Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Moje tchýně i švagrová mají jen ZŠ, obě ze stejného důvodu - první dítě v 15 ti letech.
Ani jedna neměla problém najít si práci. Tchýně prodávala ve větším obchodě a vypracovala se na vedoucí - má pod sebou asi 10 lidí. Švagrová začala taky jako prodavačka v supermarketu a už je taky vedoucí. Jsou šikovné, pracovité, mají zdravý selský rozum, ale v téhle rodině se na vzdělání nikdy nekladl důraz. Obě mají srovnatelný plat jako já s VŠ (učitelkaA nevšimla jsem si, že by se někdy manžel za mámu kvůli nedostatečnému formálnímu vzdělání styděl
A manžel má taky VŠ? Dík.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Prosim ponechat anonym nebo smazat, je to pro mě citlivější než někdo dokáže pochopit.Jsem maminka dvou krásných dětí, je mi 27,jsem vdaná. Mame krásné zázemí, zahrádku, děti mají co potřebují, věnuji se jim, nekouřím, nepiju, jediný problém je, že jsem nevyucena. Školu vím, že si neudělám už, okolnosti zde psát nebudu, ale věřte mi, zkoušela jsem to.No a co nevidět jdu hledat práci a už teď mám stoho ponorkou, dřív jsem nikde nepracovala, s teď už manželem jsem přišla do jiného stavu, když jsem byla na škole. Nevim proč, ale bojím se, že mě nikde nebudou chtít, názory na nevyucene znám, takže se mám na co těšit,je tu take někdo takový?
V 27 letech a už to vzdáváš? Školu si dodelej, aspoň něco ať máš. Takhle muzes leda tak utirat zadky slonům v zoo.
@Rachel_cz píše:
V 27 letech a už to vzdáváš? Školu si dodelej, aspoň něco ať máš. Takhle muzes leda tak utirat zadky slonům v zoo.
A co má být? Někdo takovou práci dělat musí. Přijde mi naopak trapný, když někdo pohrdá prací jiných. Jak je vidět, tak vzdělání není zárukou toho, že je člověk inteligentní.
@divine woman píše:
@Rachel_cz A co? O slony se taky někdo musí postarat.
No tak i péče o slony by měla být kvalifikovaná nebo ne?
@divine woman píše:
@Rachel_cz A co? O slony se taky někdo musí postarat.
Jenže na to by musela mít školu. Bez patřičného vzdělání nemůže ani k těm slonům
@lucenka píše:
A co má být? Někdo takovou práci dělat musí. Přijde mi naopak trapný, když někdo pohrdá prací jiných. Jak je vidět, tak vzdělání není zárukou toho, že je člověk inteligentní.
To je tradiční český kolorit, a folklor který zde platí min 50 let. V kulturních západních zemích to funguje krapátko jinak.
@Dědek 66 píše:
To je tradiční český kolorit, a folklor který zde platí min 50 let. V kulturních západních zemích to funguje krapátko jinak.
A jak to v těch západních zemích funguje? Potřebuješ mít vysokou školu i na to, abys mohl zametat chodník? ![]()
@Dědek 66 píše:
Tak je rozdíl něco umět anebo mít zálibu v titulech ( pozůstatek Rakousko- Uherska; paní lékárníková a paní vrchní radová…). Ale co člověk umí, když má jen ZŠ? Jako kdyby paní napsala, že sice školu nedodělala, ale je hodně dobrá v pečení dortů nebo, že umí šít, tak by možná i ty příspěvky byly jiné… Takhle to vypadá, že se vykašlala na školu, porodila dvě děti a v 27 letech nemá odpracovaný ani jeden den.
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Tak je rozdíl něco umět anebo mít zálibu v titulech ( pozůstatek Rakousko- Uherska; paní lékárníková a paní vrchní radová…). Ale co člověk umí, když má jen ZŠ? Jako kdyby paní napsala, že sice školu nedodělala, ale je hodně dobrá v pečení dortů nebo, že umí šít, tak by možná i ty příspěvky byly jiné… Takhle to vypadá, že se vykašlala na školu, porodila dvě děti a v 27 letech nemá odpracovaný ani jeden den.
ale zároveň nikde nepsala, že nechce pracovat a jen pobírat dávky. Naopak si chce hledat nějakou práci. Ale od místních super vzdělaných žen se dočkala jen pohradáním.
@lucenka píše:
ale zároveň nikde nepsala, že nechce pracovat a jen pobírat dávky. Naopak si chce hledat nějakou práci. Ale od místních super vzdělaných žen se dočkala jen pohradáním.
Hele zase nepřeháněj. A už tu i zaznělo - milé to není, ale jako trénink to poslouží. Nebo myslíš, že ji všude budou vítat s otevřenou náručí? Už jen ta diskriminační otázka, jestli má hlídání pro děti, když onemocní. Jasně, že nemá. Takže i to bohužel snižuje její uplatnění na trhu práce. Pro začátek by mohla obeslat ordinace, jestli nehledají paní na úklid po pracovní době nebo brzo ráno. To by klidně mohl hlídat tatínek. Nebo třeba zkusit vzít pátek+ sobota noční vybalovani zboží. Prostě nějak začít a při tom hledat dál. Je i otázka, jaké bude mít nakonec pracovní návyky. Ono by to taky možná bylo jiné, kdyby třeba napsala co umí, co neumí, co je ochotná udělat a změnit. Ale já to vnímám jako plné toho, proč něco kdysi nešlo… Ne holky poraďte mi, z kterého konce a jak nejlépe začít…
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Hele zase nepřeháněj. A už tu i zaznělo - milé to není, ale jako trénink to poslouží. Nebo myslíš, že ji všude budou vítat s otevřenou náručí? Už jen ta diskriminační otázka, jestli má hlídání pro děti, když onemocní. Jasně, že nemá. Takže i to bohužel snižuje její uplatnění na trhu práce. Pro začátek by mohla obeslat ordinace, jestli nehledají paní na úklid po pracovní době nebo brzo ráno. To by klidně mohl hlídat tatínek. Nebo třeba zkusit vzít pátek+ sobota noční vybalovani zboží. Prostě nějak začít a při tom hledat dál. Je i otázka, jaké bude mít nakonec pracovní návyky. Ono by to taky možná bylo jiné, kdyby třeba napsala co umí, co neumí, co je ochotná udělat a změnit. Ale já to vnímám jako plné toho, proč něco kdysi nešlo… Ne holky poraďte mi, z kterého konce a jak nejlépe začít…
až na to, že se jí třeba na to hlídání dětí na pohovoru zeptat nesmí.
Jinak já do své první pořádné práce nastupovala v 28, předchozí praxe na brigádách minimální. A nikdo s tím problém neměl, nikdo neřešil, jaké asi tak můžu mít pracovní návyky apod.
@lucenka píše:
až na to, že se jí třeba na to hlídání dětí na pohovoru zeptat nesmí.
Jinak já do své první pořádné práce nastupovala v 28, předchozí praxe na brigádách minimální. A nikdo s tím problém neměl, nikdo neřešil, jaké asi tak můžu mít pracovní návyky apod.
takže se na to neptají a nezajímá je to, aha
teorie je krásná věc, ale já myslela, že to tu rešíme prakticky, jak to v reálu chodí ![]()
@Keyllah píše:
takže se na to neptají a nezajímá je to, ahateorie je krásná věc, ale já myslela, že to tu rešíme prakticky, jak to v reálu chodí
tak pokud byse zeptali, tak bych si hned na začátku udělala obrázek, o jak seriozní firmu jde a jestli vůbec mám zájem dělat pro někoho, kdo nezná zákony.