Nevyučený rodič

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hanka1
17.5.20 09:18
@terien píše:
Taky to tam podle toho vypadá :lol:
:mrgreen: ;) :P
  • Citovat
  • Upravit
lucenka
17.5.20 09:37
@terien píše:
Taky to tam podle toho vypadá :lol:
Řekla bych že Japonsko vypadá líp než ČR :*
  • Citovat
  • Upravit
Hanka1
17.5.20 09:45
@lucenka píše: Řekla bych že Japonsko vypadá líp než ČR :*

Tak tam bych nechtěla žít ani zadarmo, zlatá naše republika a zlatých mých 160m2 k životu. Jo na dovolenou nebo jet tam na olympiádu dobrý, ale žít mezi východní mentalitou bych nechtěla, stacil mi pracovní poměr u japonců a poté korejcu na dobu určitou - sice dobrý prachy, ale ta firemní mentalita a obhajování každé zákonné dovolené, dekuju pekne - zlatý německý a francouzský zaměstnavatel :palec: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
14751
17.5.20 09:48
@reincarnate píše:
Není, to je pravda, ale je tam za prvé velká rezerva těch VPM a za druhé co si vzpomínám na přednášky z makroekonomie, tak nám vykládali, že pro běžnou ekonomiku je zdravá nezaměstnanost okolo 5 %.

Fakt zatím nevidím důvod k nějaké velké nervozitě.

Zvlášť ne v kontextu zakladatelky to stavět tak, že bez jakéhosi papíru umře hlady někde pod mostem.
Píšu „jakéhosi“, protože tady ani nezaznělo (nebo jsem si nevšiml), že by byla řeč o nějakém konkrétním oboru nebo činnosti, která se hodí nebo může být učitečná.
Ale pořád jen o abstraktním „vzdělání“, jako by to byla nějaká modla sama o sobě. :zed:

Kdyby se zakladatelka do toho zakousla, dodělala si maturitu a dálkově vystudovala třeba FSS, pomohlo by jí to na trhu práce? :mrgreen:
Smažit hranolky v KFC může i bez bezcenného titulu.

Příspěvek upraven 15.05.20 v 08:34

Princip komparativní výhody. Zakladatelka nemá žádné vzdělání (mínus), nemá žádnou praxi (mínus), nikdy nikde nepracovala (mínus), má dvě děti (mínus). Pokud bude žádat o práci i třeba v tom KFC, tak raději vezmou studenta střední školy, protože má méně mínusů (minimálně je více časově flexibilní / není omezen dětmi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
17.5.20 10:01
@lucenka píše:
Velmi častá praxe třeba v Itálii, Řecku a dalších jižních zemích

Které jsou vzorem ostatním zemím EU a vůbec nepotřebují každou chvíli zachraňovat a pumpovat do nich peníze z rozpočtů EU :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.5.20 10:37
@lucenka píše: Řekla bych že Japonsko vypadá líp než ČR :*

Určitě. A Vietnam, tebou zmíněné Řecko, Itálie,… Úplná pohádka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
762
17.5.20 10:42
@Prof. Farnsworth píše:
Princip komparativní výhody. Zakladatelka nemá žádné vzdělání (mínus), nemá žádnou praxi (mínus), nikdy nikde nepracovala (mínus), má dvě děti (mínus). Pokud bude žádat o práci i třeba v tom KFC, tak raději vezmou studenta střední školy, protože má méně mínusů (minimálně je více časově flexibilní / není omezen dětmi).

Podle tohoto principu naopak lidé bez vzdělání při nekvalifikované práci vítězí - nemuseli ztrácet řadu let studiem, které k dané práci nevyužijí (náklady obětované příležitosti).

Pokud na to jdeš jen věkově, tak srovnáváš jabka a hrušky.

Ale pokud na to smažení hranolek vybíráš ze dvou ženských s dětmi, tak je úplně jedno, jestli jedna má základní vzdělání a druhá doktorát z religionistiky.

Navíc jsou ta kritéria relativní - více vzdělaná si spíš půjde stěžovat na inspektorát práce, když se jí nebude něco líbit.
Stejně tak praxe, pokud stejně musíš zaškolovat, tak se může hodit tabula rasa, která nedržkuje „my jsme to vždycky dělávali takhle“.
Student má jiné plány do budoucna, matka od dětí bude spíš ráda, že se uchytila a nebude od začátku plánovat změnu místa…
Navíc se staršími dětmi už to omezení není takové než čekat, kdy odejde ze dne na den na rizikové těhotenství.

