Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Rozárka78 píše:
To jsi měla na mysli asi mě, že? Tak si po sobě přečti ten příspěvek, co jsem citovala ve smyslu „takže je jako cool nasekat si tři děti a pak vypisovat na internetu, jak toho lituju“. Po tomhle bych s coming outem asi nepřišla
Vzdyt se jen zeptala, tak kde je problem, proc, tak do ni sijes?
@Mirka Dušínová píše:Když dítěti dáš lásku a vše, co je ve tvých silách a možnostech a ono tě na stáří odkopne jak prašivého psa, pak ano lituji, že jsem přivedla na svět toto dítě.
@LAlezane Aha, takže je free cool a in v naší společnosti a době přivést na svět dvě až tři děcka a pak netu informovat široké okolí, že to byla chyba…a aby bylo jasno nemám nic proti lidem, co se rozhodnou děti nemít nebo mít jenom jedno
@Ter85 ahoj
já tohle obdivuju
osobně jsem max pro dvě a to hlavně i z finančních důvodů.
@Rozárka78 píše:
To jsi měla na mysli asi mě, že? Tak si po sobě přečti ten příspěvek, co jsem citovala ve smyslu „takže je jako cool nasekat si tři děti a pak vypisovat na internetu, jak toho lituju“. Po tomhle bych s coming outem asi nepřišla
Takže tímhle v podstatě říkáš, že přivést na svět třeba tři zdravé děti a pak toho litovat je pořádku… o. k., ale nenapsala nic zajímavého navíc k zamyšlení, jako proč se to třeba může někomu stát… ![]()
Mám děti a nelituji, i když v momentě, kdy ječí jedna přes druhou bych je nejradši vykopla na Mars.
Ale setkávám se poměrně často s ženami, které řeší emoce a psychiku ve vztahu k dětem a část z nich opravdu lituje, že mají děti a drtivá většina z nich z toho má silné pocity viny.
Litují nejčastěji proto, že ačkoliv většina z nich má dítě jen jedno, tak to prostě zvládají jen těžce (děti jsou obvykle do předškolního věku). V kombinaci s problematickou rodinou, drtivou únavou to často způsobuje tyto pocity.
Na druhou stranu jsem se už setkala i s více ženami, jimž bylo opakovaně řečeno, že na svět přijít neměly, že toho jejich matka lituje a kdyby měla volit znovu, tak by to nebyly.
Obě dvě skupiny s tím bojují jen velmi těžce.
@Doe_Jane píše:
To fakt někdo lituje toho, že má děti?![]()
Taky mě to zarazilo. Mít dítě je přeci svobodné rozhodnutí, kdo prcka nechce, ať ho nemá. Dnes běžná věc. Mám dvě, třetí na cestě a nelituji.
jak už tady někdo zmínil, sice občas je to o nervy, ale hlavní je zdraví. ![]()
@Mirka Dušínová Nelituju, že mám děti. Ale vcelku pravidelně lituju, že už jsem se několik let nevyspala tak jak bych si přála, že jsem neměla s manželem ani půl den o samotě bez dětí a že v podstatě veškerý náš bezdětný život skončil, protože je nemůžeme nikomu ani na chvili udat. ![]()
@Anonymní píše:
Když dítěti dáš lásku a vše, co je ve tvých silách a možnostech a ono tě na stáří odkopne jak prašivého psa, pak ano lituji, že jsem přivedla na svět toto dítě.
Vidíš, tohle by třeba bylo zajímavé… třeba názor někoho, kdo děti vychoval a ve stáří na něho prděj…ovšem nevíme jaká byla ta výchova, že
@Amelie30 píše:
Taky mě to zarazilo. Mít dítě je přeci svobodné rozhodnutí, kdo prcka nechce, ať ho nemá. Dnes běžná věc. Mám dvě, třetí na cestě a nelituji.jak už tady někdo zmínil, sice občas je to o nervy, ale hlavní je zdraví.
Více či méně svobodné rozhodnutí to je, ale minimálně u prvního dítěte člověk netuší, do čeho jde a někdy je to prostě moc náročné. ![]()
@Mirka Dušínová píše:
Takže tímhle v podstatě říkáš, že přivést na svět třeba tři zdravé děti a pak toho litovat je pořádku… o. k., ale nenapsala nic zajímavého navíc k zamyšlení, jako proč se to třeba může někomu stát…
Ne ne, to v žádném případě neříkám. Jen to, že nerozumím, proč někdo otevírá podobnou diskuzi, když k věci zaujímá naprosto jasné stanovisko. Stejně jako by někdo, kdo je proti potratům založil diskuzi „Byly jste na potratu?“ Prostě mi to přišlo jako provokace a pokud to tak není, omlouvám se (upřímně).
@Svistice píše:
@Mirka Dušínová Nelituju, že mám děti. Ale vcelku pravidelně lituju, že už jsem se několik let nevyspala tak jak bych si přála, že jsem neměla s manželem ani půl den o samotě bez dětí a že v podstatě veškerý náš bezdětný život skončil, protože je nemůžeme nikomu ani na chvili udat.
Máme to stejně, babičky moc nefungují z různých důvodů…o prázdninách budeme veškeré hlídání platit, protože už jsem čerstvě v práci…náš soukromý život je na úkor spánku a přesto nelitujem
@Rozárka78 píše:
Ne ne, to v žádném případě neříkám. Jen to, že nerozumím, proč někdo otevírá podobnou diskuzi, když k věci zaujímá naprosto jasné stanovisko. Stejně jako by někdo, kdo je proti potratům založil diskuzi „Byly jste na potratu?“ Prostě mi to přišlo jako provokace a pokud to tak není, omlouvám se (upřímně).
Ale to je tvoje domněnka, že na to mám jasné stanovisko, které podle mě z úvodního příspěvku vůbec nevylívá…ano nechápu to (že si někdo pořídí víc dětí a pak lituje) ale nechápat, neznamená odsoudit a právě jsem (a vzniklo to na základě jiné diskuze) chtěla pochopit jak toto může vzniknout…
@zudina píše:
@danik jsem v sedmym mesici.. pripada mi ze je mi psychicky cim dal tim hur.. nezvladam emoce a mam deprese
Zkus se sverit obvodakovi nebo i psychiatrovi - muze bejt lip. Nevidela bych jako problem, ze se netesis na dite, jak psaly holky, to je „v norme“. Ale, jestli furt places, jak si zminovala + tohle… Pro telo i mozek je to tehu narocny - menej se hladiny hormonu i vztahova situace a kazdy tehu je jiny, nekdo to ma horsi a je mu takhle spatne. Pozadej o pomoc - promluvit si, zmenit rezim, nebo brat leky muze pomoct a bejt lip. A zacatek vztahu s ditem pak muze byt snazsi. Drzim palce. ![]()
@Mirka Dušínová píše:
Vidíš, tohle by třeba bylo zajímavé… třeba názor někoho, kdo děti vychoval a ve stáří na něho prděj…ovšem nevíme jaká byla ta výchova, že
Věř tomu, že vše bylo OK, hodně jsme si rozuměli, pak se v dospělosti v dítku něco zlomilo a chová se opravdu hnusně, proč to nevím. Nevídám ani vnoučata.