Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
Asi se budu muset zeptat kluka, jeslti ví, co dělají rodiče jeho spolužákůnikdy se o tom doma nezmiňoval. A pochybuju, že se jeho spolužáci stydí třeba za to, že jsou jejich mámy doma a starají se o domácnost. Takže nějak nechápu, proč by se dítě mělo stydět za to, že jeho máma je třeba dělnice. Jedině snad díky hloupým spolužákům, co jsou naočkování od svých rodičů, že to je něco pořádnýho. Že by pak taková vzdělaná rodinka bez těch lidí s nízkým vzděláním velmi rychle pošla hlady, neměla kde bydlet, už nevidí.
To dětem asi opravdu nedojde. My to hlásili učitelce vždy na začátku roku, takže se to obecně vědělo a prostě některé děti si to slizly a to je jasný, že je to mrzelo. Že někdo neví, co má jeho rodič za vzdělání mi přijde úplně neuvěřitelné.
@JensonB píše:
Pamatuju si jeste ze zakladky/stredni, ze bylo x situaci, kdy se uvadelo povolani rodicu. Obecne se i vedelo, co delaji rodice spoluzaku. Uplne mi jako sci-fi pripada nevedet, jakou skolu maji vystudovanou mi rodice. Jsem z rodiny, ve ktere se kladl duraz na vzdelani a budouci uplatneni, tak asi proto mi tato znalost pripada stejne samozrejma jako treba znalost adresy, kde bydlim. A zaver tveho prispevku - ze by vzdelani lide posli hlady a na ulici bez tech nevzdelanych… Ale no tak. Tve nazory jsou pro me konstantne opravdu hloupe. Nemyslim to utocne, ale vzdy nad nimi zasnu.
Zakladatelko: dodelej si vzdelani, klidne ucnovskeho smeru. Pokud nevis co, tak se prizpusob mistu bydliste a poptavce po mistnich nabidkach prace. Neni spatne reseni, co tu jiz bylo napsano: sanitarka, soc. sluzby, treba zubni instrumentarka. Je to odvetvi, kdy nikdy nebudes bez prace (ani v dobe koronaviru).)
A kdo by tedy dělal na poli, stavěl domy, dělal někde u pásu, čistil ulice atd., kdyby všichni lidi měli minimálně maturitu?
Povolání rodičů jsem na škole věděla, ale jenom svých a pár kamarádů. Ze střední si u 17 spolužáků nevybavuju povolání jejich rodičů, u dvou spolužaček vím o zaměstnání jednoho rodiče. U základky to bude ještě horší.
@terien píše:
To dětem asi opravdu nedojde. My to hlásili učitelce vždy na začátku roku, takže se to obecně vědělo a prostě některé děti si to slizly a to je jasný, že je to mrzelo. Že někdo neví, co má jeho rodič za vzdělání mi přijde úplně neuvěřitelné.
Tak když řekneš své povolání učitelce, tak jak se to dozvědí spolužáci dítěte? To u vás ve škole učitelka nastoupí před tabuli a čte seznam, co rodiče dělají? ![]()
A k čemu dítěti bude to, že bude vědět, že jeho táta má učňák a máma třeba VŠ a k tomu konkrétní obory? Nemělo by dítě btedy vědět, i z čeho a s jakým prospěchem rodič maturoval? Nemělo by si povinně přečíst jeho diplomku?
@lucenka píše:
A kdo by tedy dělal na poli, stavěl domy, dělal někde u pásu, čistil ulice atd., kdyby všichni lidi měli minimálně maturitu?
Povolání rodičů jsem na škole věděla, ale jenom svých a pár kamarádů. Ze střední si u 17 spolužáků nevybavuju povolání jejich rodičů, u dvou spolužaček vím o zaměstnání jednoho rodiče. U základky to bude ještě horší.
Opravdu si nemyslim, ze lide s nedokoncenym stredoskolskym vzdelanim drzi nasi spolecnost nad vodou pred totalnim selhanim a zhroucenim systemu. Nikdo nepsal o maturite, chytre vymyslene ucnovske vzdelani s ohledem na poptavku je zlaty dul.
@lucenka píše:
Tak když řekneš své povolání učitelce, tak jak se to dozvědí spolužáci dítěte? To u vás ve škole učitelka nastoupí před tabuli a čte seznam, co rodiče dělají?
A k čemu dítěti bude to, že bude vědět, že jeho táta má učňák a máma třeba VŠ a k tomu konkrétní obory? Nemělo by dítě btedy vědět, i z čeho a s jakým prospěchem rodič maturoval? Nemělo by si povinně přečíst jeho diplomku?
Prosím tě já se bavím mé školní docházce, to je ještě doba komunismu. Zaměstnání rodičů a prarodičů mám i v rodném listě. Na začátku roku jsme hlásili povolání rodiče a učitelka si to zapsala. Chápeš? Mě se třeba na vzdělání rodičů ptali i na genetice a je to jedna ze základních informací. To mě pak nemusí zajímat ani třeba datum a místo narození. A jo, já vím i prospěch mojí matky, co jí bavilo, co jí nešlo,… My se prostě doma bavíme o svých životech.
@lucenka píše:
Tak když řekneš své povolání učitelce, tak jak se to dozvědí spolužáci dítěte? To u vás ve škole učitelka nastoupí před tabuli a čte seznam, co rodiče dělají?
Vsechno toto ale je v nekterych rodinach samozrejmost (teda asi krome te diplomky). To se rodice s detmi nebavi o vzdelani, moznostech, dob studia v jejich mladi, soucasnych podminkach pro ziskani dobre prace?
@lucenka píše:
Ale my se nebavíme o maturitě. Dům bych si taky nenechala postavit od někoho, kdo nedodělal zedníka, tesaře, elektrikáře,… a sedí 10 let doma. Buď ten člověk nabídne praxi a šikovné ruce nebo bude mít v hlavě postup jak se to dělá a pod sebou lidi, kteří to umí. Zakladatelka neumí nic.
@terien píše:
Ale my se nebavíme o maturitě. Dům bych si taky nenechala postavit od někoho, kdo nedodělal zedníka, tesaře, elektrikáře,… a sedí 10 let doma. Buď ten člověk nabídne praxi a šikovné ruce nebo bude mít v hlavě postup jak se to dělá a pod sebou lidi, kteří to umí. Zakladatelka neumí nic.
takže ty kdy by sis najala nějakou stavební firmu, tak bys od nich vyžadovala, aby ti ukázali doklady o vzdělání od lidí, co na té stavbě budou pracovat? Protože jak jinak zjistíš, že Pepa, co kope základy domu, má jen základku
Možná sis toho nevšimla, ale vvšichni lidi někde začínají pracovat poprvé. Takže pokud by všichni vyžadovali jen lidi s praxí, tak by byli všichni po škole odsouzeni k trvalému pobytu na podpoře.
@JensonB, jen ten dotyčný musí být šikovný. Je k ničemu instalatér, když má obě ruce levé.
Bohužel i učitelé z učňáků si stěžují, že šikovného učně je problém pohledat. Když takového najdou, tak ho kolikrát ostatní „semelou“.
Ve školce a na prvním stupni se říká povolání rodičů. Je to v rámci výuky. Nejde o identifikaci tatínek Marušky je „jen“ zedník a tatínek Pepíčka je inženýr. Ale o seznámení dětí s různými povoláními. Zedník staví domy, doktor léčí apod.
@terien píše:
Prosím tě já se bavím mé školní docházce, to je ještě doba komunismu. Zaměstnání rodičů a prarodičů mám i v rodném listě. Na začátku roku jsme hlásili povolání rodiče a učitelka si to zapsala. Chápeš? Mě se třeba na vzdělání rodičů ptali i na genetice a je to jedna ze základních informací. To mě pak nemusí zajímat ani třeba datum a místo narození. A jo, já vím i prospěch mojí matky, co jí bavilo, co jí nešlo,… My se prostě doma bavíme o svých životech.
Tak já už nic takového v rodným listě nemám. A s rodinou se taky bavíme o svých životech. Ale přiznávám, že nevím, k čemu by mi byla informace, že jí v 5. třídě nebavila třeba matika a měla z ní na vysvědčení třeba dvojku.
@lucenka píše:
Tak já už nic takového v rodným listě nemám. A s rodinou se taky bavíme o svých životech. Ale přiznávám, že nevím, k čemu by mi byla informace, že jí v 5. třídě nebavila třeba matika a měla z ní na vysvědčení třeba dvojku.
K ničemu, ale mě to třeba zajímá, jaké měla máma dětství a tak.
@lucenka píše:
takže ty kdy by sis najala nějakou stavební firmu, tak bys od nich vyžadovala, aby ti ukázali doklady o vzdělání od lidí, co na té stavbě budou pracovat? Protože jak jinak zjistíš, že Pepa, co kope základy domu, má jen základkuMožná sis toho nevšimla, ale vvšichni lidi někde začínají pracovat poprvé. Takže pokud by všichni vyžadovali jen lidi s praxí, tak by byli všichni po škole odsouzeni k trvalému pobytu na podpoře.
Ne, ale na Lojzu u lopaty musí asi dohlížet někdo, kdo tomu rozumí, že. A než se prokope k tomu, že nabídne tu praxi, tak se chudák dost nadře a o tom to je.
@JensonB píše:
Vsechno toto ale je v nekterych rodinach samozrejmost (teda asi krome te diplomky). To se rodice s detmi nebavi o vzdelani, moznostech, dob studia v jejich mladi, soucasnych podminkach pro ziskani dobre prace?
tak mě přijde důležitější bavit se o možnostech vzdělání v současné době, kdy mohu ovlivnit budoucí život dítěte. K čemu mu bude informace, jak se studovalo před 10,20 lety? Vždyť se to všechno mění.
@Hořec píše:
@JensonB, jen ten dotyčný musí být šikovný. Je k ničemu instalatér, když má obě ruce levé.
Bohužel i učitelé z učňáků si stěžují, že šikovného učně je problém pohledat. Když takového najdou, tak ho kolikrát ostatní „semelou“.Ve školce a na prvním stupni se říká povolání rodičů. Je to v rámci výuky. Nejde o identifikaci tatínek Marušky je „jen“ zedník a tatínek Pepíčka je inženýr. Ale o seznámení dětí s různými povoláními. Zedník staví domy, doktor léčí apod.
S tim ucnovskym skolstvim souhlasim, bala bych se dite poslat v 15ti do „tohoto“ kolektivu. Radsi vystudovat stredni skolu v techto telecich letech jinde a s maturitou. Pote, at si klidne zvysuje/meni kvalifikaci dale. O povolani rodicu se deti bavi a vi se to. Pisou se o tom slohovky, deti se o tom bavi. Uz jen treba tim, ze se jim povolani rodice libi a rikaji si mezi sebou, cim by se chtely stat. Ale to uz je OT. Zakladatelka by si mela vzdelani jakkoliv dodelat.
@Tecumseh No, to si nemyslím. Za prvé, podřadná přece neexistuje, tou, že někdo dělá uklízečku neznamená, že dělá něco podřadného, prostě se živí jak dokáže. Za druhé, víte kolik berou ženský ve fabrikách typu Hella, Siemens, Škodovka atd…? Já tam chvíli pracovala (kr./dl. týden) a vydělala jsem si 25 000,– což úplně minimální mzda není.