Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás dáváme dárky i dospělým. Ráda jim udělá radost. A neumím si představit,že by moje maminka nemohla dát nic svym dospělým dcerám?
Proč?Ona chce mít stále pocit,že jsme její malé děti
A ona by od nás dle tvého také neměla nic dostat. Máme se rády, navstivujeme se stále během roku. O Vánocích tím spíše.
@Lalelale píše:
Jj jiným radis, ale sama svuj navrh praktikovat nechces, chápu
Můžeš mi ukázat kde komu jsem dala radu, aby to udělali jak píšu?
![]()
Příspěvek upraven 04.11.18 v 09:20
@Peta02 píše:
Protože mám radost z toho obdarovavat své blízké. Vidět tu radost v jejich očích, když si dárky rozbaluji. Nikdy se mi nestalo, ze bych se netrefila a to včetně svagrove, kterou vídám 4krat do roka. Proste se i tak známe dobre. A i když jsem třeba já dostala nevhodný dárek, tak nejevo jsem to rozhodne nedala. Jinak nedovedu si představit davat detem dárky a v nějakém veku jim rict, hele sorry ses velkej teď už nic nedostanešnavíc to jen nahrává kultu dítěte a já nevidím důvod proč by z děti měli vyrůstat sobecci.
@Janiiska píše:
Filozofie
ne, fakt. Tradice jsou pro člověka důležité, ať si to uvědomuje nebo ne, a pokud ty tradice ztrácí nebo je v jimém prostředí, o to víc na těch tradicích lpí, jsou součástí jeho kořenů. To je prostě fakt. A k Vánocům patří dárky, to je jedna z tradic, jedna z nejvýznamnějších tradic Vánoc. Bojkotovat to je zbytečné a nesmyslné. Navíc, žijeme v blahobytu, teď.pár posledních let, do té doby to tak nebylo, a nemyslím si, že je to všude i tak, že člověk může jít a koupit si všechno hned teď, kdy chce. Sousta lidí má svých finančních starostí dost, nejsme bohužel všichni finančně bezstarostní. A třeba ne každá žena může jít a jen tak si koupit parfém, protože chce, jen tak si koupit tu pěknou dráhou šálu, protože se jí hodí ke kabátu. A přijímat v průběhu roku jen tak dárky od někoho bezdůvodně? To tomu druhému může přijít nepříjemné. Vánoce jsou na to ideální čas, díky tradici našich předků mohu udělat radost.
@Janiiska píše:
Můžeš mi ukázat kde komu jsem dala radu, aby to udělali jak píšu?![]()
Příspěvek upraven 04.11.18 v 09:20
Celá tvá stezovaci diskuze? ![]()
@Lalelale píše:
Celá tvá stezovaci diskuze?
Jo,ale ukaž mi kde dávám radu:udělejte to tak jak píšu.
Čím je člověk starší, Vánoce samozřejmě vnímá jinak. Hlavně jako svátky klidu, setkání s těmi co má rád, vzpomínání na ty co už nejsou. Jde hlavně o atmosféru, náladu, ale k té může přispět i radost z osobního dárku, byť symbolického. Je pravda, že si dnes můžeme koupit skoro vše a dávat si dárky i během roku, ale proč ne o Vánocích. Nejde o materialismus, cenovou hodnotu věci, druhému jistě udělá radost, když cítí, že na něj druhý myslel a chtěl mu udělat radost…Už roky mám na zdi obrázky, které mi vyšila maminka, snad nejlepší dárek který jsem kdy dostala…když se na ty obrázky dívám, vzpomenu si vždycky na dětství, rodinu, cítím i pohodu a lásku…Kamarádka dostala od manžela drahou kabelku, ale tu samou dostala i její mamka, tchýně a manželova sestra- jen v jiných barvách…takový dárek by mě spíše rozbrečel…
@Janiiska píše:
Jo,ale ukaž mi kde dávám radu:udělejte to tak jak píšu.
Holka precti si hned svuj první příspěvek, kde vasnive křicis, ze vanoce by měly být takové, jaké chceš ty, a kdo to dela jinak, je absolutně nechápe.
@Janiiska píše:
Aspoň tenhle příspěvek dává smysl.Nekteri to pochopili,někteří ne
Já to vidím tak, že se z Vánoc stal komerční svátek a šílenství, kdy lidi tráví půl dne v supermarketech a to i na Štědrej den. Zároveň ale si v rodině(té nejbližší) pár dárků vyměníme, dopředu se třeba domluvíme na konkrétní věci a nebo už se prostě známe a víme, co by si druhej přál. Třeba cena léků je dneska šílená a tak vím, že třeba tchýni nejvíc potěším dárkovým poukazem do lékárny.
Prostě všeho s mírou. Ale prcek dostane dárečků hodně, vzpomínám si na sebe, jak jsem byla vždycky u stromečku celá rozzářená, není nic krásnějšího, než jiskřičky štěstí a nadšení v dětských očičkách.
![]()
Příspěvek upraven 04.11.18 v 09:28
@Lalelale píše:
Holka precti si hned svuj první příspěvek, kde vasnive křicis, ze vanoce by měly být takové, jaké chceš ty, a kdo to dela jinak, je absolutně nechápe.
Psala jsem svůj názor a uvahu,ktomu tam byla napsána otázka. Otazník ?znamená dotaz,ne radu.Chapes?
@Janiiska píše:
Dobrý den,
Proč se dávají na vánoce dárky dospělým a ne jen dětem? Když dospělý člověk, který si vydělává si může koupit sám co potřebuje. Mne osobně je hloupé, přijít k rodičům a čekat, že mi na vánoce něco dají. Jsem dospělá vydělám si, mohu si koupit sama. Jediny dárek, který mě potěší je ten, že se všichni setkáme v klidu, míru a ještě máme rodiče tady.Kdyz jsem během roku viděla, jak ostatním holkám okolo mého věku odešla třeba maminka.Ty holky, jim bude chybět rodič, ne nějaký dárek věc, který si mohou koupit samy kdykoliv.
Vánoce by měly být o dětech, že jim se dají dárky, protože věří na Ježíška a nevydělávají si ti starší. U dospělých podle mého názoru už by to mělo být o tom, že se všichni setkaji, povikladaji u vánočního stolu a jsou rádi, že se tento rok opět všichni sešli a jsou zdraví. Jenze tohle si uvědomuje jen malé procento dospělých.
Otázka,názor,úvaha.
@Janiiska píše:
Psala jsem svůj názor a uvahu,ktomu tam byla napsána otázka. Otazník ?znamená dotaz,ne radu.Chapes?
Asi budes muset zapracovat na projevu. Pak treba nebudes muset desetkrát za diskuzi vykrikovat, jak te nikdo nechápe.
@Lalelale píše:
Je tam podle mého názoru.Nazor…ne udělejte to tak jak tady píšu.Prave ty si ta,která ten text nepochopila.Ti co pochopili napsali.
@Lalelale píše:
Asi budes muset zapracovat na projevu. Pak treba nebudes muset desetkrát za diskuzi vykrikovat, jak te nikdo nechápe.
Když nevíš jakej je rozdíl mezi radou a názorem,tak to je potom těžký.
Ne, přesně to píšeš ty. A kdokoliv ti poradí, že teda nemusíš nikomu dávat dárky a máš si to doma dohodnout, začneš se vykrucovat