Nevyučený rodič

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
13.5.20 08:52
@Kaileee píše: :mrgreen: to mi prijde teda dost vtipne, ze jsi az do dospělosti nevedela, jake vzdelani ma tvuj rodic… :think:

já se třeba taky nikdy nějak nezajímala o to, jaké vzdělání mají moji rodiče. Nebylo to pro mě nikdy podstatný. Takže třeba u táty vím, že má střední školu s maturitou, ale netuším jaký obor. Ke svému životu jsem to nikdy nepotřebovala.

• Citovat
  • Upravit
769
13.5.20 08:57
@Kaileee
@Kaileee píše: :mrgreen: to mi prijde teda dost vtipne, ze jsi az do dospělosti nevedela, jake vzdelani ma tvuj rodic… :think:

A ty si jako myslíš, že když jsem byla děcko, litala jsem kolem baraku, za mě bez počítačů porad venku, že jsem měla starosti s tím jake vyučení je můj rodič??? :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1699
13.5.20 08:57

Práci najdeš, ale nepočítej s větším platem a komfortem.
Viděla bych to na pozici: dělnice, doplňování zboží, uklízečka, možná pokojská, prodavačka?
Na webových stránkách, kde si hledas práci se dá vyfiltrovat vzdělání, takže se můžeš podívat po svých možnostech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101611
13.5.20 09:00
@Anonymní píše:
Nebudu tady rozepisovat, proc mám taky nedodělané vzdělání.
Chci ti jen říct mou zkušenost.
Nedokončila jsem školu z nějakých důvodu, začla jsem hned pracovat. Musím říct, ze jsem neměla problém práci sehnat a to jsem bydlela v menším městě. Měla jsem v plánu školu dodělat, respektive začít znovu na jiné škole. Bohužel, jak člověk začne makat a má vlastní příjem, už se mě osobně do toho prostě nechtělo. Zvažovala jsem pak dálkové studium, nakonec jsem ale už jen chodila do práce.
Mám praxi jako prodavačka. V tomhle oboru, pokud nejsi úplne tele, což mi nepřijde, se upichnes vždycky. Prodávám tedy prakticky celý zivot, dělam teď vedoucí v Pražském obchode se značkovým zbožím.
Byla jsem kdysi dokonce přijata i do kanceláře jako asistentka. Někdo na to studuje střední, aby mohl do kanclu a někoho tam vemou se zakladkou… Takže ono to jde, člověk jen musí mít nějaké vystupování, všeobecný přehled.. je důležité dobře zapůsobit na lidi a udělat dojem dvojnásobně, když nemáš v rukávu maturitní vysvědčení a různý jiný srandy. A pak samozřejmě makat a odvádět dobrou práci aby sis místo udržela.

Ale to je přesně ten rozdíl, ty to, že nemáš školu neházíš na celé okolí a šla si pracovat. To oceňuju, stejně i to, že prostě na rovinu přiznáš, že už se ti při práci nechtělo, což je jasný, že je náročnější se k tomu dokopat. A teď si vem, když se budeš někam hlásit ty a zakladatelka, ty můžeš doložit praxi, máš za sebou nějakou historii, co může doložit ona, že nedodělala školu a od té doby je doma s dětma a to je ten zásadní problém, ne že nemá školu, ale že nemá ani školu, ani pracovní návyky a ještě omezení kvůli dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
13.5.20 09:02
@hanka.br. píše:
To sice jo - ve smyslu To mi ušila máma, to mi vyrobil táta…Obdivují své rodiče, kteří s nimi tráví čas, nezkazí zábavu. Ještě nikdy v životě jsem neslyšela, že by se dítě chlubilo svou mámou, že má máma maturitu nebo je učitelka.

Já si ještě ze základky pamatuju, jak se děti styděly, že je máma dojička. A to za komárů nebylo žádné podřadné zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
13.5.20 09:03

Myslím, že ten pečovatelský kurz je skvělý nápad. A budeš mnohem užitečnější, než ta výše zmiňovaná administrativní síla. Nejtěžší bude někam nastoupit. Pak už se můžeš vypracovat a na vzdělání si nikdo ani nevzdechne… Moje mamka je vyučená cukrářka. Nikdo to nedělala. Téměř celý život uklízela a mě by teda ani ve snu nenapadlo se za ni stydět. Však uklizeno být taky musí, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
13.5.20 09:06
@terien píše:
Já si ještě ze základky pamatuju, jak se děti styděly, že je máma dojička. A to za komárů nebylo žádné podřadné zaměstnání.

Asi se budu muset zeptat kluka, jeslti ví, co dělají rodiče jeho spolužáků :think: nikdy se o tom doma nezmiňoval. A pochybuju, že se jeho spolužáci stydí třeba za to, že jsou jejich mámy doma a starají se o domácnost. Takže nějak nechápu, proč by se dítě mělo stydět za to, že jeho máma je třeba dělnice. Jedině snad díky hloupým spolužákům, co jsou naočkování od svých rodičů, že to je něco pořádnýho. Že by pak taková vzdělaná rodinka bez těch lidí s nízkým vzděláním velmi rychle pošla hlady, neměla kde bydlet, už nevidí.

• Citovat
  • Upravit
949
13.5.20 09:09

@j.a.n.i1 píle při studiu a dokončená škola svědčí o cílevědomosti, ale ne o umění postavit se k práci jako takové.

Studenti umí pracovat s informacemi. Ale ne s těžkostmi života.

Obvinit zakladatelku z pohodlnosti, to je dost silná káva. Dodělat školu při dětech znamená mít desítky a desítky hodin týdně zajištěné hlídání a běžný chod domácnosti. Nejlépe bezplatně.

