu. Teda žádnou povinnost zúčastnit se pohřbu. Jde pouze o tvé rozhodnutí. Pokud by švagr odkázal manželovi dědictví ve výši minimálně desetinásobku tvého platu, tak asi by bylo vhodné příslibit účast, ale to se nestalo. Navíc, ty by si byla na pohřbu hlavní hvězda-nikoliv nebožtík. Není důvod se zúčastnit.
Nenavidet te nebudu
ale tohle je s prominutim dost pitomy nazor. Za prvni - nejde o zemreleho, ale o podporu partnera, ktery o jeji pritomnost pozadal. Za druhe - jako v pripade velkeho dedictvi by to bylo v poradku? Na mrtveho vlastne kasleme, jinak bychom nedorazili, ale dik za ty prachy? No tebe bych tak chtela v rodine
Za treti - za hvezdu by byla tezko, pokud neni cela rodina fakt divna, ja takhle byla s pritelem na pohrbu v jeho rodine, kdyz jsem nikoho neznala a fakt me nikdo neresil, rozhodne jsem nebyla za hvezdu. Jakoze vejde, vsichni se otoci od rakve a budou cumet uz jen na ni a na neboztika zapomenou?
To jako myslis vazne?
My se s manželovou rodinou také nestýkáme, nevoláme si, prostě nic o sobě nevíme. Jsem víc v kontaktu s jeho bývalou manželkou, než třeba se švagrovou, se kterou to je pouze ahoj když se jednou za rok potkáme a jdeme si dále po svých. Nicméně na pohřeb bych určitě šla. Přítel bude potřebovat podporu. Takže bych tam byla, ale stoupla bych si do zadních řad a pak šla kondolovat. Když jste spolu je to slušnost a pro něj podpora.
@Anonymní píše:
Prosím anonymně. Mam 3roky přítele, oba jsme ve věku cca 50let. Přítel má tři sourozence a v jejich rodině to funguje tak, že se nenavštevují, žádné narozeniny, vánoce, nevolaji si, myslím, že vzájemně neví, kolik kdo má dětí, vidí se pouze náhodně, bydlí v okruhu cca 60km.Ze začátku jsem s tím měla velký problém, ale bohužel to, co mají zažité roky, nezměním a tak se snažím neřešit. Včera zemřel priteluv švagr. Volala to sestra, přítel se sbalil a trval na tom, ať jedu s ním. Já jsem to odmítla s tím, že jsem ho nikdy neviděla a že si myslím, že když už, tak je to rodinná záležitost, čerstvá tak, že s ním chce třeba sestra mluvit v soukromí, potřebuje peníze, něco zařídit a že tam nemám co dělat. No, vyslechla jsem si, že tak si nepředstavuje v dobrém i ve zlém, jak jsem ho zklamala atd. Mám chuť mu říct, že se o švagra za života absolutně nezajímal a já jsem teď bita za jeho pokrytectví. Nechtěla jsem jít ani na pohřeb, ty lidi vůbec neznám a začínám mít pocit, že mu jde o to ukázat mě vedle sebe. Jít, nejít?
Ja bych priteli vyhovela. Nutit te nemuze (to by mel on take vedet a respektovat), ale prijde mi to normalni jit tam, kdyz je to pro partnera dulezite, chapu ze ho to mrzi. Mam spis dojem, ze tam hraje roli u tebe jeste neco jineho, nejake vase stare royepre s pritelem v teto veci? netusim…Jinak v dobrem a ve zlem plati pro manzele. On te pozadal o ruku?
ja bych jela, je to jeho sestra, zajímavé, ze se většinou nesetkavaji rodiny partnerů než partnerek, možná proto ze muži moc na rodinování nejsou.
@violass píše:
ja bych jela, je to jeho sestra, zajímavé, ze se většinou nesetkavaji rodiny partnerů než partnerek, možná proto ze muži moc na rodinování nejsou.
Zajímavé je, že u nás to muži na rodinování jsou.
Přítel tě tam chce,je to tak strašná oběť?Jejich vztahy ti přijdou zvláštní…Ale přítel tě poprosí,abys s ním jela v této situaci a ty nechceš…To zase přijde zvláštní mě..Třeba se bojí,že se ségra zhroutí a on nebude vědět co s ní,tak tě tam chce jako podporu probuh.. ![]()
@Mrs.bloud píše:
Ja bych priteli vyhovela. Nutit te nemuze (to by mel on take vedet a respektovat), ale prijde mi to normalni jit tam, kdyz je to pro partnera dulezite, chapu ze ho to mrzi. Mam spis dojem, ze tam hraje roli u tebe jeste neco jineho, nejake vase stare royepre s pritelem v teto veci? netusim…Jinak v dobrem a ve zlem plati pro manzele. On te pozadal o ruku?
Ano, vidíš to dobře. Já mám rodinu, kde všichni o sobě víme. A to, že oni se nepotřebují, nezajímají se o sebe, léta, to prostě nechápu a snažila jsem se ho párkrát postrčit, aby jsme je třeba pozvali k nám nebo na nějakou neutrální akci a on hned útočí, že to mají v rodině jinak, nejsou tak vzorní jako my. Je to tak, že tento vzor z rodiny se posunuje dál a třeba přítel nemá absolutně potřebu vídat svoje vnuky,dokonce snad i žárlí, když už si jednou za rok domluvím s jeho dcerou hlídání jeho vnoučat. Pro mě je to dost zásadní a nevím jak s tím naložit.
Já spíš nechápu, proč tady každá druhá píše, že přítel bude potřebovat podržet a oporu. Jestliže mají v rodině takove vztahy, tak nepředpokládám, ze by přítel svého švagra nějak oplakával. Neřeknu sestru, ale švagra, kterého prakticky nevídal?
@Mandarinka01 No mě taky není jasný, když se s někým nestýkám za života, tak proč mu chodit na pohřeb? To už je snad zbytečné.
@Anonymní píše:
Ano, vidíš to dobře. Já mám rodinu, kde všichni o sobě víme. A to, že oni se nepotřebují, nezajímají se o sebe, léta, to prostě nechápu a snažila jsem se ho párkrát postrčit, aby jsme je třeba pozvali k nám nebo na nějakou neutrální akci a on hned útočí, že to mají v rodině jinak, nejsou tak vzorní jako my. Je to tak, že tento vzor z rodiny se posunuje dál a třeba přítel nemá absolutně potřebu vídat svoje vnuky,dokonce snad i žárlí, když už si jednou za rok domluvím s jeho dcerou hlídání jeho vnoučat. Pro mě je to dost zásadní a nevím jak s tím naložit.
Jo a teď opravdu ve vhodnou chvíli si mu to nandala a vrátilas mu to ![]()
@Anonymní píše:
Prosím anonymně. Mam 3roky přítele, oba jsme ve věku cca 50let. Přítel má tři sourozence a v jejich rodině to funguje tak, že se nenavštevují, žádné narozeniny, vánoce, nevolaji si, myslím, že vzájemně neví, kolik kdo má dětí, vidí se pouze náhodně, bydlí v okruhu cca 60km.Ze začátku jsem s tím měla velký problém, ale bohužel to, co mají zažité roky, nezměním a tak se snažím neřešit. Včera zemřel priteluv švagr. Volala to sestra, přítel se sbalil a trval na tom, ať jedu s ním. Já jsem to odmítla s tím, že jsem ho nikdy neviděla a že si myslím, že když už, tak je to rodinná záležitost, čerstvá tak, že s ním chce třeba sestra mluvit v soukromí, potřebuje peníze, něco zařídit a že tam nemám co dělat. No, vyslechla jsem si, že tak si nepředstavuje v dobrém i ve zlém, jak jsem ho zklamala atd. Mám chuť mu říct, že se o švagra za života absolutně nezajímal a já jsem teď bita za jeho pokrytectví. Nechtěla jsem jít ani na pohřeb, ty lidi vůbec neznám a začínám mít pocit, že mu jde o to ukázat mě vedle sebe. Jít, nejít?
mne zemrela pred mesicem ex svagrova ..taky jsem sla sama , pritel ji neznal . Ve stejny mesic o neco drive zemrela i jeho matka , tam ofiko pohreb nebyl a za ni jsem s nim nejela , videla jsem ji cca dvakrat a nemyslim, ze by pro ni bylo prijemne v poslednich dnech takove obecenstvo … dulezite , ze tam mela vsechny deti .