Já netvrdím, že vzdělání je zbytečnost.
Ale je nesmysl se tvářit, že bez něj do nejde. Protože je dost lidí, kteří si našli pracovní uplatnění i bez něj. Anebo činnost, která je původnímu vzdělání tak vzdálená, že doba studia byla ztráta času, ze zpětného pohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.5.20 11:32
@Hanka1 píše:
Tak tam bych nechtěla žít ani zadarmo, zlatá naše republika a zlatých mých 160m2 k životu. Jo na dovolenou nebo jet tam na olympiádu dobrý, ale žít mezi východní mentalitou bych nechtěla, stacil mi pracovní poměr u japonců a poté korejcu na dobu určitou - sice dobrý prachy, ale ta firemní mentalita a obhajování každé zákonné dovolené, dekuju pekne - zlatý německý a francouzský zaměstnavatel :palec: :potlesk:

No vidíš, já bych tam klidně žít dokázala. Ale tady se neřešilo, kde žít, ale že země, kde je žena doma a nepracuje, je vyspělejší než ČR ;)

• Citovat
  • Upravit
lucenka
17.5.20 11:33
@terien píše:
Určitě. A Vietnam, tebou zmíněné Řecko, Itálie,… Úplná pohádka :lol:

Nevím proč vytahuješ Vietnam, o tom jsem nic nepsala :think:

• Citovat
  • Upravit
34473
17.5.20 11:43
@lucenka píše:
No vidíš, já bych tam klidně žít dokázala. Ale tady se neřešilo, kde žít, ale že země, kde je žena doma a nepracuje, je vyspělejší než ČR ;)

Třeba ta Itálie :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
17.5.20 12:04
@reincarnate píše:
Podle tohoto principu naopak lidé bez vzdělání při nekvalifikované práci vítězí - nemuseli ztrácet řadu let studiem, které k dané práci nevyužijí (náklady obětované příležitosti).

Pokud na to jdeš jen věkově, tak srovnáváš jabka a hrušky.

Ale pokud na to smažení hranolek vybíráš ze dvou ženských s dětmi, tak je úplně jedno, jestli jedna má základní vzdělání a druhá doktorát z religionistiky.

Navíc jsou ta kritéria relativní - více vzdělaná si spíš půjde stěžovat na inspektorát práce, když se jí nebude něco líbit.
Stejně tak praxe, pokud stejně musíš zaškolovat, tak se může hodit tabula rasa, která nedržkuje „my jsme to vždycky dělávali takhle“.
Student má jiné plány do budoucna, matka od dětí bude spíš ráda, že se uchytila a nebude od začátku plánovat změnu místa…
Navíc se staršími dětmi už to omezení není takové než čekat, kdy odejde ze dne na den na rizikové těhotenství.

Já netvrdím, že vzdělání je zbytečnost.
Ale je nesmysl se tvářit, že bez něj do nejde. Protože je dost lidí, kteří si našli pracovní uplatnění i bez něj. Anebo činnost, která je původnímu vzdělání tak vzdálená, že doba studia byla ztráta času, ze zpětného pohledu.

Ano jde to i bez vzdělání. Ale s ním to jde podstatně jednodušeji. Asi jako začít podnikat bez peněz vs s majetkem v řádu milionů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.5.20 12:05
@terien píše:
Třeba ta Itálie :mrgreen:

Která má lepší HDP i HDI než ČR ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.5.20 12:24

Zakladatelko

@Anonymní píše:
Dobrý den. Prosim ponechat anonym nebo smazat, je to pro mě citlivější než někdo dokáže pochopit.Jsem maminka dvou krásných dětí, je mi 27,jsem vdaná. Mame krásné zázemí, zahrádku, děti mají co potřebují, věnuji se jim, nekouřím, nepiju, jediný problém je, že jsem nevyucena. Školu vím, že si neudělám už, okolnosti zde psát nebudu, ale věřte mi, zkoušela jsem to.No a co nevidět jdu hledat práci a už teď mám stoho ponorkou, dřív jsem nikde nepracovala, s teď už manželem jsem přišla do jiného stavu, když jsem byla na škole. Nevim proč, ale bojím se, že mě nikde nebudou chtít, názory na nevyucene znám, takže se mám na co těšit, :,( je tu take někdo takový?

Můj švagr má taky jenom základku, sice je inteligentní, ale vždy měl nějaký problém ve škole. No a dělá dělníka a má mnohem víc peněz než já se vzděláním.
Já mám bohužel školu v málo placeném oboru a před pár lety šel do háje úplně. Na podnikání si netroufám. Během rodičovské jsem brigádničila v různých obchodech a po RD jsem si tam našla i práci. Na zkrácený úvazek mám víc peněz než kdybych pracovala v oboru na HP.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
17.5.20 12:38
@lucenka píše:
No vidíš, já bych tam klidně žít dokázala. Ale tady se neřešilo, kde žít, ale že země, kde je žena doma a nepracuje, je vyspělejší než ČR ;)

Treba v takove vyspělé Francii musela ma byvala kolegyne s univerzitou do prace v sedmi mesicich ditete supem do prace a dite chuve nebo detska skupina/jesle. Z manzelova průměrného prijmu by totiz nevysli.
V Itálii zije moje kamaradka, maji tri deti a pracovat musi oba a to žijí v celkem bohatém regionu na severu Itálie.
Jo moje byvala spoluzacka blondýna se nechala zbouchnout ve 22 na dovolene Rekem a žijí z ruky do huby, pravda - je doma s detma, pac v te jejich zapadlé vesničce zadna prace neni.
Co nam das jeste za příklady, ze by Vietnam? :P

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
17.5.20 12:40
:mrgreen:
@lucenka píše:
Která má lepší HDP i HDI než ČR ;)

A on te nekdo drzi žít tady a ne v Itálii? Pravda oproti zaostalemu východu a Asii je Italie vyssi liga, to mas recht…hlavne ted se 3.cervna otevírají italské hranice, tak muzes vyrazit - korona nekorona :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová