DIY: 10 potravin, které si vyrobíte doma sami a s radostí

Vaření

Je pro vás výroba domácích potravin synonymem pro hodiny a hodiny zabitého času? Pak vás možná překvapí, že domácí pečivo, uzeniny nebo zavařeniny zvládnete dostat na talíř mnohem jednodušeji, než si myslíte. Navíc budete přesně vědět, na jakých surovinách si vaše rodinka pochutnává.

*

1. Jako od pekaře


Chléb, rohlíky, vánočka… Nemusíte pro ně hned letět do sámošky. Stačí zadělat kvásek, přidat mouku a další suroviny, vymodelovat požadovaný tvar – a máte vystaráno. Část práce za vás pak odvede domácí pekárna, ale bohatě postačí obyčejná trouba. Pečivo navíc můžete zkoušet v různých variacích – celozrnné, bezlepkové, jogurtové, se semínky, s kmínem, naslano i nasladko… Inspirujte se třeba v diskusi Recept na domácí pečivo. Krásně provoněný byt pak už bude jen bonusem k lahodně křupavým houstičkám.

2. Kdo maže, ten jede

Domácí pečivo už čeká ve spíži, ale sníst ho „na sucháče“ asi nebude takový požitek. Tradiční vrstvu margarínu tentokrát zkuste nahradit něčím výživnějším. Na svačinu i lehkou večeři se bude výborně hodit hutná pomazánka. Receptů na pomazánky vhodné i pro ty nejmenší najdete na eMiminu hned několik. Frčí třeba hummus, rybí pomazánka nebo domácí lučina. Vždy se snažte využívat sezónní potraviny a jako dochucovadlo pak čerstvé bylinky.

3. Královny sýrů


Doma zvládnete vyrobit také čerstvý, mazací i plísňový sýr. Budete k tomu potřebovat kvalitní, nejlépe domácí plnotučné mléko, zakysanou smetanu a syřidlo – to hravě seženete na internetu. Směs zahříváte, a až vznikne tuhá sraženina, scedíte ji, dochutíte a nakonec lisujete v děravé nádobě. Nechte si poradit od zkušených sýrařek v diskusi Domácí výroba sýru.

4. Kouzla s mlékem


A že máte raději „měkčí“ mléčné výrobky? Zkuste vykouzlit jogurt nebo tvaroh. Nemáte jogurtovač? Nevadí. Uživatelka Sheele v diskusi Domácí jogurt radí: „Místo do jogurtovače vložím skleničky prostě do mísy, kterou přikryju polštářem nebo dekou a položím na topení. Někdo balí do peřin, tam si udrží mléko teplotu taky.“ Výživný je také domácí kefír, který vyrobíte snadnou kultivací tibetské houby – zkrátka ji zalijete kvalitním mlékem.

5. Zahrajte si na řezníka


Je libo lahodná domácí paštika, jemná šunka a další voňavé uzeniny bez dusitanů? Na výrobu šunky nakrájejte maso, zasypejte solí, hněťte a míchejte a postupně přilévejte vodu. Poté směs pomalu vařte v dobře utěsněném hrnci nebo vezměte k ruce šunkovar. A jak na paštiku?

Kokomo v diskusi Domácí paštika doporučuje: „Na másle osmahnout cibuli, česnek - přidat játra - dusit - přidat smetanu, sůl, koření (skořice, pepř, česnek, co máte rádi), máslo - rozmixovat tyčovým mixérem, případně zamíchat mandle, ořechy, brusinky apod. - dát do misky, přikrýt folií a uložit do lednice.“

6. Pilujte italštinu

Tagliolini, tagliatelle, fettuccine, pappardelle a spagetti zvládnete i bez Itala v kuchyni. Domácí těstoviny vyrobíte ručně nebo za pomoci strojku. Skvěle chutnají s omáčkou z rajčat a posypané čerstvou bazalkou a parmezánem. Ale kombinací najdete mnohem víc.

7. Na zub i na rýmu


Sedmikrásky, pampelišky, bezový květ, lípa a podběl přímo vybízejí k výrobě domácího medu nebo sirupu. Květy jednoduše přelijete horkou vodou, přidáte citron, necháte vylouhovat, druhý den prolisujete přes plátno, přidáte cukr a za stálého míchání svaříte v požadovaně hustou hmotu. Voňavá pochoutka pak vydrží ve spíži až do zimy, kdy skvěle poslouží i jako první pomoc při nachlazení. Inspirujte se v diskusi Jarní bylinky – výroba domácích medů.

8. Sladké mazání


Jak na domácí marmeládu, už také řešíte v jedné z diskusí. Na džem nepotřebujete víc ingrediencí, než je vaše oblíbené ovoce a cukr. Rybíz, jahody, borůvky, ostružiny, maliny a meruňky jednoznačně vedou. Nebojte se ale i trochu experimentovat. Třeba s pomerančem a zázvorem, rakytníkem nebo fíky v kuchyni také určitě zabodujete.

9. Kompoty strčí přesnídávky do kapsy


A u ovoce ještě chvíli zůstaneme. Připomeňte si léto strávené na chalupě u babičky a svým dětem vyrobte domácí kompot. Variací je nespočet. Skvěle chutnají zavařená jablka, hrušky, meruňky, broskve nebo třešně. Takto naložené ovoce bez přidaných chemických látek pak poslouží jako skvělá svačinka i pro nejmenší špunty.

10. Osvěžení v horkých dnech

Že si dáváte domácí limonády jen v restauraci při schůzce s kamarádkou? Za pět minut (a za zlomek ceny) si je připravíte i doma. Stačí nakrájet citron, pomeranč nebo okurku na plátky, přidat led a případně dosladit. A malý tip na závěr. Do tvořítek na led nejprve přidejte nasekané čerstvé bylinky (mátu nebo meduňku) a až pak zalijte vodou. Limonáda pak chytne ještě svěžejší nádech.

A co vy? Které potraviny si rády vyrábíte samy doma? A pomáhají vám při tom i děti?

Témata článku

Váš příspěvek
DanielaD
Ukecaná baba ;) 2051 příspěvků 31.5.17 19:40

Admino,
Tady máte odkaz na obrázek, kde jste ho stáhla, buďte tak laskava a upravte si i u „vlastního“ receptu, který je z netu, není uvedený zdroj. Pokud po nás chcete, abychom nedělali takové věci, začněte u sebe.
http://www.sanavita.com.br/…ox-receitas/

DanielaD
Ukecaná baba ;) 2051 příspěvků 31.5.17 19:21

@sao
souhlasím s Tebou, nic není problém, zaděláš kvásek a najednou máš chleba, vánočku, vše za Tebe udělá
domácí pekárna, ale bohatě postačí obyčejná trouba : 8o

Příspěvek upraven 31.05.17 v 19:22

DanielaD
Ukecaná baba ;) 2051 příspěvků 31.5.17 19:18

Je nutné stále psát takové hovadiny? Kdyby jste je alespoň napsal sama, ale máte to opět postahované z celého netu. Nejdříve si vše vyzkoušejte na sobě, kolik Vám to zabere času, pak raďte.
Paštika, se dělá cca 2 dny, musí se zavařovat, to co Vy nazýváte paštiku je pomazánka :zed: :zed:
Uveďte zdroje, pochybuji, že Vám uživatelky emimina daly souhlas. Na netu si umí každý najít co potřebuje, ovšem takový blábol se najde jen tady.
Obrázky jste fotila sama? Pořád nás buzerujete a sami děláte vše mimo pravidla.
Pokud se domníváte, že se maminky doma nudí, tak jste na omylu. :zed: :zed:

sao
Ukecaná baba ;) 1603 příspěvků 30.5.17 08:42

To je zase článek jak něco, jak pro malé děti které v životě neslyšely o tom, že tohle všechno jde dělat doma. Tohle všechno snad ví každá maminka, a pokud ne, tak žiju asi na jiné planetě. Vypsat přesné recepty a postupy by bylo myslím užitečnější, než mazat lidem med kolem pusy popisováním, jak je všechno hravé a jednoduché. Domácí kváskový chléb doma peču každý den (bez domácí pekárny), margarín jsem na chleba v životě nenamazala - domácí pomazánky jsou samozřejmostí a nevěřím tomu, že existuje někdo, kdo je nedělá. Jogurty a sýry jsme dělávali dřív, z domácího kozího mléka od vlastních koz, ale už jsme kozy prodali a jogurty a sýry si poslední dobou radši kupujeme - samozřejmě kvalitní, sem tam i něco „lepšího“ od známého z ovčí farmy, jogurty bílé a zamícháme si do nich domácí marmeládu či přesnídávku… V létě čerstvé ovoce, nejraději lesní maliny, ostružiny či borůvky nasbírané v nedalekém lese. Domácí šunku nebo paštiku jsme ještě nedělali, ale klobásky z jehněčího z vlastního chovu budou co nevidět, a po dvorku už nám běhá velká spousta masa - např. farmářská kuřata, králíci, a samozřejmě jehněčí ;) Sádlo ze sousedova prasete, vlastnoručně vyškvařené, je také výborné! Vejce od vlastních slepic - jak jinak ;) Domácí těstoviny jsem prozměnu zkoušela jen párkrát, a nakonec je radši kupujeme - jídla s těstovinama u nás vaříme většinou z nouze při nedostatku času, takže dělat ještě i tohle domácí, už bych žádnou nouzovku neměla :D Domácího pampeliškového medu jsem letos udělala takové zásoby, že nevím zda to zvládneme všechno spotřebovat, domácí marmelády dostáváme nejčastěji od babiček takže nejsem motivovaná je dělat, ale také se na ně chystám. Když dozrají na naší zahradě švestky, děláme švestková povidla, dětem jsem dělávala domácí přesnídávky (teď už jsou na to velcí, tak raději vezmou kus ovoce do ruky ;) ), na zahrádce pěstuju všechno možné, od brambor, červené řepy a cibule, až po mrkev, salát či bylinky. Třešně, co nám rostou na stromech na zahradě, zavařujeme - třešňový kompot je super. Domácí nápoje samozřejmě také děláme. Je toho spousta, mnohem mnohem víc než co je shrnuto v tomto článku ;) Ale člověka to musí bavit, musí v tom najít svůj životní styl, a rozhodně bych si nedovolila říct, že je to všechno „hračka“. Např. napsat, že „stačí zadělat kvásek“, to je teda hooodně zjednodušené - jenom založit kvásek trvá 4 dny ;) Takže bez práce, času a energie, které do toho vložíme, to nepůjde ;)

smutná máma
Kelišová 5461 příspěvků 52 inzerátů 29.5.17 13:13

Domácí nudle v domácí pekárně

Vložit nový komentář