Předpoklad, že vždy je po ruce babička nebo jiná dobrá duše, která to dělat bude, aby maminka mohla v klidu věnovat pozornost vzdělávání, je lichý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
769
13.5.20 09:11

Někdo si holt udělá první děti a pak pracuje, někdo pracuje 10 let a pak ma dve, tři děti. Každý začíná jinak. Hlavně pokud chce a bude pracovat. Děti by měly mít vzor v rodině, že rodiče chodí do práce, živí rodinu, umožní dětem kroužky, mají zazemi, jsou spokojene a stastne je úplně jedno že maminka ma a bude pracovat se základním vzděláním. Hlavně aby pracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
13.5.20 09:13
@Anonymní píše:
Dobrý den. Prosim ponechat anonym nebo smazat, je to pro mě citlivější než někdo dokáže pochopit.Jsem maminka dvou krásných dětí, je mi 27,jsem vdaná. Mame krásné zázemí, zahrádku, děti mají co potřebují, věnuji se jim, nekouřím, nepiju, jediný problém je, že jsem nevyucena. Školu vím, že si neudělám už, okolnosti zde psát nebudu, ale věřte mi, zkoušela jsem to.No a co nevidět jdu hledat práci a už teď mám stoho ponorkou, dřív jsem nikde nepracovala, s teď už manželem jsem přišla do jiného stavu, když jsem byla na škole. Nevim proč, ale bojím se, že mě nikde nebudou chtít, názory na nevyucene znám, takže se mám na co těšit, :,( je tu take někdo takový?

Ani tu diskuzi celou nečtu. Z některých studovaných slepic je mi blivno. :poblion: Hele, jestli opravdu pracovat chceš, tak pracovat můžeš. Máme ve výrobě 150 lidí a pokud svoji manuální práci zvládnou, dokáží občas myslet hlavou, nějaké extra vzdělání není nutné. U nás rozhodně nejsou minimální platy + 13 a 14. Jen musíš chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.5.20 09:15
@lucenka píše:
Asi se budu muset zeptat kluka, jeslti ví, co dělají rodiče jeho spolužáků :think: nikdy se o tom doma nezmiňoval. A pochybuju, že se jeho spolužáci stydí třeba za to, že jsou jejich mámy doma a starají se o domácnost. Takže nějak nechápu, proč by se dítě mělo stydět za to, že jeho máma je třeba dělnice. Jedině snad díky hloupým spolužákům, co jsou naočkování od svých rodičů, že to je něco pořádnýho. Že by pak taková vzdělaná rodinka bez těch lidí s nízkým vzděláním velmi rychle pošla hlady, neměla kde bydlet, už nevidí.

Přesně tak, tohle snobské uvažování děti nikdy nemají ze své hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
13.5.20 09:16
@lucenka píše:

To jsme to dopravovali, co? Stydět se za rodiče, že pracují. :zed: Ono někdo ty krávy podojit a zaopatřit musí, jinak by si ty nóbl rodinky neměli co nalít do kafe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.20 09:19

Mám kamarádku, která si ve 40letech otevřela svojí restauraci a má taky jen základku. Začala jako pomocná síla v řeznictví, potom pomocná kuchařka v jídelně. Nakonec si udělala živnost a převzala po bývalém zaměstnavateli celou jídelnu, kterou vedla několik let. Momentálně má asi 4roky svojí restauraci, která slušně prosperuje. Myslim si, že pokud člověk mákne, může udělat slušnou kariéru, není to jen o vzdělání. Na druhou stranu, jestli někdo hledá jen výmluvy a hází vinu na ostatní, nemůže čekat zázrak.

• Citovat
  • Upravit
101611
13.5.20 09:20
@kvetanak píše:
@j.a.n.i1 píle při studiu a dokončená škola svědčí o cílevědomosti, ale ne o umění postavit se k práci jako takové.

Studenti umí pracovat s informacemi. Ale ne s těžkostmi života.

Obvinit zakladatelku z pohodlnosti, to je dost silná káva. Dodělat školu při dětech znamená mít desítky a desítky hodin týdně zajištěné hlídání a běžný chod domácnosti. Nejlépe bezplatně.

Předpoklad, že vždy je po ruce babička nebo jiná dobrá duše, která to dělat bude, aby maminka mohla v klidu věnovat pozornost vzdělávání, je lichý…

Jako promiň, ale nemít žádnou školu a nemít v 27 letech při 2 zdravých dětech odpracovaný ani den opravdu o pohodlnosti celkem vypovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
13.5.20 09:22
@lucenka píše:

Pamatuju si jeste ze zakladky/stredni, ze bylo x situaci, kdy se uvadelo povolani rodicu. Obecne se i vedelo, co delaji rodice spoluzaku. Uplne mi jako sci-fi pripada nevedet, jakou skolu maji vystudovanou mi rodice. Jsem z rodiny, ve ktere se kladl duraz na vzdelani a budouci uplatneni, tak asi proto mi tato znalost pripada stejne samozrejma jako treba znalost adresy, kde bydlim. A zaver tveho prispevku - ze by vzdelani lide posli hlady a na ulici bez tech nevzdelanych… Ale no tak. Tve nazory jsou pro me konstantne opravdu hloupe. Nemyslim to utocne, ale vzdy nad nimi zasnu.
Zakladatelko: dodelej si vzdelani, klidne ucnovskeho smeru. Pokud nevis co, tak se prizpusob mistu bydliste a poptavce po mistnich nabidkach prace. Neni spatne reseni, co tu jiz bylo napsano: sanitarka, soc. sluzby, treba zubni instrumentarka. Je to odvetvi, kdy nikdy nebudes bez prace (ani v dobe koronaviru).)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová