Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
106654
2.8.19 15:08
@Bábrdl píše:
Tak od má člověk prostě pocit, že už bude odepsanej, na životě mu nebude záležet atd. Ale i staří lidé si chtějí života užívat. V rámci možností. Máme tetu, která tráví čas od jara do podzima na chalupě. :nevim: Mohla by být v praze, kde jsou doktoři, výtah, obchod u nosu… Nechce.Teď na té chalupě (v jiné budově, je to statek) bydlí mladí příbuzní, takže dohlídnou. Ale dřív tam byla kromě víkendů sama. Prsoět tam být chtěla a achce, i když lete do schodů půl hodiny.

Moje máma 80.,to samé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
2.8.19 15:24
@chs.jasmin píše:
Ten druhý vypadlý příjem - proč? Dá se zažádat o příspěvek na péči, sestřenice třeba má okolo 12tisíc + důchod babičky :nevim: šla do toho dobrovolně, protože jednak nechce nechat babičku na LDNce a jednak ji to zajistí stabilní příjem a muže se věnovat i dětem :nevim:

Tak důchod je pořád toho seniora ne, taky musí něco jíst, necim si svítit, mýt se, oblékat se,… A jestli myslíš, že 12 tisíc za péči 24/7 je o. k., tak to nevím teda, komu by tohle jako výplata dlouhodobě stačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16975
2.8.19 18:13

@terien Bavím se o plné péči = svítím já, vařím já,… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
2.8.19 18:19
@chs.jasmin píše:
@terien Bavím se o plné péči = svítím já, vařím já,… ;)

Pro něj. Plus léky, zdravotní pomůcky, doprava za zdravotní péčí,… Takže to rozhodně není tak, že uložím babku do postele a shrábnu příspěvek a důchod. Dost peněz se na toho člověka vynaloží a to, co zbyde těžko nahradí plný jeden plat. Takže ne, ani s příspěvkem si tohle někteří lidé nemohou dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16975
2.8.19 18:23

@terien Já jsem ale poukazovala na to, že nevypadne jeden plat = neplatíš péči z platu manžela/ky ;) ne o tom, že si namastíš kapsu za péči o seniora. Ale že na to od státu taky dostaneš příspěvek, taky se to jmenuje příspěvek na péči ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
2.8.19 18:26
@chs.jasmin píše:
@terien Já jsem ale poukazovala na to, že nevypadne jeden plat = neplatíš péči z platu manžela/ky ;) ne o tom, že si namastíš kapsu za péči o seniora. Ale že na to od státu taky dostaneš příspěvek, taky se to jmenuje příspěvek na péči ;)

Ale on právě vypadne, jeden musí zůstat doma a nemůže jít pracovat, tudíž je bez výplaty. Nějaký příspěvek to nevynahradi ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 18:36
@terien píše:
Ale on právě vypadne, jeden musí zůstat doma a nemůže jít pracovat, tudíž je bez výplaty. Nějaký příspěvek to nevynahradi ani omylem.

přesně tak, je to opravdu jen příspěvek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 18:37

@chs.jasmin no právě, příspěvek. jeden plat vypadne a u plno lidí je to likvidační. Péče celodenní. často to reálné není, jiné je pomáhat ale zůstat doma a starat se celý den je něco úplně jiného. Když vůbec někdo má jeden volný pokoj a ta pečující osoba kdy odejde z práce tak taky se nemusí mít kam vrátit :? Ano PnP, nikde není psáno že ten max a když odečteš všechny zdravotní pomůcky pokud je to ležák tak to bude taky pěkná cena :? Pokud má ta pečující rodinu tak rodinný život končí pokud není kdo by jí zastoupil :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75912
2.8.19 18:59
@stinga píše:
@Letiště @renap když nemocný odmítá i odlehčovací pobyt, tak máš smolíka

Víš co, odmítá neodmítá, to zase s rozumem.
Já sice odlehčovací službu zatím nepotřebuju, k tátovi mi jezdí akorát taková ta terénní sestra, ale až bude hůř, jsem pevně rozhodnutá ulehčit si práci, jak to jen půjde.
Takže úplně klidně závoz s obědy, protože neobědvající já rozhodně odmítám denně vařit tak, aby měli důchodci oběd v 11, jak jsou zvyklí. Na co budou mít chuť, to dostanou k snídani, večeři a na svačinky.
Normálně je vozím po doktorech, jak potřebují, ale když se mi to opravdu fest nehodí, objednám taxíka a nazdar. Jasně, že se táta tvářil, že zanedbání péče o osobu blízkou :zed: :zed:, ale vlídně jsem mu vysvětlila, že dvě odpoledne jsou pro mě fakt blbá doba - roztříští mi to den a do práce neudělám už nic. Buď ať si doktory směřují na ráno, jedou taxíkem, nebo to vydrží bez korunky do příštího termínu, kdy bude mít zubařka volno ráno.
Oni by měli tendenci si vymýšlet přesně tenhle konkrétní jogurt, který našli v letákové akci o dvacetník levnější a přesně konkrétní značku držťkovky, kterou mají na úplně druhým konci města.
Cáájk, pokud to jde, snažím se vyhovět - protože kolik oni ještě mají radosti krom toho, co najdou na talíři? Ale vocuď pocuď. 8) Občas je člověk musí přibrzdit v rozletu, nebo vyhoří, ani se nenaděje. Právě tak s organizovaním mojí práce kolem baráku.
"Bylo by potřeba udělat tohle a mělo by se udělat toto… :nevim: "
S úsměvem odpovídám, ať se to klidně udělá, ale já na to teď právě nemám čas. Vedu v patrnosti, ale jestli ten zlatej déšť ostříhám hned nebo za 14 dní, to je vážně trápit nemusí. Jasně, oni jsou non stop doma, práci vidí, ale už si na plno věcí bohudík netroufnou a štve je to, takže mají sklon úkon detašovat na pečující osobu.
Pokud si pečující osoba nenastaví rozumné hranice, akorát v ní narůstá pocit ublíženosti.

Ono ani na LDNce nikdo nesedí pacientovi u postele 24/7, to si asi neděláte iluze.
Jak jsme měli tu skoro stoletou babičku a malý děti, dostala oběd, když tak jsem ji dokrmila, napít, hrnek s čajem, skleničku se šťávou, čistou plínu a vyrazili jsme na půl dne na výlet. Jo, po návratu se často zjistilo, že babička čajem pobryndala podlahu ve svým koutku, plínu si vyndala, nacpala pod polštář a je zasr… až za ušima.
Jednoho to nenadchlo, ale ten půlden volna za to stál. :pankac: :pankac:
Od začátku jsem se bála, že jednou slezu dolů z ložnice a babi najdu mrtvou. :roll:
Vzhledem k věku to bylo velmi pravděpodobné, ale neudělala mi to. Spořádaně dostala horečky, přestala jíst, pít, odvezly ji pětky a do rána v těch 98 umřela v nemocnici.
Tahle pečovatelská epizoda nijak nepoznamenala nás ani děti, koloběh života prostě. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 19:28

@sirikit jo ve všem s tebou souhlasím, ale když jsme potřebovali oddech, tak děda odmítl ten odlehčovací pobyt, že on nikam nepůjde, tak jsme to museli stornovat
jinak obědy už mu dávno vozí, a taky si vymýšlel, ve které lékárně máme vyzvednout léky, že tam jsou levnější, tak to také vyslechneme, ale fakt nepojedu 5 km autem nebo nepoklušu pěšky 20 minut do vzdálenější lékárny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 19:34

@stinga oni jsou pak horší jak děti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 19:37
@Markéta80 píše:
@stinga oni jsou pak horší jak děti :mrgreen:

přesně tak, akorát že děti z toho vyrostou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 19:39

@sirikit já si pamatuji jako fakt malá že s babi bydlela v patře její máma a to byl taky očistec. když se jí povedlo utéct tak chytala lidi na zastávce jestli může k nim domů a at zavolají policii. Její rodina jí chce zabít :jazyk: Tohle asi trvalo dlouho a jednoho dne když babi už na noc zamykala tak prababi si smotala zástěry a chtěla utéct oknem :? Urvalo se to s ní a spadla do růží, zlomenina a hotovo. I takhle končí domácí péče, tím jak utíkala to bylo šílené. Furt říkala že jen tu silnici přeběhne a je doma na šumavě :? a na mne volala jako na svoji nejmladší sestru :roll: A prý ten obrat ani ne za rok :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 19:41

@stinga no právě :lol:. To říká tchán že malé dědi a důchodci chtějí vše hned. Vali taky řeknu at chvíli počká a ne musí to mít hned tak si to udělá sama :mrgreen: a staří lidi taky nechtějí čekat, jenže u nich bohužel zlepšení nebude :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75912
2.8.19 20:34
@Markéta80 píše:
@sirikit já si pamatuji jako fakt malá že s babi bydlela v patře její máma a to byl taky očistec. když se jí povedlo utéct tak chytala lidi na zastávce jestli může k nim domů a at zavolají policii. Její rodina jí chce zabít :jazyk: Tohle asi trvalo dlouho a jednoho dne když babi už na noc zamykala tak prababi si smotala zástěry a chtěla utéct oknem :? Urvalo se to s ní a spadla do růží, zlomenina a hotovo. I takhle končí domácí péče, tím jak utíkala to bylo šílené. Furt říkala že jen tu silnici přeběhne a je doma na šumavě :? a na mne volala jako na svoji nejmladší sestru :roll: A prý ten obrat ani ne za rok :?
Šmarjáá!! 8o 8o
Ještě, že mým důchodcům to celkem myslí a s těmi francouzskama, které oba mají, daleko neutečou. :mrgreen: :mrgreen:
Nejhorší je ten zlom, kdy je člověk musí přestat brát jako autoritu, Rodiče :andel:, někoho, kdo má vždycky pravdu - a zařadí si je tak nějak mezi děti.
Protože když hrabe sousedovo babičce, bereš to sportovně, ale na svou vlastní maminku máš mnohem větší nároky a těžko se smiřuješ s tím, že stáří nikomu na rozumu nepřidá.
Já mám ze všeho spíš srandu a koukám na to z vejšky (myslím, že to máš stejně s malým), protože co si pomůžu, když budu mlátit hlavou do zdi, že je to blbý a bude to určitě ještě horší? :zed: :zed: :nevim: To k ničemu nevede, musím vymyslet, jak si to co nejvíc zjednodušit.
Občas lidi nechápou, jak my spolu komunikujem. I tady mi někdo vytkl ty „důchodce“,jak já je běžně označuju, že on tak o svých rodičích v životě mluvit nebude. Jenže o láskyplným ňuňu oslovování láska není.
Tuhle mi máma lehla, přes noc skřípnutej nerv v zádech, fakt měla problém sednout na kadižidli u postele, ale k doktorce se odvézt v žádným případě nenechá, protože teď je jí špatně, tak až jí bude trochu líp. :zed: :zed: Paní doktorku taky zavolat nemůžu, abysme ji neobtěžovali. :roll: Po třech dnech vypadala tak ze všeho nejvíc na umření, tak jsem ji z pelechu vykopala, předtím nás objednala k obvodní a počítala jsem, že pomaže na neurologii do špitálu. Fakt jsem nevěděla, jak ji držet, zlomená v pase a skučela. Šla jsem s ní do ordinace, v tom předklonu jsem ji opřela o lehátko, naše super doktorka jí prohmátla kříž, někam zapíchla prst, bábina vyjekla… pak do toho místa obstřik a zázrak zmrtvýchvstání. 8o 8o
Babka se narovnala, zakejklala boky, předklonila, znovu narovnala a radostí začala cvičit jak v Sokole. :mrgreen: :mrgreen: Doktorka ji musela brzdit, ať zase nedivočí a za dva dny přijde ještě jednou. Kdyby mě máma bývala poslechla, ušetřila si tři dny bolestí.
Loučily jsme se, já jí otvírala dveře do čekárny a "tak šup šup, ať s těma 50 metrákama uhlí pohnem… :dance: :dance: " :mrgreen: :mrgreen: Čekárna: 8o 8o 8o 8o
Sranda musí bejt a ať důchodci radši litujou, jak mají cynickou dceru, než aby se utápěli v depce, jak je stáří hrozný. 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová